Kamion sa drvima

Drva skuplja, ugalj ima istu cijenu

Sjenica vesti

Kišno leto koje je iza nas, ostavilo je negativan uticaj na sadašnju cijenu ogrevnog materijala. Obzirom na to da je bilo nemoguće zbog obilnih padavina izvlačiti drvenu građu iz šuma, cijena drveta je trenutno skuplja za skoro 600 dinara nego prošle godine.

Tona mrkog uglja u Sjenici, računajući prevoz od rudnika “Štavalj” do adrese kupca, košta preko 7.000 dinara, dok je kubni metar drva oko 4.500 dinara.

Prodavci na sjeničkoj pijaci, gde se najčešće četvrtkom prodaju drva, kažu da cijena u odnosu na platežnu moć građana jeste visoka, ali da je i njihova zarada minimalna. “Ako u obzir uzmemo cenu goriva i troškove održavanja mašina neophodnih za seču i dopremanje drva na pijacu, naša zarada je minimalna”, ističu prodavci.

Metar drva je u odnosu na prošlu godinu skuplji za 570 dinara. Vrijednost metra drva je poskupela zbog slabe ponude, jer zbog obilnih kiša nije moguće izvlačenje iz šume. Cijene drva se kreću i do 50 evra po metru, dok realna cijena iznosi 30-35 evra po metru. Očekivano je da drva budu najskuplja pred jesen, ali su ranijih godina rijetko prelazila cijenu od 35 evra.

Čitaj još:  Sjenica dobija poljoprivredni fakultet [VIDEO]

Što se uglja tiče, njegova trenutna cijena je oko 52 evra (6.260 dinara) na rudniku, plus prevoz od 10 evra po toni do Sjenice, ali ga preprodavci prodaju od 65-75 evra, dok zimi dostiže cijenu i do 100 evra.

Vlada republike Srbije je najavila poskupljenje uglja od 11% i time opet ne bi dostigao cijenu koju imaju dva kubna metra drva, jer se cijene računaju po parametru gde je tona uglja jednaka cijeni dva kubika drveta. Naravno, u pitanju je ekonomska paralela, a ne izjednačavanje energetskih vrednosti jednog i drugog ogrevnog materijala.

Facebook komentari

One thought on “Drva skuplja, ugalj ima istu cijenu

Leave a Reply