Sjenica Forum

Ako ste prvi put ovde pogledajte FAQ. Možda cete se morati registrovati da bi pisali poruke ili videli sve forume. Da bi videli neki forum kliknite na njegovo ime dolje.

Religija islam, pravoslavlje i ostale vere...

Your Ad Here
odgovora
Staro 05-09-2008   #31
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

S nama od: Aug 2007
Pošalji poruku MSN-om to Rarica
Standardno

Niko nije dostigao sve sto zeli i dozivio potpunu srecu

Otjeraj brigu spominjanjem Samodostatnog
i drzi se daleko od strasnih noci

U vlikoj si zabludi ako mislis da zivot treba da bude u potpunosti onakav kakav zelis.To se moze ostvariti samo u Dzennetu.Na ovom svijetu stvari su relativne.Nece ti se ostvariti sve sto zelis.Naprotiv,dozivjeces mnogo iskusenja,nesreca i patnji.Zato budi zahvalna na blagodatima i strpljiva u nedacama.Nemoj zivjeti u svijetu idealatrazeci zdravlje bez bolesti,bogatstvo bez oskudice,srecu bez gorcine,muza bez negativnih strana,drugaricu bez mahana......To je u osnovi nemoguce.Nauci sebe da prelazis preko negativnosti,tudjih pogresaka i nedostataka.Tragaj za pozitivnim stvarima i vrlinama.Vedro gledaj na svijet,pozitivno tumaci tudje postupke i samo se u Allaha uzdaj.Ljudi nikako nisu zasluzili da se na njih oslanjas i vazne stvari im prepustas:

"Jer te oni nikako ne mogu od Allahove kazne odbraniti."

Ne prihvataj tmine u svom zivotu.Svjetlo postoji-potrebno je
da pritisnes dugme da bi zasjalo!
Odgovori sa citiranjem
Sponsored Links
Your Ad Here
Staro 08-09-2008   #32
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Sjeti se prolivenih suza i ranjenih srca

Zar nisi vidjela da je poslije nocnih
tmina-nastupilo svjetlo zore?

Jedan knjizevnik kaze:

Ako mislis da si od vremena dobila obecanje da ce ono stalno ici na tvoju ruku,da ce ti se pokoravati u svakom trenutku i razdoblju i da ce ti pruziti samo ono sto zelis i volis-onda se slobodno prepusti tuzi uvijek kada ti izmakne nesto sto pozelis i pobjegne ono za cim stremis.
A ukoliko poznajes manire vremana i njegov obicaj da daje i uzima,pruza i otima i da sve sto poklanja brzo natrag uzima;ako spoznas da je to zakon koji vazi za sve ljude ovog svijeta-zivjeli oni u dvorcima ili kolibama,letjeli medju zvijezdama ili spavali na prasnjavim hasurama-znat ces kako smanjiti tugu,umanjitit suze.Nisi ti prva koju je pogodila strijela vremana i nije tvoja nesreca fenomen o kome ce pisati u rubrici"crna hronika."

Prestani razmisljati o greskama.Razmisljaj o
dobrim stvarima koje si propustila zbog njih.
Rarica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Odgovori sa citiranjem
Staro 08-09-2008   #33
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Razborita zena znaci sretan zivot

Allah ce donijeti olaksanje,jer
On svakog trenutka o stvarima brine.

Zena treba lijepo sacekivati svoga muza.Ne teba mu otezavati probleme i pojacavati umor.Naprotiv,mora pohrliti ka njemu i ispuniti mu sve zelje.

Zeno,ne trebas ga odmah po dolasku kuci pitati zasto je potisten i umoran.Kada se opusti i presvuce u kucnu odjecu,vjerovatno ce on sam kazati zasto j epotisten.Ukoliko to ucini,ne smeta da ga nenametljivo i bojazljivo upitas sta je razlog takvog (ne)raspolozenja.

Ako zena uvidi da moze pomoci svom muzu pri rjesavnju problema koji su ga ucinili potistenim,neka odmah pristupi tome.Na taj nacin ce mnogo olaksati svome suprugu.Covjek ce nakon tog aznati da u kuci ima vrijedan dragulj,vredniji od svih dragulja na svijetu zajedno.

