Ovce kod aerodroma Dubinje Sjenica

Svežite se polećemo… sa Dubinja ?!?!?!

Sjenica vesti, Vijesti 2015

Sve češći zahtevi privrednika iz Raške oblasti vladi Srbije. Lakše i brže bi se otpremala zdrava hrana u svet

Mada pozdravljaju skoro aktiviranje (u civilne svrhe) vojnog aerodroma Lađevci kod Kraljeva, koji će znatno olakšati i skratiti putovanje i trasport robe i žiteljima Raške oblasti – Sandžaka, čelnici opština i privrednici u ovom delu Srbije traže od Ministarstva saobraćaja i Vlade Srbije da se pronađu mogućnosti za popravku i aktiviranje zapuštenog (bombardovanog) aerodroma Dubinje kod Sjenice.

Ovce kod aerodroma Dubinje Sjenica

Poslanik Sandžačke demokratske partije (SDP) u Skupštini Srbije Muamer Bačevac smatra da bi aktiviranje Dubinja imalo ogroman značaj za ceo region, jer bi zdrava hrana sa Peštera, gde je putna struktura još vrlo loša, a nema ni železnice, avio-transportom iz Sjenice brzo i lako stizala do zainteresovanih kupaca na turskom, arapskom i evropskom tržištu. Za dolazak i ulaganja u stočarsku proizvodnju na Pešteru zainteresovani su italijanski “Kremonini” i nekoliko kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a za otkup svežeg ovčijeg mleka italijanska kompanija “Toskana formađi”.

Čitaj još:  Predstava “Uspavana štrecilija” spremna za festival u Priboju (Video)

– Nama je plasman najveći problem, a loši putevi i udaljenost su “kočnica” stranim ulagačima da dođu i da zajednički iskoristimo prirodne potencijale koje imamo, izgradnja auto-puta preko Peštera i eventualno aktiviranje aerodroma Dubinje preporodili bi ceo kraj – smatra Fehim Kurtović, predsednik Udruženja farmera na Gornjem Pešteru.

Bivši predsednik opštine Sjenica Esad Zornić nameravao je da oformi konzorcijum više opština i velikih firmi iz ovog kraja koji bi od vojske kupio, pa popravio i aktivirao aerodrom Dubinje. Bilo je i zainteresovanih, ali je ekonomska kriza zaustavila ovaj projekat.

KASETNE BOMBE
Pista aerodroma Dubinje nije mnogo oštećena, ali je problem što još nisu očišćene kasetne i druge bombe bačena tokom NATO-bombardovanja. U toku je čišćenje jednog dela aerodromskog kompleksa.

Čitaj još:  Novogodišnja žurka mališana "Maslačak" (Video)

M. NIĆIFOROVIĆ

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Svežite se polećemo… sa Dubinja ?!?!?!

Leave a Reply