Vasar u Brezi 12.07.2016. - Video - Sjenica.com

Vašar u Brezi 12.07.2016. (Video)

Muzika, Pešter, Sjenica vesti, Video

Vašar ili sajam je oblik narodnog okupljanja. Stariji naziv je panađur. Osnovna svrha vašara bila je da seljaci kupe neophodne stvari u vreme dok nisu postojale prodavnice u današnjem smislu. Obično se dešava u doba nekog praznika kada nije dozvoljeno raditi i najčešće se dešava na nekom ravnom terenu, čime se celom događanju daje određena doza ozbiljnosti i društvene prihvaćenosti. Učesnici zajednice – sela – varošice gde se dešava vašar se tog dana svečano oblače. I raspoloženje se svečano.

Vašar ima i određene društvene funkcije:

– Na vašaru treba biti „viđen“
– Na vašaru se gleda kako se ko sa kime „pitao“ (pozdravio i raspitivao za familiju i sl). Na taj način se određuje status pojedinca u zajednici
– Na vašaru se plasiraju informacije (npr. „prodao bih onaj zabran, tamo gore pored potoka…“) i prikupljaju informacije („čujem da si ove godine zapatio jato ćuraka…“)
– Devojke za udaju, se oblače i stavljaju (poželjno) zlatan nakit i dukate oko vrata i šetaju po vašaru uz obaveznu pratnju starije rođake.




– Vašar je prilika da mladi bračni parovi, po prvi put, svima pokažu svoje dete
– Vašar je prilika da se mladi sretnu, upoznaju, „očijukaju“
– Stariji su tu da se raspitaju o onoj drugoj porodici, kakvi su, koliko imaju…
– Na vašaru (tradicija koja se gubi) obavezno je kolo u kome mladi igraju. Pored prilike da se „izđuskaju“ ovo je prilika da se vidi koliko je ko fizički izdržljiv – spreman da igra (a samim tim i da radi). Ovo se naročito odnosi na devojke.
– Svrha „pokazivanja“ je da se vidi da pojedinac nema neke „skrivene mane“ i da je prihvatljiv za zajednicu po nepisanim zakonima zajednice.
– Ringišpili su česti na velikim vašarima i isto imaju funkciju pokazivanja.

Čitaj još:  Na atletskom mitingu naši najbolji (Video)

Pored toga vašar služi i za:

– Kupovinu prodaju stoke i drugih poljoprivrednih proizvoda.
– Da se u kafani ili improvizovanoj kafani pod šatrom meštani „provedu“. To je prilika za neke, da potroše pare koje su tog dana zaradili prodajući npr. stoku.
– Jagnjad se toga dana okreću na ražnju, u zemljanim loncima se kuva „Svadbarski kupus“
– Tu su i trgovci raznih fela, a narodna odela, licidarska srca, bičevi za konje, igle i druge potrepštine se toga dana kupuju.
– To je prilika da deca dobiju neku igračku ili kupovni slatkiš

Čitaj još:  Biblioteka počela da izdaje elektronske članske kartice

Izvor: Wikipedia

Pogledajte takođe vašar iz Breze u maju 2016:

Facebook komentari

One thought on “Vašar u Brezi 12.07.2016. (Video)

Leave a Reply