Bespovratna sredstva za poljoprivrednike

Arhiva vijesti 2007
Uredbom Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i sumarstvo i ove godine, bespovratnim sredstvima stimulise poljoprivrednike, vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Bespovratna sredstva u toku ove godine, osim refakcije za gorivo, dodeljuju se poljoprivrednicima u vidu regresa za repromaterijal, za proizvodnju ratarskih i povrtarskih kultura, u iznosu od 8.000,oo dinara po hektaru obradive povrsine. Rok za podnosenje zahteva trajace do tridesetog novembra, a interesovanje sjenickih poljoprivrednika je veliko.

U opstinama koje pokriva novopazarska filijala Uprave za trezor: Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Raska, ima ukupno oko osam hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Od tog broja, prema podacima ekspoziture Uprave za trezor u Sjenici, 3.260 gazdinstava je registrovano na podrucju sjenicke opstine, sto u ovom delu predstavlja najuspesniju registraciju. Po broju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na nivou Srbije, Sjenica se takodje svrstava u red najuspesnijih opstina.

Najveci broj zahteva za isplatu regresa, oko 1100, kao i preko 2000 zahteva za refakciju za gorivo, predato je sjenickoj ekspozituri Uprave za trezor. S obzirom na broj, do sada obradjenih zahteva i na cinjenicu da su nekim podnosiocima vec isplacena finansijska sredstva, moze se potvrditi i efikasnost sluzbe Uprave za trezor u Sjenici. ,,Naravno da su sjenicki poljoprivrednici zainteresovani za bespovratna sredstva. I treba da budu jer, ovo je poljoprivredni kraj. A Sjenica je, po broju registrovanih domacinstava, jedna od najuspesnijih opstina u Srbiji. Logicno je da su poljoprivrednici zainteresovani i nasa sluzba ce im pomoci da ostvare svoja prava'', kaze za nas sajt, Edi Tvrtkovic, sef ekspoziture Uprave za trezor u Sjenici.

Tvrtkovic podseca, da pravo za bespovratna sredstva, u vidu regresa za repromaterijal, u iznosu od 8.000,oo dinara po hektaru obradive povrsine, imaju samo oni poljoprivrednici, koji su izvrsili registraciju, odnosno istu obnovili do 31. marta ove godine. ,,Pored glavnog uslova, da je gazdinstvo registrovano do 31.marta, uslovi za ostvarivanje ovih prava su i uverenje kojim se potvrdjuje da su izmirene sve obaveze iz poljoprivrede i sumarstva, kao i da su izmirene obaveze po kratkorocnim kreditima, i naravno zahtev koji je ptrebno ispuniti u dva primerka istovetno i sve to predati nasoj sluzbi. Ukoliko se podnosi zahtev za isplatu regresa za obradive povrsine preko jedanaest hektara, potrebno je dostaviti i fiskalne racune za kupljeno seme, djubrivo i slicno. Ukoliko su ispunjeni svi navedeni uslovi, petnaest dana nakon obrade zahteva i unosa podataka, podnosiocima ce sredstva biti isplacena'', zakljucuje Tvrtkovi?.

Facebook komentari
Čitaj još:  Prehrambena proizvodnja po Evropskim standardima

Leave a Reply