esad zornic

Intervju: Esad Zornić, predsednik Skupštine opštine Sjenica

Arhiva vijesti 2008, Sjenica vesti

NEMA VIŠE OPSTRUKCIJE, NOVA VLAST NORMALNO FUNKCIONIŠE

esad zornic

Od konstitutivne sednice Skupštine opštine Sjenica, održane 31.jula, kada je formirana skupštinska većina i izabrani glavni organi lokalne vlasti, Skupština u novom sazivu do danas, nije zasedala. Novoizabrani predsednik Skupštine, koji je u prošlom sazivu obavljao funkciju predsednika opštine, Esad Zornić, najavljuje da će sednica Skupštine biti održana u četvrtak 18.septembra, i objašnjava da razlog za njeno odlaganje nisu politička neslaganja unutar vladajuće koalicije, već samo ozbiljan pristup i detaljna priprema obimnog dnevnog reda. Zornić kaže da više nema opstrukcije i da nova vlast već sada normalno funkcioniše, i negira tvrdnju da lokalna vlast u Sjenici još uvek nije u potpunosti konstituisana.

– Nije tačno da lokalna vlast u Sjenici nije formirana. Ona je formirana uspostavljanjem skupštinske većine. Što opozicija, odnosno partije koje nisu ušle u koaliciju, imaju drugačiji pristup, sasvim je normalno jer, onaj ko gubi, normalno je i da se ljuti. Šta znači sama rečenica da vlast nije formirana u potpunosti? Izabrani su vodeći organi opštine, a što se tiče ustanova i preduzeća, naravno da i sada oni imaju svoje direktore, upravne odbore, odnosno ljude koji su po Zakonu dužni da nastave rad, onako kako su radili i do sada. Kada će, i da li će biti promena? Naravno da će ih biti, ali otom potom. Sasvim je irelevantno govoriti o tome i zaista još jednom negiram tvrdnju da lokalna vlast u Sjenici nije formirana u potpunosti.

Zašto onda do sada nije održana, niti sazvana sednica Skupštine?
– Ako se hronološki vratite u period od prije četiri godine, koliko sam bio na poziciji predsednika opštine, možete i kroz intervjue, koje sam vama i vašem listu davao do sada, videti da je bilo povelikih teškoća u organizaciji lokalne vlasti u predhodnom periodu. Opstrukcija i neslaganje između Skupštine i izvršnog organa, to jest predsednika opštine, bila je evidentna. Odgovorno tvrdim, i želja mi je da to i u ovom intervjuu građani spoznaju i vide, da lokalna vlast koja je sada uspostavljena, jednostavno diše istom dušom, da kreativno, potpuno jednako i ravnopravno, radi u interesu svih građana i u izvršnom i zakonodavnom delu. U samoj opštini i u onome što nam predstoji, ja očekujem velike pomake i uspehe. Mi intenzivno pripremamo odluke, koje bi trebalo da naprave boljitak u ovoj opštini. Gotovo tri godine nije doneta Odluka o lokalnim i komunalnim taksama, nije doneta Odluka o mreži škola. Potrebno je izvršiti statutarne promene u skladu sa novim zakonskim propisima. Treba izvršiti rebalans budžeta u skladu sa dogovorima i potrebama opštine. To nisu ni malo neozbiljne stvari, i to se ne može raditi preko noći. Najbitnije je, podvlačim još jednom, da postoji jedan pun konsenzus, jedna puna saradnja u samoj koaliciji, odnosno skupštinskoj većini. I svaka naredna sednica, i svaka naredna Odluka, biće apsolutno zakonski uokvirena, u skladu sa pozitivnim zakonskim promenama, koje je doneo ovaj novi sistem.

Čitaj još:  Višak budžeta opština će ovako potrošiti...

U prošlom sazivu, kada ste Vi vršili funkciju predsednika opštine, kao što sami pomenuste, bilo je problema i neslaganja između zakonodavne i izvršne vlasti, a zapravo tadašnja zakonodavna i izvršna vlast, između ostalih, sada čini vladajuću skupštinsku većinu. Kako onda tvrdite da takva koalicija ”diše jednom dušom”?
– Ja to odgovorno tvrdim, i to ću vam opet podkrepiti jednom činjenicom. Uvek sam govorio, i sada to kažem, da je svo moje političko angažovanje, i u predhodnom i ovom periodu, usmereno u interesu građana. S obzirom na moje, da kažem, skromno političko iskustvo, poznate su mi sve teškoće i sve ono na šta sam nailazio kao izvršni organ u funkciji predsednika opštine. Sa pozicije predsednika Skupštine, to jest zakonodavnog dela vlasti, učiniću maksimalan napor da se sve to prevaziđe, da opština funkcioniše kao apsolutni servis građana i da se napravi jedan boljitak u projektima i u svemu što ovoj opštini zaista treba. Ako ste kazali da sam, upravo sa koalicijom koja je formirana, imao oprečne političke stavove u predhodnom periodu, ne radi se o oprečnim stavovima koji se tiču politike i pojedinih partijskih odredbi, već se radi zaista o opstrukciji koja je bila prisutna u tom periodu. Sve ono što sam ja smatrao potrebnim za opštinu, odbijano je od strane tadašnje Skupštine. Mi, sadašnji čelnici opštine, sastajemo se i dogovatramo skoro svakodnevno, ne u smislu boljitka pojedinca, nego cijelog grada. Opstrukcije, koja je bila prisutna u prošlom sazivu, sada više nema. Mi ćemo raditi vrlo ozbiljno, i ja očekujem da će ubrzo i građani od novog rukovodstva osetiti jedan pozitivan fluid, i poboljšanje uslova života u našoj opštini.

Čitaj još:  U novoj sezoni do novih medalja

Ipak, odlaganje sednice Skupštine, daje prostora za različite spekulacije u javnosti o održivosti, odnosno neodrživosti novoformirane koalicije. Možete li barem najaviti kada će sednica biti održana?
– Još jednom vas molim i upozoravam da termin ”odlaganje”, ne postoji. Postoje samo dogovori i jedan vrlo ozbiljan posao u smislu pripreme svega što je potrebno opštini za naredni period. Ja ću vam reći da smo se vrlo lako, i na vrlo kratkom sastanku dogovorili i oko personalnih rešenja u ustanovama i preduzećima, no to nije najbitnija stavka. Najbitniji su zapravo započeti projekti i oni koje tek treba realizovati u saradnji sa novom republičkom Vladom. Treba se navići na novo državno rukovodstvo i važno je sa njima uspostaviti dobru saradnju, kako bi omogućili realizaciju važnih projekata za našu opštinu. Od formiranja vlasti do danas, pripremili smo preko 70 odsto važnih odluka, koje će se razmatrati na narednoj sednici. Očekuje nas jedna ozbiljnost i dobra procena u smislu rebalansa budžeta, koji će olakšati neke probleme koje smo imali u prošlom sazivu. Nema dakle poteškoća u organizaciji Skupštine, nego ima ozbiljnosti u njenoj pripremi. A ako hoćete, i ako to čini neku ekskluzivu, kao i da bi neki shvatili da se ne radi o nikakvim političkim razmiricama i trzavicama u samoj koaliciji – jer o tome uopšte ne treba pričati – ja ću najaviti da će sednica Skupštine opštine Sjenica, najverovatnije biti održana u četvrtak 18.septembra.

Selma Ljajić

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply