Sjenica Forum

Ako ste prvi put ovde pogledajte FAQ. Možda cete se morati registrovati da bi pisali poruke ili videli sve forume. Da bi videli neki forum kliknite na njegovo ime dolje.

Turcizam i riječi iz naših krajeva riječi i prevodi koje se koriste kod nas i na čitavom govornom području Balkana

Your Ad Here
odgovora
Staro 10-07-2009   #1
Registrovan
Domaćin

Elvis-Eko Avatar

S nama od: Dec 2006
Godine: 40
Standardno Obicaji i tradicija

Mislim da nam nedostaje jedna ovakva tema u kojoj bi pisali o nasim starim obicajima. Nazalost, mnogi od starih obicaja su vec zaboravljeni, neki se i dalje postuju i prate a nama je duznost da ih nikad ne zaboravimo i cuvamo bez obzira sto je u danasnje vrijeme drugaciji nacin zivljenja, razmisljanja itd nego puno ranije.
Izvolite, pisite o obicajima koje poznajete, od sunecenja , svadbenih obicaja pa do onih kod ispijanja kahve. Zamolio bih i one starije clanove koji znaju malo vise o tome, da se malo vise angazuju u ovoj temi , tako bi pomogli i mladjima da nesto nauce i ne zaborave.
Ja cu evo da spomenem jedan obicaj koji se , ja vjerujem , nigdje vise ne koristi osim kod nas

Naime, rijec je kad kod nekog odete u goste ili vam neko dodje u goste, obavezno se prije kahve posluzi slatko i voda
Elvis-Eko je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Odgovori sa citiranjem
Sponsored Links
Your Ad Here
Staro 11-07-2009   #2
meli
Dobar

Meliha Graca Došen Avatar

S nama od: Oct 2008
Godine: 37
Pošalji poruku MSN-om to Meliha Graca Došen Pošalji poruku Yahoo-om Meliha Graca Došen Pošalji poruku Skype-om Meliha Graca Došen
Standardno

Običaj je i kada vam novorođenče dođe u kuću da mu na odlasku obavezno date jaje...radi napretka. Mislim da se to još uvijek poštuje.
Meliha Graca Došen je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #3
Admin
Domaćin

Tahirovce Avatar

S nama od: Oct 2005
Godine: 32
pošalji poruku ICQ-om  Tahirovce Pošalji poruku AIM Tahirovce Pošalji poruku MSN-om to Tahirovce Pošalji poruku Yahoo-om Tahirovce
Standardno

Sve su na svoj nacin lepe, sve ljubavi moje slepe, tacno znam sta sam na svakoj voleo. Ali kad podvucem crtu, sve sa tobom gube trku, ti si ipak nesto sasvim posebno...
Tahirovce je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #4
Registrovan
Domaćin

Elvis-Eko Avatar

Standardno

Nacin izrazavanja saucesca porodici preminulog je razlicit u Sandzaku i recimo u BiH i ostalim krajevima bivse Juge.
Kod nas je obicaj da se kaze"nek ti je zdravo glava" dok se u pojedinm krajevima Bosne kaze na Turskom jeziku "basum sagosum"
U nekim dijelovima Hercegovine kazu"nek je zdravo glava ostatku familije" dok pojedini jednostavno kazu "primi moje saucesce" kao i hriscani
Elvis-Eko je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #5
Registrovan
Prijatelj

sabahudin Avatar

S nama od: May 2009
Godine: 52
Pošalji poruku MSN-om to sabahudin
Standardno

Citiraj:
U originalu napisano od Meliha Graca Došen Pogledaj poruku
Običaj je i kada vam novorođenče dođe u kuću da mu na odlasku obavezno date jaje...radi napretka. Mislim da se to još uvijek poštuje.
I kada tek udje u kucu da se obrashnjavi(stavi malo brashna) po licu:
"Da ne "ode" od zlih ochi".
sabahudin je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #6
Registrovan
Domaćin

