Selo na Pešteri

Silne padavine uništiše naše stočare

Sjenica vesti

Pešter: Bez sijena stočari čekaju zimu

Selo na PešteriVlasnici stada na Pešteru u panici smanjuju stada jer zbog čestih i obilnih kiša kosidbe nije moglo da bude. Neki od stočara prinuđeni su da prodajom smanjuju stada, neki kolju stoku i prave pršutu.

Zbog izrazito kišovitog ljeta i jeseni i nemogućnosti da pokose stotine hiljada hektara pašnjaka, stočari na Pešteru sa zebnjom čekaju zimu, a dodatni strah i paniku izazvao je snijeg koji je prekjuče vejao iznad ovog poznatog stočarskog kraja i najavio skori dolazak zime.

– Kosidbe na Pešteru skoro da nije bilo, rijetko ko od stočara je uspeo da pripremi sijeno za dugu i hladnu zimu. Cijelo Peštersko polje, gde se obično poskosi od 300.000 do 500.000 bala sijena još je pod vodom, na nekim delovima Peštera zbog vode na pašnjacima, ni stoka ne može da pase – kaže Fehim Kurtović, predsednik UO ZZ „Pešterska visoravan“ u Karajukiće Bunarima.

Čitaj još:  Asfaltirana ulica Neznanih Junaka

Neki od stočara prinuđeni su da prodajom smanjuju stada, neki kolju stoku i prave pršutu, a neki se trude da iz Vojvodine nabave kukuruz, pšenicu i drugu stočnu hranu, biće nevolja kako da sačuvamo stočni fond, ističe Kurtović.
– Uspeo sam da pokosim manje od 30 odsto mojih livada, i ono što je pokošeno od vlage je potrunulo, ne znam kako ću prehraniti 70 krava koje su cijeloj porodici izvor prihoda – žali se Vaso Rakočević iz Buđeva.

 

TRAŽE POMOĆ
Pešterci naglašavaju da očekuju pomoć Vlade Srbije u stočnoj hrani, ali i u oslobađanju od dela poreza i drugih dažbina. Delimični spas moglo bi biti i „miholjsko leto“ koje neki metereolozi najavljuju za oktobar.

Facebook komentari

One thought on “Silne padavine uništiše naše stočare

Leave a Reply