sjutra predstava - Sjenica

”SJUTRA” u nastavku pozorišne tradicije

Arhiva vijesti 2008, Kultura

Sjenička publika će uskoro imati priliku da ponovo ”doživi” pozorište u svom gradu. Mnogi to komentarišu sa nevericom, s obzirom da ne postoji Dom kulture i da rekonstrukcija višenamenske bioskopske sale, u kojoj su godinama izvođene predstave sjeničkih i drugih glumaca, još nije završena. Međutim, kada ima volje, ima i načina, dokazuju sjenički glumci amateri. Kultura se ipak dešava. Ili, bolje reći sa pozorišnom predstavom ”Sjutra”, kultura sjeničke pozorišne tradicije će se ipak desiti, odnosno ponovo oživeti. I naziv predstave, koja se priprema, nagoveštava neke bolje dane.

sjutra predstava - Sjenica

Ova pozorišna predstava, po tekstu Luisa Frančeska Rabela, prvi put je rađena osamdesetih u organizaciji KUD-a ”Jedinstvo”, zatim 2003.godine u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice, i sada pod pokroviteljstvom Ustanove kulture, koja je nedavno formirala Dramski studio. ”Zbog različitih nesuglasica oko rada i funkcionisanja KUD-a ”Jedinstvo”, naročito dramske sekcije, Ustanova kulture je oformila svoj Dramski studio. Time se svi programi, troškovi, organizacija, stavljaju pod našu ingerenciju. To ujedno znači i nastavak tradicionalno prisutnih vrednosti, kao i afirmaciju dobrih i kvalitetnih projekata u oblasti kulture i pozorišta”, rekla je za www.sjenica.com organizatorka i urednica programa Ustanove kulture Sjenica, Indira Tandirović. Ona je izrazila nadu da će ”Sjutra”, u sjeničkoj kulturi nagovestiti neku bolju sutrašnjicu i da će sjenička publika, nakon rekonstrukcije bioskopske sale, biti u prilici da uživa u programima različitih sadržaja.

Čitaj još:  Veliki humanitarni koncert za Bakira Isovića

Predstava, koja se trenutno priprema, govori o sudbini bračnog para Pjera i Matilde koji se, nakon svih mogućih kriza i životnih, uvek prisutnih problema, odlučuju na samoubistvo. Sa realnim problemima u imaginarnom prostoru, radnja počinje buđenjem sa one strane, na drugom svetu. Tamo im se sudi za pogrešan izbor i ukazuje na moguća, bolja rešenja…
U predstavi učestvuju, kako glumci sa iskustvaom, tako i mladi talenti. Glavni muški lik tumači Edo Mašović, jedan od najuspešnijih sjeničkih glumaca, koji se u poslednje vreme dokazao i kao uspešan režiser. U njegovoj režiji izvođene su predstave: ”Dugonja, vidonja i trbonja”, ”Kraljevski festival”, ”Dr”, ”Smrtonosna motoristika”, i ”Sjutra”, predstava koja će uskoro biti premijerno izvedena u Sjenici. ”Očekujem da povratim u život kulturu Sjenice i pozorišnu tradiciju koja je trenutno u nezavidnoj situaciji. Nadam se da ćemo sa ovom predstavom da dokažemo i pokažemo da postojimo i da znamo da radimo posao, koji smo godinama radili na prepoznatljiv način, na način na koji smo se obraćali publici našeg regiona, pa i šire. ”Sjutra” je samo početak nastavka onoga što smo nekada imali”, kazao je glavni glumac i režiser predstave, Edo Mašović. Premijera se planira krajem naredne nedelje u holu Tehničke škole u Sjenici.

Facebook komentari

Leave a Reply