starim-turskim-kasarnama-u-sjenici-prijeti-urusavanje

Turske kasarne pred urušavanjem

Sjenica vesti, Vijesti 2015

Surova klima na Pešterskoj visoravni i obimne snježne padavine zadaju ozbiljnu prijetnju Sjeničkim kršlama, vojnim kasarnama čiju je gradnju u Sjenici naredio Etem Paša početkom 1892. godine.

starim-turskim-kasarnama-u-sjenici-prijeti-urusavanje

Zbog oronule i dotrajale konstrukcije, objektima prijeti urušavanje, dio krovne konstrukcije, jedne od dvije kasarne, potpuno je uništen – propao je pod ogromnim teretom snježnih padavina 2012. godine.

Predsjednik Skupštine općine Sjenica Mustafa Baltić rekao je da su ova dva objekta, na zahtjev Skupštine, evidentirana u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, što garantuje da ne mogu biti uklonjeni, a tom prilikom istakao vjerovanje da će Općina učiniti sve što je u njenoj moći da očuva ove građevine.

“Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu dodijelio je Sjeničkim kršlama status kulturnog dobra koje uživa prethodnu zaštitu. Odlukom Skupštine općine, te planovima generalne i detalje regulacije Sjenice, na mjestu gdje su danas Sjeničke kršle zabranjena je izradnja drugih objekata”, dodao je Baltić.

Čitaj još:  HUMANOST: Građani Sjenice sakupljali za Amela i ćerkicu

On je objasnio da Sjeničke kršle krasi bogata historija, jer su one od vremena gradnje pa do današnjih dana upotrebljivane u brojne svrhe, počev od klasične kasarne, preko baruthane, pa sve do poslovnog prostora koji je koristio nekadašnji gigant u oblasti poljoprivredne proizvodnje-kobinat “Pešter”.

Građani općine Sjenica generalno smatraju da bi stare vojne kasarne iz doba Turaka najbolje bilo preurediti u svojevrsni muzej i spriječiti njihovo postepeno urušavanje.

“Ove kasarne nekada su bile prave ljepotice, u njoj su obučavane hiljade vojnika, oduvijek su bile ponos cijele zemlje. Ako se ove godine ne zaštite, objekti će se sami urušiti – tada će biti kasno da se pitamo o njihovoj višestranoj vrijednosti”, ispričao je turistički vodič iz Sjenice Mesko Rebronja.

Čitaj još:  Pripremna ili „nastava u punom obimu“ za sjeničku gimanziju

Slično mišljenje imaju ostali Sjeničani. Njihov stav je da bi urušavanje kasarni bio nenadoknadiv gubitak.

“Mislim da bi što prije trebalo obnoviti kasarne jer su one izuzetno važno kulturno i istorijsko dobro”, rekao je Sjeničanin Altan Hamidović.

 

(Anadolu Agency)

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Turske kasarne pred urušavanjem

Leave a Reply