Ne jadikuj zbog posla koji nisi dovrsila.Moras
znati da posao odraslih nikada nema kraja!
Rarica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Odgovori sa citiranjem
Staro 08-09-2008   #34
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Zivi samo za ovaj dan

Ne misle da nakon dobra zlo ne dolazi,
niti da to zlo neminovno ostaje

Jedan sretnik kaze:

"Sretan dan je onaj u kome mi vladamo dunjalukom,a ne on nama;dan u kojem upravljamo svojim strastima i prohtjevima,a ne slijedimo ih ponizeni i poslusni.

Ne zaboravi kakav treba biti taj dan:

Svaki dan u kojem spasim sebe,rijesim sumnju o oneome sto mogu i sto ne mogu-to je prelijep dan.

Ljepota tog dana ogleda se u dvojbi izmedju zahvalnosti ljudi i djela za koje ti niko nece zahvaliti i koje ne vidi niko.Odrices se zahvalnosti i prohvacas djelo kojeg ces se dozivotno sjecati i za koje niko nece znati.

Ljepota tog dana,u kojem sam zamalo napunio dzepove novcem i lisio se ljudskosti.Prihvatio sam prazne ruke u zamjenu za ispunjenost duse.

Ovi dani su lijepi.U njima nije naljepsa obilna zarada,vec osjecaj samokontrole,koaj ce donijeti vecu korist na duge staze,uz Allahovu dozvolu."

Budi sretna zbog onoga sto imas,zadovoljna onim
sto ti je Allah dao.Mani se mastanja o onome
sto je izvan tvojih mogucnosti i sposobnosti.
Rarica je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 08-09-2008   #35
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Otjeraj osjecaj ugrozenosti

Uzivaj i nasladjuj se,jer svemu dolazi kraj,
kao sto je imalo i pocetak

To je osobina koja pomaze pri suzbij anju brige,ostvarenju opceg uspjeha u zivotu,njegovanja prijateljstva i porodicne srece.Jer samo covjek sirokih obzorja moze razumjeti prirodu ljudi,prihvacati promjene,staviti se u polozaj drugih i shvatiti vidljive i nevidljive okolnosti.
Sto se tice konkretno briga,covjek sirokih obzorja razumije stvari i shvaca,kada mu se desi neki problem ili ne ostvari ono sto je zelio,da je to priroda zivota i da na ovom svijetu"nema odmora".Svjestan je da covjek moze mrziti nesto sto je dobro za njega,ili prizeljkivati nesto sto je lose za njega,a da je dobro u onome sto mu je Allah odredio.
Covjek sirokih obzorja osjeca da je dio ovog prostranog univerzuma i da snosi dio bolova i nesreca,ali i srece takodjer.Ne smije ga nista iznenaditi niti povrijediti.Treba biti iznad svega i ne osjecati kompleks ugrozenosti koji postoji kod uskogrudih ljudi,koji misle da se nezgode i problemi desavaju samo njima,da ga ljudi ugrozavaju,da nikada nema srece.Covjek sirokih obzorja se ne osjeca tako.On je svjestan prirode zivota i zna da je on dio toga.zadovoljan je njima nakon sto je ulozio sav svoj napor kako bi ostvario boljitak.

Budi sretna danas,a ne sutra.
Rarica je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 08-09-2008   #36
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Prilagodit ces se svome stanju

Stranac,bez prijatelja u svakoj zemlji,
kada se mnogo trazi,malo ko moze pomoci.

Poznajem covjeka kome su ljekari amputirali nogu.Otisao sam da ga utjesim.Bio je to pametan i ucen covjek.Namjeravao sam mu reci:"Ummet ne ocekuje od tebe da budes vjest napadac,niti nepobjedivi borac-vec da das ispravno misljenje,svijetlu misao,sto i dalje imas,hvala Allahu.

Kada sam ga posjetio,rekao mi je:"Hvala Allahu,noga me je desetljecima dobro sluzila.Srce je zadovoljno kada je vjera ispravna.Jedan mudrac kaze:"Smirenost duha proistice samo iz prihvacanja i najgore pretpostavke.Sa psiholoske strane to daje nesputanu vitalnost...." Zatim rece:"usprkos tome,hiljade i hiljade ljudi rusi svoje zivote u naletu srdzbe,zato sto se ne mire sa gorkom stvarnoscu i n ezele spasiti ono sto se spasiti moze.I,umjesto da pokusaju jos jednom obnoviti svoje nede,oni zapocinju bitku s prosloscu i prepustaju se brizi koja nema kraja.

