BNV traži poništavanje upisa u sjeničkoj gimnaziji

Vijesti 2014

Bošnjačko nacionalno veće zahteva da se poništi upis u srednje škole u pet gradova, zbog navodne diskriminacije. Škole: Konkursom nije ni predviđeno formiranje odeljenja koja bi sve učila na bosanskom

Bošnjačko nacionalno veće zatražilo je da se poništi upis u srednje škole i gimnazije u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju i Novoj Varoši, zato što od septembra u njima neće biti celokupne nastave na bosanskom jeziku. U školama, međutim, kažu da konkursom Ministarstva prosvete nije ni predviđeno formiranje odeljenja koja bi sve predmete učila na bosanskom: stigle su im instrukcije samo da se đaci izjasne da li žele kao izborni predmet da slušaju bosanski jezik i književnost, i to jedino u prvom razredu srednje škole.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti ocenila je da su đaci Gimnazije u Novom Pazaru diskriminisani, jer u prošloj školskoj godini nisu imali nastavu na bosanskom. A zapravo časova na bosanskom je bilo, ali samo četiri predmeta prvog razreda, kroz projekat pripremne nastave na bosanskom. Škole ne mogu, mimo konkursa, da upisuju odeljenja na bosanskom jeziku. Država nije opredelila sredstva kojima bi plaćala dodatne nastavnike, a problem više su njihove kvalifikacije za rad na bosanskom. Do sada je sertifikate o poznavanju bosanskog jezika potpisivao lično Esad Džudžević, predsednik BNV u privremenom mandatu. Rešavanje testa kojim se potvrđivalo znanje trajalo je ne više od 15 minuta.

U Ministarstvu prosvete kažu da ti sertifikati nisu u skladu sa propisima, jer BNV nema nadležnost da ih izdaje. Tražili su da im dostave potvrde o osoposobljenosti kadrova koje je izdala akreditovana visokoškolska ustanova, ali još nisu dobili odgovor.
– Ako ti sertifikati ne važe, onda trenutno niko nije kvalifikovan da predaje na bosanskom – kaže za „Novosti“ Zoran Milosavljević, direktor Gimnazije u Novom Pazaru. – Radimo sve prema instrukcijama Ministarstva prosvete. Od svih predmeta u srednjim školama, odobren plan i program ima samo bosanski jezik za prvi razred gimnazije.

Facebook komentari
Čitaj još:  Ombudsman: Samo Sjenica i Priboj finansiraju BNV

Leave a Reply