Posljednja u nizu manifestacija koje je organizovao Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u povodu Dana bošnjačke nacionalne zastave održana je u Sjenici. Svečanost je upriličena u sjeničkoj Hali sportova, 13. maja 2010. godine.
Dolazak Glavnog muftije u punu Halu sportova obilježili su gromoglasni aplauzi i uzvici „Muftija! Muftija! Muftija!“
Svečanost je otpočela učenjem Kur'ana časnog.
Riječi selama uputio je glavni imam Medžlisa IZ-e Sjenica Ramiz ef. Hamidović, koji je nakon ukazane dobrodošlice prisutnima najavio obraćanje glavnom muftije Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlića.
Iako je prethodnih dana Glavni muftija u Tutinu, Novom Pazaru, Priboju i Brodarevu govorio puno na prijemima ovim istim povodom, obraćanje u Sjenici je bilo veoma inspirativno i zadivljujuće.
Iako posljednja u nizu, manifestacija održanih širom Sandžaka, manifestacija u Sjenici je bila veličanstvena. Kako reče Glavni muftija „slatko uvijek ide na kraju“.
„Danas smo ovdje da zasladimo sa onim dijelom našega naroda koji je u ovih dvije stotine godina najviše propatio i koji je najteža iskušenja preživio, a koji je evo na kraju sve to pobijedio i opstao. Danas sam ovdje da Vam pod našim bajrakom čestitam na vašem dostojanstvu na vašoj borbi i na vašoj pobjedi opstanka. Vi najbolje znate kroz što je Sjenica prošla zajedno sa Kladnicom i Pešteri. To je svojevrstan sociološki fenomen opstati u takvim uvjetima.“
Boravak u Sjenici, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić je iskoristio za sastanke, gdje se u prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice u Sjenici sastao sa predstavnicima raznih organizacija i institucija.
„Ono što su mi ti ljudi rekli jeste slika tragedije Sjenice. Neki dijelovi Sjenice, neke mjesne zajednice prepuštene su nekim ljudima, tajkunima, raznim vrstama ljudskih krokodila, koji doživljavaju Sjenicu kao svoje privatne rudnike blaga, a vas građane kao brojke koje im u određenom trenutku donose novac a u drugom trenutku im smetaju.
Zaboravljaju da ljudi nisu razne vrste mehaničkih dijelova već da su ljudi, koji pored stomaka imaju i srce, dušu, dostojanstvo i ponos. Nemojte ih doživljavati kao stoku, ni vi političari a ni vi tajkuni... To je ono što se zove bezdušnost. „
Glavni muftija je kao i u svojim dosadašnjim obraćanjima govorio o fenomenu slobode, tj. da samo slobodni narodi imaju pravo na jedinstvo, te je i u Sjenici govorio o razlozima zbog kojih je prihvatio biti nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice. Tih razloga ima tri a to su:
1. Zato što su ovi izbori za Nacionalno vijeće, zapravo, referendum o nacionalnom putu kojim će Bošnjaci ići narednih decenija;
2. Zato što na ovim izborima Bošnjaci biraju svoje predstavnike za razgovore, pregovore i dogovore sa predstavnicima države Srbije;
3. Zato što se pobjedom na ovim izborima ostvaruje pretpostavka za ponovno puno nacionalno i vjersko jedinstvo Bošnjaka.
Na kraju se glavni imam Ramiz ef. Još jednom zahvalio prisutnima i pozvao sve bošnjake koji se do sada nisu upisali u poseban birački spisak, jer je ostalo još malo vremena za to.
( islamska zajednica )