Giljeva - Stara kuca u Giljevi

Preko Dolića do Crvene Lokve u obilazak vrtača (Video)

Nevladine organizacije, Sjenica vesti, Video

Naši Zmajevci bili su nedavno u novoj šetnji i novoj avanturi. Ovaj put je njihova krajnja destinacija bila Crvena Lokva.

Zmajevci su krenuli u obilazak Crvene Lokve koja se nalazi u blizini Dolića. U pitanju je jedno od najzabačenijih mesta na granici sa Crnom Gorom.

Giljeva - Stara kuca u Giljevi

Ogromno prirodno prostranstvo Giljeva, koje se nalazi na Pešteru, počinje od Koritnika pa se proteže sve do Dolića. Ovaj predeo obiluje kvalitetnom travom, koja se u narodu naziva “pitominja”.

Ono što je posebno zanimljivo, na tom ogromnom prirodnom prostanstvu nema uopšte vode. Meštani jedva čekaju period kiša jer za njih to predstavlja pravo bogatstvo.
Ljudi koji tamo žive, zbog ogromne nestašice vode, bili su prinuđeni da kopaju bunare. Svaki meštanin ima iskopana 3-4 bunara u kojima se sakuplja kišnica ili otopljeni snijeg, koja se koristi uglavnom kao voda za stoku i za pranje veša, a bogme, i za piće.

Čitaj još:  Potpisan sporazum o saradnji izmedju PSD "Zmajevac" i Turističke organizacije Sjenica

Zmajevci su išli preko Dolića ka Crvenoj Lokvi. Povod šetnje je bio obilazak vrtača. Vrtača izgleda kao krater u kojem se zadržava voda koja se postepeno sliva u zemlju. Iz tog razloga, ispod vrtača se nalazi izuzetno plodno tlo.

Još jedan zanimljiv podatak, u vreme kada se magla spusti čak ni meštani ne mogu da se orijentišu gde se nalaze, baš zbog velikog broja vrtača.

Giljeva je inače poznata po čajevima, najpopularniji je tzv. “giljevski čaj”.

I najverovatnije, kroz Giljevu se očekuje prolazak autoputa prema Crnoj Gori, poznat kao Koridor 10, što će za naš kraj značiti razvoj ekonomije.

Čitaj još:  Održan još jedan humanitarni sunet u Sjenici (FOTO)


Snimatelj: Ramo Tahirović

 

Redakcija Sjenica.com

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Preko Dolića do Crvene Lokve u obilazak vrtača (Video)

Leave a Reply