Ako ste prvi put ovde pogledajte FAQ. Možda cete se morati registrovati da bi pisali poruke ili videli sve forume. Da bi videli neki forum kliknite na njegovo ime dolje.
Autor: Tanja Nikolić Đaković | Foto:n. kostić | 19.11.2008. - 05:00 Glavni haški tužilac Serž Bramerc tokom juče završenih razgovora u Beogradu, kako u intervjuu za „Blic“ tvrdi predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, nije dao rok Srbiji od 45 dana za izručenje Mladića jer je taj rok odavno prošao. Sam Ljajić nije hteo da pominje nikakve rokove.
- Pre ćete od mene čuti da sam spreman da skočim s mosta u ‘ladan Dunav, nego što ću vam reći bilo koji datum kada će Mladić biti u Hagu. Bio bih lud da pominjem bilo kakve datume. Može se to desiti za dan, dva, mesec ili bilo kada. Čak i da znam kada će to biti, ni tada vam to ne bih rekao - kaže Ljajić.
Ako do kraja decembra Mladić ne bude u Hagu, da li će Srbiji biti odobrena primena sporazuma o pridruživanju i asocijaciji? I, kakav će biti Bramercov izveštaj? - Odluka o SSP sada isključivo zavisi od Holandije. Odluka je na Holandiji mnogo više nego na Seržu Bramercu. Bramercov izveštaj, ocena saradnje, neće se meriti brojkama, niti u kategorijama - pozitivno, negativno. On će reći šta je čuo, video, šta su konkretni rezultati, šta smo predočili kao dokaze naših aktivnosti, koji su planovi i sigurno će konstatovati da postoji politička volja za okončanje saradnje sa Tribunalom. Ali konstatovaće i da Mladić nije u Hagu, što svi znaju. Mislim da je to za Holanđane dovoljno da kažu da nisu ispunjeni uslovi da nam se odobri SSP. Iako Bramerc nije dao rokove za izručenje, bilo bi najbolje da do podnošenja izveštaja, Mladić bude u Hagu, ali, nije nikakva tragedija ako se to desi posle toga. Važno je da se ova stvar što pre završi.
Šta vam je Bramerc rekao? - Kada smo Bramerca upoznali sa aktivnostima, planom i merama koje preduzimamo i koje ćemo narednih dana preduzimati on je rekao, citiram, da se iz Haga vidi da postoji politička volja da se reši taj problem. Prema tome, prvi put je tako ocenjeno iz Tribunala, da postoji spremnost da se obaveza ispuni.
Da li ste mu rekli da je Mladić, kao što se može čuti, već lociran? - Ne. To nije tačno. Niko u ovom trenutku ne zna gde je Mladić.
Neki mediji su objavili da ste na nekom skupu u unutrašnjosti Srbije rekli: „Znam gde je Mladić“? - To je najveća besmislica! Ja Mladića ne pominjem ni u svojoj kući! Koliko se bavim ovim poslom, toliko ne koristim ni u dnevnoj niti bilo kojoj drugoj komunikaciji Mladića van kruga ljudi koji inače rade na tom zadatku, a naročito to nikada nisam koristio u dnevnopolitičke svrhe. Niko, kao što sam rekao, ne zna gde je Mladić.
Kako onda znate da ga opslužuje manje od desetoro ljudi?
- Na osnovu nekoliko stvari. Uvek kada imate situaciju da više ljudi koristite kao jatake, veća je mogućnost da budete otkriveni, a Mladić se već jako dugo skriva. Drugo, velika mreža Mladićevih jataka otkrivena je pre tri godine, a za formiranje nove mreže jataka potrebno je izvesno vreme. Mladićeva mreža jataka presečena je pre tri godine, a iz iskustva uhapšenih optuženika saznali smo da su uglavnom za njihovo skrivanje znala jedan ili dva čoveka. Ne više.
Verujete da je situacija sa Mladićem sada ista?
- Mi verujemo da je isti broj ljudi. Nema razloga da sumnjamo da je u Mladićevoj situaciji to drugačije. Zato mislim da se na prste jedne ruke mogu nabrojati ljudi koji opslužuju Mladića i da su to jedan ili dva čoveka.
Da li se kreće slobodno poput Karadžića?
- To ne znam. Govorim vam samo na osnovu pretpostavki. A i ono što znam, ne mogu da podelim sa vama.
