rudari

U našem rudniku “Štavalj” fali još rudara

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Za pešterskim ugljem vlada prava jagma, a rudnik beleži rekordan iskop. U jami trenutno 350 rudara, a za kopanje više uglja potrebno još 20

Mada ovih dana rade danonoćno i beleže rekordan iskop od oko 7.500 tona uglja mesečno, rudari sjeničkog „Štavlja“, u sastavu JP „Resavica“, ne mogu da iskopaju dovoljne količine za sve kupce, jer je potražnja ogromna.

Pošto su zbog proletnjih poplava neki kopovi u Srbiji potopljeni, preuzeli smo obavezu da za radnike TE „Nikola Tesla“ obezbedimo 5.000 tona uglja. Dosad smo 2.000 tona već isporučili, a ostatak ćemo narednih dana. U obavezi smo da ugljem na vreme snabdemo i škole, vrtiće, bolnice i druge ustanove, ali i građane Sjenice, gde zima stiže rano i uvek je surova i dugotrajna – kaže inženjer Mesrur Turković, direktor „Štavlja“.

– Aktivirali smo sve kapacitete sa kojima raspolažemo. Svih 470 radnika, od čega 350 rudara, maksimalno je angažovano, ali očekujemo da nam ministarstvo odobri prijem, bar, još 20 mladih rudara, jer smo tokom godine ostali bez 26 jamskih radnika koji su otišli u penziju – ističe Turković.

Čitaj još:  U FIJULJE NA NASTAVU NA -20 STEPENI (VIDEO)

Za posao u rudniku „Štavalj“ zainteresovano je 300 žitelja Sjenice, mahom mladih. Za razliku od nekih drugih delova Srbije, gde mladi ljudi neće u rudnike i gde traže lakše i čistije poslove, rudarska radna snaga na Pešteru nikada nije bila problem. Povećanom interesovanju za rad u rudniku doprinela je i velika nezaposlenost, ali i činjenica da je „Štavalj“ jedno od retkih preduzeća u opštini koje radi i redovno isplaćuje zarade.

Po procenama stručnjaka, na Pešteru je neiskorišćeno više stotina miliona tona uglja koji se na nekim delovima visoravni može eksploatisati i površinski. Neki eksperti tvrde da je „crnog zlata“ još više i da neiskorišćene rezerve dosežu i do pet milijardi tona. Veća eksploatacija biće moguća kada „Štavalj“ nabavi savremeniju opremu i kada u blizini Sjenice bude izgrađena odavno planirana termoelektrana snage 350 megavata, koja će strujom snabdevati celu zapadnu Srbiju.

Čitaj još:  Svetski a naš: Humanitarac Sanel Turković

DO TRI TONE
Na lageru rudnika po ceni od 6.262 dinara za tonu mogu se kupiti maksimalno tri tone najtraženijeg komadnog uglja, dok za veće isporuke kupci treba da se obrate komercijali JP „Resavica“ i dogovore isporuku.

Facebook komentari

Leave a Reply