Sandžačka narodna partija neće učestvovati u izborima za Bošnjački nacionalni savet. Mirsad Đerlek: Zalažemo se za „srednji put“ i kulturnu autonomiju u Srbiji
PREDIZBORNA kampanja za nacionalni savet Bošnjaka pliva ovih dana na talasu nacionalizma, neki političari i verski lideri pokušavaju da vrate narod u devedesete - pominju nekakvu sandžačku vojsku, autonomiju Sandžaka, crtaju granice na Balkanu, marširaju u nekavim uniformama i pljuju po državi u kojoj žive... Svako ko je svoju politiku gradio na nacionalizmu najviše štete naneo je svom narodu. Mi nećemo u to blato, nećemo da nanosimo štetu Bošnjacima i svima koji žive u Sandžaku i zato nećemo učestvovati na ovakvim izborima za Bošnjački nacionalni savet.
Ovo je u Novom Pazaru rekao dr Mirsad Đerlek, predsednik Sandžačke narodne partije (SNP) koja zajedno sa SDP-om i SNS-om upravlja gradom.
- Ako su nacionalizam i esktremizam recept za dobijanje glasova, mi poručujemo da ćemo taj recept odmah pocepati i baciti ga u kantu za smeće. Taj recept je propao devedesetih godina, najviše štete imali su Bošnjaci koji su dobijali batine, robijali po zatvorima i listom se selili. Zagovarati sada takvu politiku je sramota, drskost i bezobrazluk. Uvereni smo da Bošnjaci više neće slediti političare kojima je glavni adut - nacionalizam, koji nas vraćaju 25 godina unazad i rade protiv svog naroda i samo za sebe - istakao je Đerlek. On naglašava da je Sulejman Ugljanin šest godina ćutao kao zaliven, da je učestvovao u razbijanju islamske zajednice i BNV-a, da je godinama svađajući se sa muftijom Zukorlićem delio Bošnjake i stvarao lošu atmosferu u Sandžaku. Sada se, kaže, probudio sa pričom od pre 25 godina i saradnjom sa Zukorlićem pokušava da prevari Bošnjake i spase sebe i Zukorlića.
- Mi se zalažemo za takozvani srednji put, za autonomiju Sandžaka, ali kulturnu, u okviru Srbije, kojom možemo ostvariti sva prava. Zalažemo se i za jedinstvo islamske zajednice, hoćemo da se ona bavi verom, a ne politikom, hoćemo da Bošnjaci adekvatno budu zasupljeni u državnim institucijama, hoćemo i da ispoštujemo ljude koji su streljani na Hadžetu, želimo da svake godine odemo tamo, da izučimo fatihu (molitvu), ali ne želimo da prljamo te grobove politikom, zloupotrebom vere, paradiranjem nekakvih ešalona i pravljenjem cirkusa, ti ljudi nisu to zaslužili - smatra lider SNP-a.
ČETNICI
- MI smo i protiv svakog drugog nacionalizma i esktremizma, četnicima koji iz Ukrajine najavljuju nekakvu šetnju po Novom Pazaru poručujemo: „Manite se vi Novog Pazara, šetajte po Ravnoj gori, jer šetnja po Novom Pazaru može skupo da vas košta“ - poručio je Đerlek.
U BNV NAJUMNIJE LjUDE
ĐERLEK smatra da Bošnjačko nacionalno veće treba prepustiti stručnjacima, najumnijim i politikom neopterećenim Bošnjacima koji gledaju u budućnost i koji će najbolje raditi za svoj narod.
- Tek kada se na listi pojave takvi ljudi mi ćemo izaći na izbore i glasati za BNV.
novosti
M. NIĆIFOROVIĆ