SABAHUDIN FIJULJANIN

I on je preživeo zatvor CIA

Vijesti 2014

SABAHUDIN FIJULJANINKada su SAD priznale da je CIA imala tajne zatvore u Evropi u kojima su mučeni ljudi, mediji su ponovo aktuelizovali priču o Sabahudinu Fiuljaninu, koji je tri meseca držan i mučen u zatvoru CIA kod Tuzle

Kada je Amerika i zvanično priznala da je CIA imala tajne zatvore u Evropi u kojima su mučeni “neprijatelji opasni po bezbednost SAD”, mediji u Sandžaku ponovo su aktuelizovali priču o Sabahudinu Fiuljaninu (44) koji je tri meseca, u periodu između 2002. i 2003, nakon što je optužen da je pripadnik Al kaide, držan i mučen u tajnom zatvoru CIA kod Tuzle.

Za Fiuljanina, iz sela Draževići kod Sjenice, lično se interesovao i tadašnji državni sekretar SAD za nacionalnu bezbednost Donald Ramsfeld, koji je tražio da ga spakuju i pošalju u Gvantanamo na Kubu. On je pušten, zahvaljujući upornom advokatu Osmanu Mulahaliloviću i sreći da je njegovo “kidnapovanje” ipak procurilo u javnost.

Čitaj još:  Najhladniji grad smo u Evropi sa minus 17

Na više novopazarskih portala juče je osvanula Fiuljaninova slika i priča o strahotama koje je preživeo u tajnom zatvoru CIA, a koju je samo delimično ispričao sarajevskom magazinu SAF uz obećanje da će kompletnu priču o torturi ispričati kada za to dođe vreme. Tada je pomenuo da je u “kavezu”, “kući za mučenje”, do koje je odvožen helikopterom, dobijao injekcije koje su mu silom ubrizgavali, specijanu hranu koju su mu davali da ga dezorjentišu…

Brat Nermin Nerko Fiuljanin nam je ljubazno rekao da Sabahudin već duže vreme živi u Sarajevu i da kod svojih na Pešter dođe samo povremeno.

– U Sarajevu ima kuću i porodicu, dobro je, hvala bogu, ima petoro dece i posle svega što je preživeo živi normalno. I posle izlaska iz zatvora, a ni danas ne voli mnogo da priča o patnjama koje je preživeo u Tuzli, i da se seća tih strahota – priča Nermin.

Čitaj još:  Sjenički bombarder Sanel Papić 8. juna boksuje u Sarajevu!

 

M. Nićiforović

Facebook komentari

One thought on “I on je preživeo zatvor CIA

Leave a Reply