novica zekavica sa varalicom

Najbolja “varalica” dolazi iz Sjenice (Video)

Razno, Sjenica vesti

Finska kompanija Rapala, jedna od najboljih na svetu u oblasti proizvodnje ribolovačke opreme, prošle godine je zvala ovog Sjeničaka i nudila mu posao.

Policajac Novica Zekavica iz Sjenice već dve godine najbolji je proizvođač ručno pravljenih varalica na svetu koje, osim što izgledaju kao prava umetnička remek dela, prema rečima brojnih ribolovaca, mamci i te kako “rade”. Potvrdu o kvalitetu svog rada dobio je i od Svetskog udruženja majstora ručno pravljenih varalica.

Ovaj strastveni sportski ribolovac, kojeg u varoši na Pešterskoj visoravni znaju kao Zeku, prvu drvenu varalicu napravio je 1996. godine, a koliko je kvalitetno odradio govori podatak da i dan danas njom peca na Uvcu.

– U to vreme nije bilo lako kupiti varalice, pa sam na osnovu stare i dotrajale koju sam imao, potpuno sam napravio novu od lipovog drveta. Odmah sam njome upecao pastrmku i klena i uverio se da “radi” – počinje priču Zekavica.

Svoju proceduru pravljenja voblera Novica počinje odabirom kvalitetnog drveta, najčešće sambe, lipe ili balze, a do finalne i unikatne varalice potrebno je 15 operacija i gotovo tri dana.

– Sve radim ručno. Rezbarim željeni oblik, ubacujem žicu duž cele varalice zbog pouzdanosti, nanosim celuloidnu zaštitu, šmirglam i na kraju farbam i dekorišem er-braš tehnikom – objašnjava Zekavica

Čitaj još:  Pozitivne kritike za izgradnju šetališta u Sjenici (Video anketa)

Iako savršen dekor krasi njegove varalice, što je prema mišljenju ribolovaca-varaličara i najvažnije za pecanje, Zekavica naglašava da su one i izuzetno pouzdane i izdržljive, zbog čega im nema ravnih na svetu.

– Pre mesec dana sam jednom od njih upecao soma teškog preko 62 kilograma, a ribolovci iz Španije su mi javili da su u reci Ebro pecali i primerke teške 85 kilograma. Zbog izgleda, kvaliteta izrade i lovnosti, Svetsko udruženje majstora ručno pravljenih varalica ih je proglašavalo za najbolje u ovoj i prošloj godini – sa ponosom govori Novica.




Osim Španije, voblere Zeka koriste i ribolovci iz Rusije, Amerike, Italije, skandinavskih zemalja, ali i ostatka planete. Sa njima u kontakt stupa putem društvenih mreža, a kako bi olakšao komuniciranje, savladao je engleski, nemački, španski i italijanski jezik.

– Potražnja je tolika da ne postižem da proizvodim dovoljno. Plan mi je da proširim proizvodnju, zaposlim nekoliko radnika i nabavim par specijalizovanih mašina koje nisu jeftine i za koje trenutno nemam novca – zaključuje Zekavica.

Diplomirani psiholog u uniformi

Novica kao policajac radi 22 godine, a diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oženjen je i ima četiri ćerkice.

Čitaj još:  Azilanti odustaju od Nemačke i ostaju u Sjenici (Video)

novicine varalice

– Supruga je trudna i za par meseci ćemo dobiti peto dete – sa ponosom izgovara Zeka.

Finci mu nude posao

Finska kompanija Rapala, jedna od najboljih na svetu u oblasti proizvodnje ribolovačke opreme, prošle godine je zvala Novicu i nudila mu posao.

– Iako je ponuda bila izuzetno unosna, morao sam da ih odbijem jer nisam mogao tako lako da ostavim Sjenicu, rođake i prijatelje i preselim se u Finsku – kaže Zekavica.


Video: TV Sjenica

izvor: Blic

Facebook komentari

Leave a Reply