Poljoprivrednici u obavezi da prijave promenu broja grla

Video, Vijesti 2014

Ovce na pesterskoj visoravni

Direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici Esad Hodžić rekao je da je resorno ministarstvo donelo uredbu kojom je preciziran novi način evidentiranja promene broja grla u poljoprivrednim domaćinstvima.

Hodžić je radiju Sto plus rekao da su poljoprivrednici sada u obavezi da prijave veterinarskoj stanici, inspekciji ili policiji svaku promenu brojčanog stanja grla u gazdinstvima.

“Apelujem na sve poljoprivrednike da se pridržavaju uputstava Ministarstva poljoprivrede kako njihova gazdinstva ne bi dobila pasivan status, jer time gube prava na subvencije države u ovoj oblasti. Kupovina i prodaja grla dozvoljena je na stočnim pijacama, a akteri u tom poslu dužni su da prenos vlasništva obave u roku od sedam dana” , pojasnio je Hodžić.

Čitaj još:  III Memorijalni kup Amar Garibović - Sjenica

On je podsetio da novi propisi preciziraju da je klanje stoke dozvoljeno isključivo u registrovanim klanicama koje ispunjavaju vežeće zakonske standarde.

Zamenik predsednika opštine Sjenica Muriz Turković smatra da bi nepoštovanje navedenih propisa dovelo poljoprivrednike do ekonomskog kraha.

„Kada gazdinstvo dobije status pasivnog domaćinstva to podrazumeva sankcije države na subevncije u roku od tri godine“, rekao je Turković.

D.Selmanović

Facebook komentari

Leave a Reply