Sjenički sir uskoro u Evropskoj uniji

Sjenički sir uskoro u Evropskoj uniji

Pešter, Poljoprivreda, Sjenica vesti

Opština na Pešteru privodi kraju zaštitu i brendiranje jednog od svojih simbola.

U saradnji sa nadležnim republičkim zavodima i institucijama, opština privodi kraju zaštitu i brendiranje sjeničkog sira. Najpoznatiji prehrambeni proizvod sa Peštera će tako – kao evropski i svetski brend, sa zaštićenim geografskim poreklom i tehnologijom proizvodnje – već od Nove godine, u znatno većim količinama, krenuti na sve meridijane.

Sjenica, međutim, preduzima i potrebne mere da Pešterska visoravan, na kojoj se u netaknutoj prirodi proizvodi najviše sjeničkog sira i druge zdrave hrane, poput jagnjadi, pršuta, paprika u pavlaci… postane svetski prirodni rezervat hrane, koji će štititi i Ujedinjene nacije.




Sa specifičnom tehnologijom izrade, tokom koje se mleko ne kuva, koju su mnogi osporavali, ali je potvrđena kroz vekove i konačno je priznata na Starom kontinentu, stekli su se svi uslovi da sjenički sir, sasvim legalno, stigne i na tržište Evropske unije. Trenutno ga uvoze samo Sandžaklije na radu u Evropi, a cena bi u drugačijim uslovima mogla da dostigne i 20 evra za kilogram.

Čitaj još:  Biatlon: Najbolje mesto osvojio naš Damir Rastić (95.mesto)

– Sir je naš svojevrsni zaštitni znak i veliki izvozni adut. Imamo ga u izobilju, a možemo ga imati još više, ako se ostvare očekivanja da će nam i država pomoći u plasmanu na svetsko tržište. Većim izvozom bismo pospešili stočarsku proizvodnju i ubrzali razvoj čitavog Peštera – ističe Hazbo Mujović, predsednik opštine u Sjenici.

Na Pešteru se, inače, trenutno uzgaja oko 50.000 ovaca i 30.000 grla rasnih krava, a – osim nekoliko mlekara – proizvodnjom sjeničkog sira se bavi više hiljada domaćinstava u ovom delu Srbije.

Još početkom 20. veka sjenički sir je u specijalnim drvenim kacama, preko luke u Solunu, stizao do mnogih evropskih, pa i arapskih zemalja, a u jednom periodu Titove Jugoslavije – posredstvom sjeničkog kombinata “Pešter” – stizao je i do Amerike…

Čitaj još:  Pokušaj ubistva u Sjenici (Video)

Izvor: novosti

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Sjenički sir uskoro u Evropskoj uniji

Leave a Reply