pester za evropu

Pešterska visoravan, pored čitave Srbije, mogla bi da hrani i polovinu Evrope

Video, Vijesti 2014

Vučić Pešteru ulio nadu.
Stočari na visoravni, svesni čime raspolažu, željno očekuju dolazak Italijana i Arapa. Premijer najavio dolazak velikog evropskog proizvođača govedine „Kremonini“.

pester za evropuGostujući nedavno u emisiji jedne beogradske televizije, premijer Aleksandar Vučić istakao je, između ostalog, da Vlada Srbije zna za ogromne potencijale Peštera u stočarskoj proizvodnji, te da će uskoro u ovaj kraj dovesti italijanskog giganta u proizvodnji i plasmanu mesa „Kremonini“ koji će, zajedno sa Arapima, napraviti najveću fabriku za preradu goveđeg mesa…

– Radi se o jednom od najvećih evropskih proizvođača i, otvaranjem fabrike na Pešteru, preporodićemo ovaj deo Srbije – najavio je Vučić.

Ova premijerova izjava i te kako je obradovala ljude na visoravni – najpoznatijem stočarskom kraju u Srbiji, gde se trenutno uzgaja oko 60.000 ovaca i 50.000 grla krupne stoke, što je samo delić ogromnih, a neiskorišćenih mogućnosti. Uz relativno mala ulaganja i garantovani otkup, na Pešteru bi se moglo uzgajati bar 200.000 ovaca i 100.000 krava, odnosno druge krupne stoke. Uz značajnije investicije, i – znatno više.

– Jedva čekamo da premijer realizuje ovaj plan. Posedujemo pašnjake, postoji i solidan stočni fond koji bi brzo mogao da se uveća, imamo tradiciju i znanje, postoje i prazne farme koje bi se brzo mogle napuniti, baš kako što ima i interesovanja mladih za bavljenje stočarskom proizvodnjom – kaže Fehim Kurtović, predsednik Upravnog odbora zemljoradničke zadruge „Pešterska visoravan“ u Karajukića Bunarima.

Čitaj još:  Izlazite vani - ponesite kišobran sa sobom (Video)

Za sve ovdašnje stočare najvažnije je da im Vlada Srbije – kroz partnerstvo sa velikim proizvođačima ili izvozom – obezbedi siguran otkup. Kad bi znali da ćemo sve što proizvedu i prodati, na Pešteru bi – tvrdi Kurtović – bilo desetostruko više mesa, mleka, jogurta, sjeničkog sira, pršute, sudžuka, paprike u pavlaci… Pri tome, Pešter je ekološki čista sredina, pa je u prilici da svetu ponudi zdravu hranu iz netaknute prirode.

– Dolazak Italijana i Arapa, koji bi izgradili prerađivačke kapacitete, doneo bi i ulaganja u primarnu proizvodnju. Kada bi bili sigurni u plasman i zaradu, stočari bi uzeli i kredite za povećanje svojih stada, računa se i na investicije Pešteraca iz dijaspore, pa bi čitav ovaj kraj krenuo nabolje – uveren je Izet Destanović, farmer iz Leskove kod Tutina.

Iako proizvode izvanrednu i zdravu hranu, domaćini se još sami snalaze oko plasmana, a dešavalo se i da ih ucenjuju nakupci, pa su bili prinuđeni da prodaju jagnjad, te na letnjim vrućinama bace na desetine tona prvoklasnog sjeničkog sira…

– Ovdašnjim stočarima treba samo sigurnost. Ako nam Vlada, zajedno sa svojim partnerima iz inostranstva, to obezbedi, Pešter bi zdravom hranom mogao da hrani ne samo čitavu Srbiju, već i pola Evrope – ističe Vaso Rakočević, vlasnik farme krava iz Buđeva na Pešteru.n

Čitaj još:  Sjenica dočekala svojeg šampiona Asmira Kolašinca

DIJAGNOZA
Pešterski stočari ističu da im nedostaju i veterinari, da je samo 20 odsto stoke umatičeno, da ih bagatelnim otkupnim cenama „deru“ otkupljivači mleka – jer nemaju konkurenciju – pa u nakupcima često vide spasioce…

– Čekamo da država shvati značaj proizvodnje i izvoza hrane, da zavede više reda u klanju i otkupu stoke, da „pod nož“ nepotrebno ne ide i stočni podmladak, te uloži više novca u stočarstvo koje je profitabilnije od mnogih drugih grana – smatra Kurtović.

 

M. NIĆIFOROVIĆ

Facebook komentari

Leave a Reply