Kajanje zbog neuspjeha u proslosti,iscrpljujuce plakanje zbog teskoca i gubitaka koji su se tada desili je-sa aspekta islama-jedan vid nevjerovanja u Allaha i nezadovoljstvo Njegovom odredbom.

Frustracija je najljuci neprijatelj.
Ona moze unistiti tvoju smirenost.
Rarica je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 09-09-2008   #37
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Pravi savjeti razborite majke

Koliko puta su zraci tuge
donijeli srecu za sobom....

Postoji jednostavan savjet jedne zene koja spada u klasicne arapske mudrace.To je savjet koji je Umama bint Harisa uputila svojoj kcesrki,Ummu ljas bint Avf,na noc njene udaje.Rekla joj je:

"Kcerkice moja,ti odlazis iz zraka koji si kao beba udahnula,napustas gnijezdo u kojem si odrasla.Kada nekoj zeni ne bi bio potreban muz i kada bi ona bila potrebnija svojim roditeljima,to bi bila ti.Medjutim,zene su stvorene radi ljudi i ljudi radi zena.

Prvi i drugi savjet:Budi pokorna,zahvalna i poslusna svome muzu.

Treci i cetvrti:Misli na njegov vid i njuh-ne daj da njegovo oko vidi nesto ruzno i neka mirise samo najljepsi miris.

Peti i sesti: Vodi racuna o vremenu kada on treba jesti i spavati.Redovna ishrana je vazna,a ometen san budi srdzbu.

Sedmi i osmi:
Cuvaj njegov imetak i pazi na njegovu cast i porodicu.Kontrola trosenja znaci odmjerenost,a kontrolisano ponasanje sa porodicom znaci organizovanost.

Deveti i deseti:Ne krsi njegove naredbe i ne siri njegove tajne.Ako mu budes neposlusna,otrovat ces mu dusu,a ako otkrijes njegovu tajnu,bit ces izlozena njegovoj srdzbi.Osim toga,niposto se ne raduj kada je on tuzan i ne budi potistena kada je on veseo!"

Tvoja sreca ne zavisi od druge osobe.
Ona zavisi samo od tebe.
Rarica je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 09-09-2008   #38
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Zrtvovala se,pa je zadovoljila svog Gospodara

Ne gubi nadu,jer je beznadje nevjerovanje
Allah moze i malim obogatiti

Jesi li cula za zenu Dzuhenijku,koja je posrnula i pocinila blud.Zatim se sjetila Allaha,pokajala se i vratila.Dosla je Bozijem Poslaniku sa zeljom da se ocisti od zinaluka kamenovanjem.Nosila je dijete iz bludnog odnosa.Rekla je:"Boziji Poslanice,prekrsila sam Allahov zakon,pa ga primijeni na mene."Poslanik s.a.v.s pozva njenog staratelja i rece:"Lijepo je pazi.Kada se porodi,dodji kod mene."Tako je i bilo.Nakon sto je rodila,Poslanik s.a.v.s. naredi da je obukumzatim kamenuju.Potom joj je klanjao dzenazu.Omer mu rece:"Boziji Poslanice,klanjas joj dzenazu,a pocinila je blud?!" On odgovori:"Doista je njeno pokajanje dovoljno za sedamdeset stanovnika Medine.Zar ima vece od toga sto se zrtvovala radi Allaha?"

Tako je jak vjerski impuls koji ju je naveo na prociscenje.Zrtvovala je prolazan zivot radi vjecnog.Da nije imala jaku vjeru,ne bi pristala na smrt kamenovanjem.Neko moze upitati:"Zasto je pocinila blud?Zar nije to znak slabog vjerovanja?"Odgovor je:"Covjek ima trenutke slabosti zato sto je stvoren od slabosti.Sklon je grijesenju zato sto j epo prirodi uzurban.Skrece sa pravog puta zato sto je nepotpun.Medjutim,kada sjeme imana u njegovom srcu poraste u drvo siroke krosnje,tada na vidjelo izlazi njegova priroda i cvrsto vjerovanje.Iz tog razloga je ova zena pozurila da je Boriji poslanik s.a.v.s.ocisti.Zrtvovala je svoj zivot kako bi stekla zadovoljstvo i oprost svoga Gospodara.