Koliko kasnite za Mladićem? - Ne znam… Najbliži smo bili 2006 godine. Tada smo kasnili nekoliko dana za njim. Koliko je to sada, ne mogu da merim.
Kada se kaže da se ne zna da li je Mladić u Srbiji, da li to znači da imate informacije da je u inostranstvu?
- Imali smo indicije da je 1996. godine bio u inostranstvu, ali posle 2000. godine nismo imali informaciju da je napuštao Srbiju ili da je u nekoj zemlji konkretno.
Već dugo su Srbija i njene vlade fokusirane na tome, pa nema rezultata?
- Nikada se ozbiljnije nije radilo kao do sada, i to konačno konstatuju i u Tribunalu i u EU.
Šta je onda problem? - Nema mistifikacije, nikakve tajne. Prosto se dobro skrivaju. Reći ću vam i to da je jedan haški optuženik, koji je prebačen u Hag, živeo bez ikakve komunikacije sa spoljnim svetom. Njegov telefonski račun bio je nula. Dakle, jedini problem je u tome što se Mladić i Hadžić dobro kriju.
Postoji mogućnost da 2009. postanemo kandidati za ulazak u EU, ako se oni tako dobro kriju, to pada u vodu?
- Siguran sam da će naš rad dati rezultat.
Ali kada? - Rekao sam, pre ćete od mene čuti da sam spreman da skočim s mosta u ‘ladan Dunav, nego što ću vam reći bilo koji datum kada će Mladić biti u Hagu.
Tadić: Srbija traga za optuženicima Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija intenzivno traga za preostalim haškim optuženicima i radi na uspešnom završetku saradnje sa Tribunalom u Hagu. Tadić je, kako je saopšteno, u razgovoru sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom istakao i da „državni organi Srbije u potpunosti sarađuju sa Tribunalom za ratne zločine“. Bramerc, koji je juče završio dvodnevnu posetu Beogradu, razgovarao je i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a kako je saopšteno iz Vlade, glavni haški tužilac je ocenio da je u poslednjih nekoliko meseci veoma dobra saradnja Tribunala sa Srbijom. Cvetković je istakao da je iskazana jasna volja Srbije za punom saradnjom sa Haškim tribunalom i da Vlada Srbije i njeni nadležni organi čine sve kako bi se ta saradnja što pre i okončala
Ali kada?
- Rekao sam, pre ćete od mene čuti da sam spreman da skočim s mosta u ‘ladan Dunav, nego što ću vam reći bilo koji datum kada će Mladić biti u Hagu.
Sve su na svoj nacin lepe, sve ljubavi moje slepe, tacno znam sta sam na svakoj voleo. Ali kad podvucem crtu, sve sa tobom gube trku, ti si ipak nesto sasvim posebno...
Visina snežnog pokrivača na danas sunčanom Zlatiboru je 32 centimetra. Uprkos prvom snegu putevi u užičkom kraju su prohodni i nema većih problema u odvijanju saobraćaja.
Zabrana jedino važi za kretanje teških kamiona sa prikolicom i špelepa preko Tare, Kadinjače i Debelog Brda, a prema podacima užičke policije prvi dan vikenda protekao je bez registrovanih saobraćajnih udesa.
__________________ Moja vrata su uvek otvorena... Neka ti ne bude neugodno izaci.
Procenjuje se da u Srbiji godišnje nestane ili pobegne od kuće od 150 do 200 dece, a roditelji često za njihovo pronalaženje angažuju detektivske agencije.
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, svake godine nestane oko 500 ljudi. Stručnjaci procenjuju da je među njima do 200 dece i upozoravaju da je broj neprijavljenih nestanaka znatno veći.
Vlasnik detektivske agencije "Protekta" Dragan Trivan je za B92 rekao da su razni uzroci bežanja od kuće - od loših ocena i nestašluka do ozbiljnih problema u porodici.
"Niko ne beži zato što mu je dobro, već zato što je loše, samo je pitanje da li je opravdano. Opet su to mladi ljudi koji nisu dovršene ličnosti, tako ne treba uvek poći od toga da je stvarno loše", rekao je on. "Imali smo slučaj da smo tragali za devojkom za koju su roditelji mislili da je u sekti. Mi smo je našli u žbunju, a posle se ustanovilo da dete ima psihičkih problema", rekao je Trivan.
