elvira-rahic-tt

Bratstvo ne poznaje granice

Arhiva vijesti 2007

U Sjenici je, prvi put odrzano Ramazansko vece, u organizaciji istambulske opstine Bajram Pasa i organizacije ,,Bereket”. U vreme iftara, na sportskom centru, servirano je oko 1600.obroka za Sjenicane, a nakon toga odrzan je bogat kulturno zabavni program i koncert Elvire Rahic, na kome je bilo prisutno preko dve hiljade posetilaca. Celokupan program je pratilo i uzivo prenosilo nekoliko turskih televizija. Medju sandzackim gradovima, u Sjenici je zabelezena najveca posecenost i organizatori su zadovoljni.

elvira-rahic-tt

Od kada su, pre tri godine, pocele da se organizuju ramazanske veceri, poseceno je dvadeset sedam gradova u sedam balkanskih zemalja. Ove godine, turski putujuci karavan, uz geslo da ,,Bratstvo ne poznaje granice”, je prvi put dosao u Sjenicu. Sulejman Sandzak, clan Organizacionog odbora opstine Bajram Pasa, inace poreklom iz Sandzaka, rekao je za nas sajt, da u ovoj istambulskoj opstini ima najvise Sjenicana pa je i zbog toga Sjenica obuhvacena programom za ovu godinu. ,,I ove godine posetu smo zapoceli u nekoliko bosanskih gradova, ali veoma mi je drago sto smo sada u Sjenici i sto se druzimo sa nasom bracom jer, bratstvo ne poznaje granice. Organizovanje iftara kao poklon u hrani, nije nam priroritetan cilj, jer svako danas ima hranu. Cilj nam je duhovna hrana, odnosno druzenje i duhovno spajanje naroda”, kazao je Sandzak. I zaista, to je potvrdio neocekivano veliki odziv Sjenicana. Jer, bez obzira na jezicku barijeru, namera organizatora je prepoznata i komunikacija je ipak ostvarena. A na pitanje, kako pravi Turci, koji nisu poreklom iz Sandzaka, dozivljavaju Sjenicu, Sulejman Sandzak je odgovorio, prenoseci njihove utiske, da se u Sjenici osecaju kao kod svoje kuce.Nakon iftara, organizatori su priredili bogat kulturno zabavni program. Nastupili su clanovi raznovrsnih kulturnih grupa. Bilo je ilahija i kasida, zanimljivih plesnih tacaka i sportskih akrobacija. A na kraju, koncert Elvire Rahic.

Čitaj još:  Neuskla?enost ponude i tražnje na tržištu rada

,, Lijepo je doc u svoju carsiju” rekla je Elvira najavljujuci istoimenu pesmu. Ali ipak, koncert je otvorila, sa suzama u ocima, pesmom posvecenom rahmetli Safetu Isovicu. Slicnu reakciju izazvala je kod vecine prisutnih. Potom su usledile veselije pesme i potpuna euforija Sjenicana, koji Elviru dozivljavaju kao svoju jer, kako i sama rece, karijeru je pocela u Sjenici, tu ce je i zavrsiti. Nakon koncerta, u izjavi za nas list, o pesmi posvecenoj Safetu Isovicu, Elvira je rekla: ,, Ponosna sam na moju Sjenicu i na ono sto sam postigla u svojoj karijeri. Sacuvala sam sebe i svoju porodicu od mnogo cega, tako da i oni mogu biti ponosni na moj rad. Ali, meni licno najdraze i najvece priznanje, je ono koje sam dobila od rahmetli Safeta Isovica. Pjesma o njemu nastala je dok je Sajo bio ziv. Moj Safet – ja tako volim da kazem – bio je ponosan na ovu pjesmu. cuo je, samo par dana prije smrti. Govori Elvira kroz suze. Rekao mi je ,,Drago mi je sto si to ti. sto si se ti, vilo moja, sjetila bas mene, i sto ti cuvas sevdalinku, i na svim svojim koncertima pokusavas da prezentujes sevdah.” I rekao mi je da je to jedan trajan dokument i za mene i za njega. Tako da sam ja, iako tuzna sto njega vise nema, ipak sretna i ponosna sto je bas meni pripala ta cast da otpjevam pjesmu o njemu.”

Čitaj još:  Zahvalnice Sjenici za prihvatanje azilanata - VIDEO

Celokupan program, kao i ezan i aksam namaz u dzamiji Sultanije Valide, pratila je, pored ostalih, i direktno prenosila turska ,,Hilal” televizija. Nakon Sjenice, Ramazansko vece organizovano je u Tutinu, a potom ce turski pitujuci karavan nastaviti obilazak kosovskih gradova, Makedonije, Grcke, Bugarske i drugih zemalja, sve do kraja meseca Ramazana.

Facebook komentari

Leave a Reply