Elvis-Eko Avatar

Standardno

Isto tako je obicaj da beba ne izlazi iz kuce prvih 40 dana
Elvis-Eko je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #7
Samo Vas gledam...
Domaćin

halilce Avatar

S nama od: Jul 2006
Godine: 44
Pošalji poruku MSN-om to halilce Pošalji poruku Yahoo-om halilce
Standardno

Citiraj:
U originalu napisano od Elvis-Eko Pogledaj poruku
Isto tako je obicaj da beba ne izlazi iz kuce prvih 40 dana
I da se ne pomalja na prozor dok se ne osuneti!
Staro 11-07-2009   #8
Registrovan
Domaćin

Elvis-Eko Avatar

Standardno

Citiraj:
U originalu napisano od halilce Pogledaj poruku
I da se ne pomalja na prozor dok se ne osuneti!

E ja za taj obicaj nisam znao
Elvis-Eko je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #9
Registrovan
Prijatelj

sabahudin Avatar

S nama od: May 2009
Godine: 52
Pošalji poruku MSN-om to sabahudin
Standardno

Pa znash Eko svako selo,mahala,kuca ima neki svoj(poseban)obichaj...
sabahudin je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #10
Samo Vas gledam...
Domaćin

halilce Avatar

Standardno

Citiraj:
U originalu napisano od Elvis-Eko Pogledaj poruku
E ja za taj obicaj nisam znao
A znaš li da nevalja malo dijete,davat iz ruke drugom,preko stola?
halilce je sada online  
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #11
Registrovan
Domaćin

Elvis-Eko Avatar

Standardno

Ada to sam znao. A znas li ti da ujutro kad ustajes iz kreveta prvo ustajes na desnu nogu sto za tebe ne vazi jer ti ustajes tek posle podne a i obadvije noge ti lijeve
Elvis-Eko je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 11-07-2009   #12
Samo Vas gledam...
Domaćin

halilce Avatar

Standardno

halilce je sada online  
Odgovori sa citiranjem
Staro 12-07-2009   #13
The Beast
Domaćin

Crni Gruja Avatar

S nama od: Jan 2006
Godine: 28
Pošalji poruku MSN-om to Crni Gruja
Standardno

HAhahahahahahahhahahah, joooj, ovo je bilo zesce. Hahahahahahahahahhahahahahahah

Crni Gruja je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 12-07-2009   #14
Registrovan
Prijatelj

36310 Avatar

S nama od: Feb 2007
Standardno

Hahahaaa e dobro te naslo...

Nego Eko majstor si,tema je veoma zanimljiva pa u prilog ovoj temi da kazem da je jedan od nasih obicaja taj da kada nam musafiri izlaze iz kuce da im se cipele sloze i okrenu u pravcu odlaska.
Odgovori sa citiranjem
Staro 12-07-2009   #15
Admin
Domaćin

Tahirovce Avatar

S nama od: Oct 2005
Godine: 32
pošalji poruku ICQ-om  Tahirovce Pošalji poruku AIM Tahirovce Pošalji poruku MSN-om to Tahirovce Pošalji poruku Yahoo-om Tahirovce
Standardno

Ja mojima i auto okrenem, rijetko ko umije rikvercom da izadje iz dvorista ...
Tahirovce je offline  
Odgovori sa citiranjem
odgovora

Tags
obicaji, tradicija

LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.sjenica.com/forum/turcizam-i-rije-i-iz-nasih-krajeva/2176-obicaji-i-tradicija.html
Napisao-la For Type Datum Hits
Obicaji i tradicija | FolkoTeka News Press This thread Pingback 10-07-2009 23:35 2

Korisnici koji čitaju ovu temu: 1 (0 člana i 1 gosta)

Alatke za temu
Oceni ovu temu
Oceni ovu temu:

Pravila pisanja
Ti ne možeš otvarati nove teme
Ti ne možeš pisati odgovore
Ti ne možeš da postavljaš fajlove
Ti ne možeš da izmeniš svoje postove

BB code is On
Smajlisi su On
[IMG] code je On
HTML kod je ugašen
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je 00:50. Powered by vBB Version 3.8.6 - Copyright ©2000 - 2012,
Administracija @ www.Sjenica.com