Srpske firme rade specijalne efekte za holivudske filmove
"Digitalkraft" i "Crater Studio", srpske firme za specijalne efekte, uspešno su realizovale dva ugovora za digitalnu animaciju za filmske produkcijske kuće iz Amerike, a posao je dogovoren na Međunarodnoj konferenciji i sajmu kompjuterske grafike i interaktivnih tehnika "Sigraf 2008".
Firme iz Srbije su bile zadužene za mat bojenje za film "The Reader" ("Čitač"), a premijera ovog holivudskog filma A produkcije, u kojem glavne uloge tumače Kejt Vinslet i Ralf Fajns, održaće se 10. decembra, dok će "Digitalkraft" i "Crater Studio" biti uključeni u odjavnu špicu filma. Takođe, talentovane ekipe iz Srbije radile su 3D animaciju za film koji je producirao "CIS Hollywood Studio", velika firma za specijalne efekte. "CIS Studio" je već najavio da će uskoro ponovo angažovati ove kompanije iz Srbije. - Dva posla koja smo završili za ove velike američke kompanije su ukupne vrednosti oko 50.000 dolara. Iako ovo nije puno, mi smo vrlo zadovoljni jer je ovo samo početak dugoročne saradnje i znači da smo uspeli da uđemo na ovo ogromno tržište. Naše učešće na "Sigraf" konferenciji i sajmu omogućeno je zahvaljujući podršci koju smo dobili od USAID - Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, koji nam je i pomogao da zakažemo sastanke i napravimo dobre kontakte - kaže Petar Jovović, predstavnik firme "Crater Studio".
Radijski festival Radija S ove godine održava se po peti put i to u sportskoj hali u Vrnjačkoj Banji od večeras do nedelje. Osim promene lokacije, ove godine je produženo i trajanje samog festivala, te će gledaoci u Vrnjačkoj Banji i slušaoci Radija S biti u prilici da uživaju sva četiri dana festivala.
Prvo veče rezervisano je za revijalni program, kada nastupaju Goca Tržan, Dženan Lončarević, "Amadeus bend", Al Dino i Aleksa Jelić. Početak druge festivalske večeri rezervisan je za prvih šesnaest polufinalista, a onda će se na sceni pojaviti tri sjajne dame naše muzičke scene - Marija Šerifović, Aleksandra Radović i Jelena Tomašević. Treće večeri plasman u finale pokušaće da izbori preostalih šesnaest polufinalista, a u drugom delu programa nastupaju Emina Jahović, Saša Kovačević i Željko Vasić. Finale počinje 7. decembra u 20 časova. Pet žirija pažljivo će odslušati pesme koje su se plasirale u finale. Do trenutka proglašenja pobednika jubilarnog petog Radijskog festivala publika u Vrnjačkoj Banji uživaće u nastupima muzičkih imena koja su obeležila 2008. godinu. Između ostalih, na sceni će se pojaviti Kiki Lesandrić, Kaliopi, Aleksandra Radović, Marija Šerifović... Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti u Turističkom info-centru Vrnjačka Banja, na šalterima bioskopa "Kruševac" u Kruševcu i biletarnici Narodnog univerziteta "Trstenik" u Trsteniku.
Radijski festival Radija S ove godine održava se po peti put i to u sportskoj hali u Vrnjačkoj Banji od večeras do nedelje. Osim promene lokacije, ove godine je produženo i trajanje samog festivala, te će gledaoci u Vrnjačkoj Banji i slušaoci Radija S biti u prilici da uživaju sva četiri dana festivala.
Prvo veče rezervisano je za revijalni program, kada nastupaju Goca Tržan, Dženan Lončarević, "Amadeus bend", Al Dino i Aleksa Jelić. Početak druge festivalske večeri rezervisan je za prvih šesnaest polufinalista, a onda će se na sceni pojaviti tri sjajne dame naše muzičke scene - Marija Šerifović, Aleksandra Radović i Jelena Tomašević. Treće večeri plasman u finale pokušaće da izbori preostalih šesnaest polufinalista, a u drugom delu programa nastupaju Emina Jahović, Saša Kovačević i Željko Vasić. Finale počinje 7. decembra u 20 časova. Pet žirija pažljivo će odslušati pesme koje su se plasirale u finale. Do trenutka proglašenja pobednika jubilarnog petog Radijskog festivala publika u Vrnjačkoj Banji uživaće u nastupima muzičkih imena koja su obeležila 2008. godinu. Između ostalih, na sceni će se pojaviti Kiki Lesandrić, Kaliopi, Aleksandra Radović, Marija Šerifović... Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti u Turističkom info-centru Vrnjačka Banja, na šalterima bioskopa "Kruševac" u Kruševcu i biletarnici Narodnog univerziteta "Trstenik" u Trsteniku.
