Sjenica Forum

Ako ste prvi put ovde pogledajte FAQ. Možda cete se morati registrovati da bi pisali poruke ili videli sve forume. Da bi videli neki forum kliknite na njegovo ime dolje.

Aktuelna dešavanja i vijesti iz Sjenice sve važne i aktuelne stvari vezane za naš grad

Your Ad Here
odgovora
Staro 24-10-2007   #1
Admin
Domaćin

Tahirovce Avatar

S nama od: Oct 2005
Godine: 32
pošalji poruku ICQ-om  Tahirovce Pošalji poruku AIM Tahirovce Pošalji poruku MSN-om to Tahirovce Pošalji poruku Yahoo-om Tahirovce
Standardno Otkrivena Najstarija Grobna Humka U Srbiji

U OKVIRU ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA MUZEJA ''RAS'', NA TERITORIJI SJENIČKE OPŠTINE

OTKRIVENA NAJSTARIJA GROBNA HUMKA U SRBIJI

Trećeg dana istraživanja na arheološkom lokalitetu u sjeničkom selu Sugubine, arheolozi novopazarskog Muzeja ''Ras'', pronašli su najstariju grobnu humku sa ljudskim ostacima. To je prva, do sada pronađena, grobna humka u Srbiji, kojom se potvrđuje sahranjivanje u devetom veku. Prilikom ranijih istraživanja na teritoriji sjeničke opštine, (gde je do sada istraženo sedamnaest humki), nalaženi su različiti predmeti: mnoštvo keramike, ostaci lomača, razna oruđa, životinjske kosti, ali nikada do sada, ljudski skelet. Takav nalaz ima veliki naučni i istorijski značaj.

,,Na početku istraživanja ove humke našli smo samo parčiće keramike, ne baš u velikom broju, ali za nas vrlo značajne, jer nam ukazuju na period kome pripadaju. Trećeg dana međutim, ukazale su se, prvi put, ljudske kosti. Skelet sahranjenog čoveka, uokviren kamenim pločama, koje su postavljene u vidu kamenog korita. Prema prvim procenama, u pitanju je deveti vek (na to ukazuju ostaci keramike), a ovo je prva, do sada otkrivena, grobna humka na teritoriji Srbije, pa i Crne Gore, kojom se potvrđuje sahranjivanje. Kao takva, ova humka ima veliki istorijski i naučni značaj, rekla je za naš sajt Dragica Premović Aleksić, arheologinja i direktorka Muzeja ''Ras'' u Novom Pazaru. Ona je rekla da su Srbi, pre nego su primili hrišćanstvo, kao i ostali slovenski pagani, posle smrti u tom periodu spaljivani, i da je ovo prvi slučaj da u grobnoj humci budu nađeni ljudski ostaci koji nisu spaljeni.

Pronađeni ljudski ostaci su pažljivo iskopani radi detaljnijih antropoloških istraživanja, nakon čega će ponovo biti pohranjeni. Posle izvršenih analiza znaće se i konačni rezultati.

Lokalitet u Sugubinama je, u arheološkom smislu zanimljiv i po hanovima, za koje se predpostavlja da potiču iz osamnaestog veka. ,,Na ovom lokalitetu bilo je planirano da se uradi jedna humka i da se sondiraju ostaci jednog od hanova. Međutim, nakon ovakvog nalaza možda ćemo, ukoliko nam vremenski uslovi dozvole, preinačiti odluku pa istražiti još jednu humku,'' kazala je direktorka Muzeja ''Ras'' Dragica Premović Aleksić. Prema njenim rečima, Sjenica je bogata značajnim arheološkim lokalitetima – do sada je evidetirano 210 – koji su nedovoljno istraženi, zbog nedostatka finansijskih sredstava. Inače, prjektom istraživanja humki, već godnama rukovodi arheologinja Dragica Premović Aleksić. Njena stručnost i višegodišnje iskustvo dovelo je do nesvakidašnjeg rezultata. S toga se, s pravom očekuje i povećanje finansijskih ulaganja u arheološka istraživanja područja koje vredi istraživati, zbog kompletnije slike nas samih.

Sve su na svoj nacin lepe, sve ljubavi moje slepe, tacno znam sta sam na svakoj voleo. Ali kad podvucem crtu, sve sa tobom gube trku, ti si ipak nesto sasvim posebno...
Tahirovce je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Odgovori sa citiranjem
Sponsored Links
Your Ad Here
Staro 25-10-2007   #2
vakica
Domaćin

supergirl Avatar

S nama od: Apr 2007
Godine: 21
Pošalji poruku Yahoo-om supergirl
Standardno

Citiraj:
Trećeg dana istraživanja na arheološkom lokalitetu u sjeničkom selu Sugubine, arheolozi novopazarskog Muzeja ''Ras''
A kako oni to traze? Lupe:idemo u Sugubine,mozda tamo nesto ima!, i podju, Je l?
Odgovori sa citiranjem
Staro 06-11-2007   #3
Registrovan
Početnik

S nama od: Sep 2006
Godine: 25
Standardno

Pa uglavno ih nesto navede da obrate paznju na neko mesto.

Kod nas su to najcesce specificno obelezena mesta o kojima se prnose predanja a niko tacno ne zna sta je.

Jesam li bio jasan?
keiselbach je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Odgovori sa citiranjem
Staro 07-11-2007   #4
vakica
Domaćin

supergirl Avatar

Standardno

Pa,recimo da sam uspela da skontam....ponesto....

Tabi-hvala najljepse! Nisi ti kriv sto sam ja glupa!
supergirl je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 12-11-2007   #5
Registrovan
Početnik

Standardno

Citiraj:
Nisi ti kriv sto sam ja glupa!

Nije lepo potcenjivati sebe.
keiselbach je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 12-11-2007   #6
vakica
Domaćin

supergirl Avatar

Standardno

Stvarno???
supergirl je offline  
Odgovori sa citiranjem
Staro 15-11-2007   #7
Registrovan
Početnik

Standardno

DOBRO JEL ME TI TO SAD MALO PRAVIS MAGARCEM ILI SE SALIS SA MNOM?
keiselbach je offline  
Odgovori sa citiranjem
odgovora

Tags
grobna, humka, najstarija, otkrivena, srbiji

Korisnici koji čitaju ovu temu: 1 (0 člana i 1 gosta)

Alatke za temu
Oceni ovu temu
Oceni ovu temu:

Pravila pisanja
Ti ne možeš otvarati nove teme
Ti ne možeš pisati odgovore
Ti ne možeš da postavljaš fajlove
Ti ne možeš da izmeniš svoje postove

BB code is On
Smajlisi su On
[IMG] code je On
HTML kod je ugašen