Ne dopustaj da neprestano patis!
Rarica je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 24-02-2009   #39
Registrovan
Dobar

ursuljanka Avatar

Godine: 26
Standardno

Vezi se za Allaha onda kada se sve veze pokidaju

Da nije teskoca,svi bi gospoda bii;
darezljivost kosta,a hrabrost ubija.

Dobrocinstvo i vjera donose lijep zivot na Zemlji.Taj zivot ne mora biti luksuzan,ugodan i bogat,jer od toga ne zavisi sreca.
Medjutim,postoji mnogo stvari pored novca koje mogu uljepsati zivot,ukoliko im se na adekvatan nacin pristupi:
-povezanost sa Allahom,povjerenje u Njega,Njegovu zastitu i zadovoljstvo;
-zdrav zivot,smirenost,zadovoljstvo,bericet,zivot u kuci i ljubav prema drugima;
-radovanje dobrim djelima,u kojima nalazis zadovoljstvo.

Imetak je samo jedan od elemenata ciji je segment dovoljan da srce dosegne do onoga sto je vrednije i dugotrajnije kod Allaha.

Potvrdjeno je pravilo da veliki ljudi svoju velicinu nasljedjuju od svojih majki.
Odgovori sa citiranjem
Staro 26-02-2009   #40
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Ovih dana Zenski edukacioni centar Nahla,kao i svake godine organizuje kampanju povodom rodjenja Poslanika s.a.w.s.pa evo da sa vama malo podijelimo atmosferu i desavanja u Nahli.

Rarica je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 03-03-2009   #41
Registrovan
Prijatelj

Rarica Avatar

Standardno

Kampanja 'Osoba koju vrijedi upoznati' zvanicno pocinje danas,evo spota koji prati kampanju;

Rarica je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 03-03-2009   #42
Registrovan
Dobar

S nama od: Oct 2008
Godine: 30
Standardno

dido je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 03-03-2009   #43
Registrovan
Dobar

ursuljanka Avatar

Standardno

Kao sto Rarica napisa kampanja je pocela pa evo par slika dok smo vrsile pripreme:

meca i lara 001.jpg meca i lara 002.jpg

meca i lara 003.jpg meca i lara 004.jpg

meca i lara 005.jpg meca i lara 008.jpg

meca i lara 009.jpg meca i lara 010.jpg
ursuljanka je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 03-03-2009   #44
Registrovan
Dobar

ursuljanka Avatar

Standardno

Mali predah...

meca i lara 012.jpg

halilce vidi ako ti nije tesko popravi ovo(mislim na sve slike)
ursuljanka je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 03-03-2009   #45
Registrovan
Dobar

ursuljanka Avatar

Standardno

Prvi dan je protekao odprilike ovako:

003.jpg

004.jpg 005.jpg

006.jpg 007.jpg

008.jpg 009.jpg

010.jpg 002.jpg

(dido ako ti nije nesto jasno mislim da sa pisala o ovome u temi:'desavanja u BiH')

Ovo je izlozba kaligrafije.Bilo mi usput pa sam napravila par snimaka.Bit ce,ako Bog da,jos slika.
Ne zamerite sto ne sredjujem ove slike,valjda cete se snaci-nemam toliko vremena.Halilce bi me udavio da zna da jos nisam pogledala onaj program sto mi je poslo
ursuljanka je offline  
Odgovori sa citiranjem
odgovora

Tags
najsretnija, svijetu, zena

Korisnici koji čitaju ovu temu: 1 (0 člana i 1 gosta)

Alatke za temu
Oceni ovu temu
Oceni ovu temu:

Pravila pisanja
Ti ne možeš otvarati nove teme
Ti ne možeš pisati odgovore
Ti ne možeš da postavljaš fajlove
Ti ne možeš da izmeniš svoje postove

BB code is On
Smajlisi su On
[IMG] code je On
HTML kod je ugašen