DRI

DRI: Krivične prijave protiv Mirsada Hodžića i Elvisa Bihorca

Opstina Sjenica, Sjenica vesti

Državna revizorska institucija utvrdila je da su Direkcija za izgradnju i urbanizam Sjenice i Ustanova za sport u tom gradu u 2013. godini trošili više novca nego što je bilo opredeljeno, a njihovi rukovodioci nesavesno radili i zloupotrebili službeni položaj zbog čega su protiv njih podnete krivične prijave.

DRIKrivične prijave podnete su protiv direktora Direkcije za izgradnju i urbanizam Sjenice Elvisa Bihorca i Ustanove za sport i rekreaciju Mirsada Hodžića.

Revizor je kontrolom prikaza rashoda i izdataka Direkcije utvrdio da je ovo javno preduzeće u 2013. godini potrošilo na kupovinu opreme i plaćanje usluga 28,6 miliona dinara bez raspisivanja javnih nabavki i isplatilo 3,1 milion dinara bez ikakvih zakonskih osnova.

Tako je, iako u tom preduzeću postoji služba, plaćeno 50 hiljada dinara za pomoć u obračunu ličnih dohodaka, a od kompanije Astra Elektro kupljen elektromaterijal za 79 hiljada dinara i to za potrebe fizičkog lica.

Direkcija je u 2013. godini kupila gorivo za blizu 6,5 miliona dinara, međutim, u poslovnim knjigama nema nikakvih dokaza o tome koliko je kilometara prešlo svako vozilo i o potrošnji goriva.

Čitaj još:  U našem rudniku "Štavalj" fali još rudara

Takođe, državni revizor je utvrdio da je gorivo sipano i u vozila koja nisu u vlasništvu Direkcije.

Ovo javno preduzeće je izdvojilo i 2,7 miliona dinara za dodatne radove na rekonstrukciji javne rasvete u Sjenici, ugovor je potpisan na pet godina, a u suprotnosti je sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Revizor je u svom izveštaju ukazao i na to da u Direkciji nije uspostavljen sistem unutrašnje kontrole što je dovelo da značajnih nepravilnosti prilikom sprovođenja popisa imovine i obaveza.

Krivična prijava protiv direktora Ustanove za sport i rekreaciju Mirsada Hodžića podneta je zbog nepravilnih transfera novca sportskim klubovima, nezakonitih isplaćivanja sportskih nagrada i nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama.

Tokom 2013. godine ova sportska ustanova prebacila je 5,1 milion dinara sportskim klubovima u Sjenici, iako Opština nije imala kriterijum po kojem ta sredstva treba da se dele.

Takođe, Ustanova za sport je, bez raspisivanja javne nabavke, kupila gorivo za 593 hiljade dinara.

Čitaj još:  Nova tragedija u Sjenici, traga se za napadačem

Na ime sportskih nagrada isplaćeno je 520 hiljada dinara što je u suprotnosti sa članovima 137 i 138 Zakona o sportu.

Među nepravilnostima u radu Ustanove za sport koje je revizor pronašao su i nepostojanje godišnjeg plana rada i poslovanja, kao i neusklađeno vršenje popisa sa državnim uredbama i pravilima.

 

N. Kočović

Facebook komentari

One thought on “DRI: Krivične prijave protiv Mirsada Hodžića i Elvisa Bihorca

Leave a Reply