Ako ste prvi put ovde pogledajte FAQ. Možda cete se morati registrovati da bi pisali poruke ili videli sve forume. Da bi videli neki forum kliknite na njegovo ime dolje.
Da li ste znali da je vjerodostojan hadis u kojem Allahov Poslanik zabranjuje psovanje i vrijeđanje pijetla? Od Zejda ibn Halida el-Džuhenija prenosi se da je Allahov Poslanik kazao: ''Ne psujte i ne vrijeđajte pijetla, zaista on budi na namaz.'' (Ebu Davud, br. 5101, njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani.)
Post pomerio Crni Gruja
Zadnja promena od Crni Gruja : 19-01-2008 u 22:12.
Razlog: nepotrebno otvaranje nove teme
E,ovo nisam znala.
Znam samo za pauka.
"Cula sam odnekle" da samo smiju zmija i kica da se ubiju,a da pritom nemamo koristi od njihove smrti (kao na primer u ishrani,ili zbog zastite)...
Ne znam koliko je to tacno.
Znate l' vi sta o tome?
__________________ Bila sam na IQ testu. Srećom bio je negativan.
Da li ste znali da je vjerodostojan hadis u kojem je Poslanik zabranio naplaćivanje mužjakove oplodnje? Kazao je Ibn Omer, r.a.: ''Allahov Poslanik je zabranio naplaćivanje mužjakove oplodnje.'' (Ebu Davud, br. 3429, njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani.)
Samo zelim pomenuti da je kod nas prisutno naplacivanje opolodnje krave a to je nesumnjivo zabranjeno a i sto vidimo iz gore navedenog hadisa.
ova tema otvorena je za sve one koji zele da saznaju nesto o ISLAMU.U opciju ulaze pitanja i odgovori svi oni koji neznaju a zele da saznaju mogu postaviti pitanje a sa druge strane oni koji su vise upoznati sa islamom su zaduzeni da po mogucnosti odgovore na postavljeno pitanje.selam.
Muhammed a.s.w.s kaze da je Uzviseni Allah rekao:"Svako djelo koje covjek ucini pripada iskljucivo njemu,a za svako dobro djelo ima desetostruku nagradu.Post je iskljucivo Moj i Ja za njega nagradjujem;Postac ostavi svoje jelo, pice i pozudu radi Mene.Kada,neko od vas posti,neka se ne priblizava svojoj zeni i neka ne govori ruznim govorom.Ako ga neko napadne i pocne grditi,neka mu kaze:''Ja postim"'!
Onaj ko posti ima dvije radosti:jedna je kada prekida sa postom a druga je dan kada ce sresti svoga Gospodara.A onaj ko posti Allahu je prijatniji od mosusova mirisa."
(Buhari,Muslm,Darimi,Ahmed,Nesai,Ibn Madze)
Ko ne ostavi laz i ne prestane djelovati na osnovu nje nema potrebe ni da ostavlja hranu i pice svoje radi Allaha.Ili, ko ne napusti ruzan govor i nevaljale poslove uz ramazan,za vrema posta,nema potrebe ni da posti,a Allahu nije potrebno njegovo gladovanje.
(Buhari,Ebu Davud,Tirmizi)
Prenosi se od Hadzdzadz ibn Hassana da je rekao: Pitao sam Ebu Midzleza: Kako je Poslanik stavljao ruke u namazu? Pa je rekao: “Stavljao je unutrasnji deo desne sake na spoljasnji deo lijeve sake ispod pupka.” (Sahih ibn Ebi Sejbe; 1/390-391) Ebu Midzlez je jedan od velikih tabi’ina ciju velicinu I ucenost pokazuje njegovo izdavanje fetvi jos za vrijeme ashaba. Ebu Midzlez,njegovo ime je Lahik ibn Humjed El Basri, umro je 100. H.g.
Prenosi se od Ibrahim En Nehaija da je opisujuci stavljanje ruku Bozijeg Poslanika u namazu rekao: “ Stavljao je desnu na lijevu ispod pupka.” ( Ibn Ebi Sejbe; Tahavi u Asaru sunen 1/71; Muhammed ibn Hasen Es Sejbani u Asar str 25.)
Prenosi se od Alije da je rekao: “ Od sunneta je stavljanje sake na saku u namazu ispod pupka.” ( Ebu Davud br. 756; Ahmed ibn Hanbel u Musnedu 1/110) Najslabiji od prenosilaca ovog hadisa je Abdurrahman ibn Ishak Ebu Sejbe El Vasiti za kojeg Ibn Hadzer El Askalani kaze: “Tirmizi ga je smatrao od ljudi hasen hadisa a Hakim je njegove hadise smatrao Sahihima kao I Ibn Huzejme .” (El lubab fil dzemi’ bejne sunneti vel kitab, Ebu Muhammed Ali ibn Zekerijja El Menbedzi, str. 222.)
Ebu Ma’ser prenosi od Ibrahima en Nehaija da je on stavljao svoju desnu ruku na lijevu ruku u namazu ispod pupka.” ( Ibn Ebi Sejbe I kaze da je lanac ovog hadisa ispravan)
Prenosi se od Vail ibn Hudzera da je rekao: “ Video sam Bozijeg Poslanika da je stavio desnu na lijevu saku ispod pupka.” ( Sahihul Behari 1/385, hadis je sahih)
Prenosi se od Ebu Hurejre da je rekao: “ Od sunneta je stavljanje sake na saku u namazu ispod pupka.” ( Ebu Davud , 1/275)
Kada je bio na samrtnickoj postelji Poslanika je posjetio melek Džebrail i pitao za posljednje želje. I Poslanik mu je rekao sljedeće tri želje: da mu njegov narod opstane do Sudnjeg dana; da ga ne pogađaju kataklizme; i da ga neprijtelji ne pokore. Nakon što je njegove želje melek prenio Svevišnjem, vratio se sa sljedećim odgovorom: „Tvoj će narod opstati i neće stradati poput nekih drevnih naroda; bit će izložen prirodnim nepogodama poput ostalih naroda; a neprijatelj mu neće moći nauditi i osvojiti ga osim preko njegovih vođa“!
- Nijedan od vas neće biti pravi vjernik, sve dok ne bude želio da bude svome bratu (prijatelju, muslimanu) ono što želi sam sebi.
-Mejjita (mrtvaca) prati troje: njegova porodica, njegov imetak i negova djela. Dvoje se vraća, a jedno ostaje s njim. Vraćaju se njegova porodica i njegov imetak, a sa njim ostaju njegova djela.
Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Zaista Allah voli kihanje, a mrzi zijevanje; kada neko od vas kihne i kaže " Elhamdulillah " (hvala Allahu), obaveza je svakom muslimanu, koji ga čuje, da mu kaže: "Jerhamukellah" (Allah ti se smilovao). Zijevanje je od šejtana, i zato, kada neko od vas bude zijevao, neka se suzdrži koliko bude mogao, jer šejtan se smije onome koji zijeva." (Sahihul-Buhari)
Prenosi se od Muaaza b. Džebela r.a. da je rekao:Čuo sam Allahova Poslanika s.a.w.s kad kaže: 'Uzvišeni Allah je rekao: Moja ljubav je za one koji se vole u Moje ime, koji skupa sjede u Moje ime, koji jedni druge posjecuju u Moje ime, i koji dijele jedni drugima u Moje ime.(Tirmizi)
Kaže Poslanik s.a.w.s :"Meni najbliži od vas bit ce oni koji imaju najljepsi ahlak, koji su skruseni i koji mire i zblizavaju." (Tirmizi)
Kaze Poslanik s.a.w.s :"Mu'min je prijatan i on pomiruje, a nema dobra u onom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." (Ahmed)
Kaze Poslanik s.a.w.s "Ne uhodite jedni druge, ne spijunirajte, ne prekidajte odnose i ne zavadajte se, nego, Allahovi robovi, budite braca." (Buharija i Muslim)
Kaze Poslanik s.a.w.s :"Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuca u dzennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgradena kuca u najodabranijem dijelu dzenneta." (Ibn Madze i Tirmizi)
Kaze Poslanik s.a.w.s : "Najgori ljudi su oni koji tude rijeci prenose i oni koji zavadaju one koji se vole." (Ahmed)
Kaze Poslanik s.a.w.s :"Kome se njegov brat izvini, a on ne prihvati izvinjenje, takav ima grijeh koliko je grijeh onog koji druge izrabljuje." (Ibn Madze)
Kaze Poslanik s.a.w.s :"Ko stane u zastitu casti brata muslimana, to cemu biti zastita od dzehennema." (Tirmizi)
Kaze Poslanik s.a.w.s :"Ko se ne interesuje za stanje muslimana taj nije od njih." (Taberani)
Kaze Poslanik s.a.w.s : "Ljudi su Allahovi sticenici; najblizi Allahu su oni koji su najkorisniji Njegovim sticenicima." (Muslim)
Ebu Hurejre (r.a.), prenosi da je Allahov Poslanik (sallallahu 'alejhi ve selleme), rekao: "Nije junaštvo u hrvanju (dvobojima), nego je junaštvo savladati se pri svojoj srdžbi."