Žetva u početnoj fazi

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Različitim vrstama žitarica, ozimih i jarih (ječam, ovas, pšenica, raž), na teritoriji sjeničke opštine zasejano je oko 5 hiljada hektara obradivog zemljišta. S obzirom da su klimatski uslovi sa dosta padavina u toku ove sezone, povoljno uticali na rast i razvoj zitarica, očekuju se značajni prinosi, koji se, u zavisnosti od vrsta žitarica i agrotehničkih uslova, kreću od 2 do 6 tona po hektaru zasejanog zemljišta. 

''Uslovi su ove godine bili izuzetno dobri za žitarice, pa iako je žetva na teritoriji sjeničke opštine tek u početnoj fazi, mi očekujemo značajne prinose'', rekao je za naš sajt Faik Kurtović, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu, opštine Sjenica. Ističući da je zemljište u sjeničkoj opštini dosta kiselo, Kurtović je podsetio na Uredbu Vlade Republike Srbije, prema kojoj poljoprivredni proizvoÄ‘ači mogu besplatno ostvariti pravo na potrbni materijal za kalcifikaciju zemljišta, i tako poboljšati kvalitet istog za narednu sezonu.
''Bilo bi poželjno i neophodno da naši poljoprivrednici do 15.avgusta, donesu uzorak svog zemljišta, kako bi se, besplatnom analizom, koju vrši Zavod za poljoprivredu iz Kraljeva, za svaki posed utvrdila potrebna količina krečnog materijala, što je takoÄ‘e besplatno, za kalcifikaciju zemljišta. S obzirom da je zemljište u Sjenici dosta kiselo, poljoprivrednici koji donesu uzorak, i na taj način ostvare pravo na kalcifikaciju, poboljšaće kvalitet svojih poseda i na odgovarajući način pripremiti zemljište za narednu sezonu. A samim tim, mogu očekivati i znatno bolje prinose'', zaključio je Kurtović.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply