starim-turskim-kasarnama-u-sjenici-prijeti-urusavanje

Turske kasarne pred urušavanjem

Sjenica vesti, Vijesti 2015

Surova klima na Pešterskoj visoravni i obimne snježne padavine zadaju ozbiljnu prijetnju Sjeničkim kršlama, vojnim kasarnama čiju je gradnju u Sjenici naredio Etem Paša početkom 1892. godine.

starim-turskim-kasarnama-u-sjenici-prijeti-urusavanje

Zbog oronule i dotrajale konstrukcije, objektima prijeti urušavanje, dio krovne konstrukcije, jedne od dvije kasarne, potpuno je uništen – propao je pod ogromnim teretom snježnih padavina 2012. godine.

Predsjednik Skupštine općine Sjenica Mustafa Baltić rekao je da su ova dva objekta, na zahtjev Skupštine, evidentirana u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, što garantuje da ne mogu biti uklonjeni, a tom prilikom istakao vjerovanje da će Općina učiniti sve što je u njenoj moći da očuva ove građevine.

“Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu dodijelio je Sjeničkim kršlama status kulturnog dobra koje uživa prethodnu zaštitu. Odlukom Skupštine općine, te planovima generalne i detalje regulacije Sjenice, na mjestu gdje su danas Sjeničke kršle zabranjena je izradnja drugih objekata”, dodao je Baltić.

Čitaj još:  Sjeničani najviše veruju SDA

On je objasnio da Sjeničke kršle krasi bogata historija, jer su one od vremena gradnje pa do današnjih dana upotrebljivane u brojne svrhe, počev od klasične kasarne, preko baruthane, pa sve do poslovnog prostora koji je koristio nekadašnji gigant u oblasti poljoprivredne proizvodnje-kobinat “Pešter”.

Građani općine Sjenica generalno smatraju da bi stare vojne kasarne iz doba Turaka najbolje bilo preurediti u svojevrsni muzej i spriječiti njihovo postepeno urušavanje.

“Ove kasarne nekada su bile prave ljepotice, u njoj su obučavane hiljade vojnika, oduvijek su bile ponos cijele zemlje. Ako se ove godine ne zaštite, objekti će se sami urušiti – tada će biti kasno da se pitamo o njihovoj višestranoj vrijednosti”, ispričao je turistički vodič iz Sjenice Mesko Rebronja.

Čitaj još:  Akcija "Očistimo Srbiju" u Sjenici

Slično mišljenje imaju ostali Sjeničani. Njihov stav je da bi urušavanje kasarni bio nenadoknadiv gubitak.

“Mislim da bi što prije trebalo obnoviti kasarne jer su one izuzetno važno kulturno i istorijsko dobro”, rekao je Sjeničanin Altan Hamidović.

 

(Anadolu Agency)

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Turske kasarne pred urušavanjem

Leave a Reply