S njim je počela nova srpska istorija. Neki kažu da je odmah potom prekinuta sa dva ispaljena metka. Ipak, to, prema sudu urednika „Službenog glasnika“, nije dovoljno da se ime ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića nađe u ediciji „Biografije ličnosti koje su obeležile srpsku modernu istoriju“. Na tom spisku nalazi se, između ostalih, ime tvorca represivnog režima koji je ratovima, ubistvima, pljačkom, sankcijama i bedom obeležio devedesete - Slobodan Milošević, ali i njegova žrtva Ivan Stambolić. Ne i premijer Đinđić.
__________________ Nista nije vazno , kao vjestina nasih osjecaja kad primi boje ljubavi
i nista ne treba osporiti promjenama koje nastaju u vremenu cekanja
Televizije sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji za doček Nove godine 31. decembra gledaocima uglavnom nude filmski i serijski program, uz skromnu ponudu specijalnih novogodišnjih emisija.
Nacionalna kuća Radiotelevizije Srbije (RTS) u sredu uveče daje na Prvom programu od 20.05 novu epizodu ljubavne serije "Ranjeni orao", a zatim od 21.00 i humorističke "Selo gori, a baba se češlja".
U 22.00 kreće "Novogodišnji bingo" i muzički program, a posle ponoći, 2009. godinu RTS počinje s filmovima - "Taksi", "Uhvati ritam 2" i "Idi mi, dođi mi".
Na Drugom programu RTS-a od 20.00 biće prikazani filmovi "Vatrene kočije", "Divan život", "Meš" i "Kleopatra".
Pink nudi od 18.00 "Novogodišnje popodne sa Leom Kiš" uz gostovanje pevačica folk muzike Usnije Redžepove, Cakane, Vesne Zmijanac, Lepe Lukić, Hanke Paldum i drugih.
Glavne uzdanice Pinka u novogodišnjoj noći su od 20.00 osporavan ali i izuzetno popularan komičarski serijal "Kursadžije", i od 21.00 turbo-folkersko "Grandovo narodno veselje", sa kojim će gledaoci ući u 2009. godinu. Od 1.00 na Pinku ide film "Bez ljutnje, molim".
Konkurentska komercijalna televizije B92 takođe od 21.00 nudi narodnu muziku, ali u vidu snimke koncerta tamburaške legende Zvonka Bogdana. Od 22.00 kreće novo izdanje regionalnog muzičkog rijaliti šoua "Operacija trijumf", koji traje do 15 minuta posle ponoći.
Glavna uzdanica B92 tokom novogodišnjih praznika je nastavak njihove serije "Vratiće se rode" u vidu dvoepizodnog specijala "Rode u magli" koji ide 1. i 2. januara od 21.00.
Foks 31. decembra od 21.00 nudi niz filmova - "Letopisi Narnije: Lav, veštica i orman", "Vatrene ulice" i "Ostrvo". Od 3.00 ide novogodišnje izdanje rijaliti šoua "Survajver - bez cenzure".
Osim kratke ponoćne čestitike, Avala tokom novogodišnje večeri prikazuje samo filmove - od 20.30 idu "Šoutajm", "Američka pita na Haroldov i Kumarov način" i "Havana bluz". Košava prikazuje emisije "Novogodišnji koktel" i "Novogodišnji dobrovoljci".
Najkonkretniji program imaće ipak gradski Studio B koji će direktno prenositi od 21.30 novogodišnji koncert ispred Doma Narodne skupštine Srbije. Nastupaju pop pevačica Ana Stanić, etno pop grupa "Vrelo", Goran Bregović i njegov "Orkestar za svadbe i sahrane", a posle ponoći i evrovizijska pobednica Marija Šerifović.