Ispovest Ahmeta Nikšića: Živim u paklu Al kaide, na posao idem blindiranim automobilom

Vijesti 2014

Ahmet Nikšić koji živi i radi u Jemenu, o životu u stalnom strahu od terorista i od „snaga reda i zakona“. Odlazi na posao blindiranim automobilom sa naoružanom pratnjom

Ahmet Nikšić sa suprugom
Ahmet Nikšić sa suprugom Ukrajinkom

Kada su prijatelji nedavno pitali Ahmeta Nikšića, inženjera iz Jemena, dok je bio na sahrani majke u zavičaju, kako je i kako mu je porodica, odgovorio im je:

– Moja porodica živi u četiri zemlje i ne znam gde nam je gore. U Jemenu traje oružani sukob vojske sa Al kaidom, u Ukrajini je građanski rat, u Bosni je haos, a u Srbiji kriza. Sahranili smo majku i jedna stranica našeg porodičnog života je zatvorena. Treba živeti dalje, ali ja ne znam gde. Stalno razmišljam da se odselim iz Jemena.
Ahmet Nikšić odrastao je u dolini reke Uvac, malo u Bosni, malo u Srbiji. Studirao u Srbiji i radio u Beogradu. U Jemen je otišao devedesetih godina sa grupom beogradskih inženjera kao stručnjak preduzeća „Energoprojekt“. Danas je vodeći stručnjak kompanije „Janah-Hunt Oil Co“. Oženio se Ukrajinkom. Ima srpsko državljanstvo. Kada su pre četiri godine izbili neredi i pobuna islamista u Jemenu ostao je u glavnom gradu Sani.
– Odlučio sam da ostanem u Jemenu, jer su moje šanse da preživim rat, ipak, bile veće nego devedesetih u Bosni – priča Nikšić. – Pokazalo se, međutim, da se rat države protiv Al kaide samo razbuktava. Posle vojne ofanzive na jugu Jemena, kada su bombardovana neka sela i umesto terorista stradali civili, Al kaida je ušla u gradove i počela da izvodi terorističke operacije. Sada se Al kaida nalazi na 20 kilometara od Sane, a na pet kilometara od aerodroma prestonice Jemena.
Nikšić je preživeo jedan napad terorista, kada su lane napali centar Sane. Samo krajem juna najmanje 15 ljudi poginulo je u više napada koje su izveli islamisti povezani sa Al kaidom u Jemenu.

NAORUŽANI DO ZUBA 
Žitelji Jemena postali su najnaoružaniji narod na svetu. Oko 25 miliona stanovnika poseduje više od 60 miliona pušaka. Više od dve puške po glavi stanovnika.

Čitaj još:  Posao u Nemačkoj i za Sjeničane
Detalj iz glavnog grada Jemena
Detalj iz glavnog grada Jemena

– Al kaida seje strah i paniku bombama, raketama i mitraljezima, pa se iz bezbednosnih razloga grad Sana svake noći zatvara – objašnjava Nikšić. – Teroristi pucaju na sve i svakoga. Odlazim na posao firminim blindiranim automobilom, sa naoružanom pratnjom. Nadam se da je to dovoljno da sačuvam svoj život. Kada me dovezu sa posla kući, žena i ja živimo kao da smo u zatvoru. Nema struje i ne rade nam kućni aparati. U Sani nema dovoljno namirnica. Jedino čega uvek ima jeste kvat, ono opojno lišće od koga padaš u trans. 

Nema benzina i ne možemo kolima nikuda da idemo. A, kada smo jednom prilikom krenuli napolje, na putu prema aerodromu doživeli smo da policija i vojska ubiraju harač. Kao, traže oružje, a otimaju ljudima sve što im padne pod ruku. Najgore je što i obični ljudi, inače dobrice po prirodi, postaju zli i izuzetno opasni.

Ahmet Nikšić je nedavno ispratio suprugu u Donjeck, da obiđe svoju familiju u Ukrajini. Strepeo je za nju i tazbinu, ali je, kaže, dobro prošao jer od njenih niko nije stradao. Zbog „crnih slutnji“ o građanskom ratu, od tašte i tasta dobio je nadimak „zet baksuz“.

NAJAKTIVNIJI OGRANAK 
Jemenski ogranak Al kaide na Arabijskom poluostrvu smatra se danas najaktivnijim delom te terorističke organizacije. U borbi protiv Al kaide jemenskoj vladi u logistici, obuci i napadima bespilotnim letelicama pomaže armija SAD – kaže Ahmet Nikšić.

– Ne tako davno rekao sam familiji iz Donjecka da nema razlike između Sirije i Ukrajine i da će biti građanskog rata između Ukrajinaca i Rusa – priča Nikšić. – Sada dok se ženini raduju primirju, ja im iz našeg jugoslovenskog iskustva pričam da neće biti mira, jer u Ukrajini još nije poginulo dovoljno ljudi. Rat velikih sila oko Ukrajine običan narod plaća krvlju i životima.
Sada je, kaže, u dilemi. Da li da ostane u Jemenu, odustane od planirane seobe u Ukrajinu, pobegne u BiH, ili u Srbiju.
– Mislim da BiH zapada u sve veću krizu – naglas razmišlja Ahmet Nikšić. – U Bosni niko ništa ne radi, a političari nisu nizašta odgovorni. U Srbiji su političari još jednom, barem sa velikim planovima, uspeli da probude neku nadu i dobiju još jednu šansu da zemlju i narod izvuku iz krize. Krećem ovih dana na godišnji odmor u zavičaj, pa ću odlučiti gde ću dalje da živim.

Čitaj još:  Predsednikova novogodišnja čestitka (Foto)

===================================

Ovo je reportaža, ispovest našeg zemljaka sa Ponorca…

Koliko novinari umiju da “prenesu i dočaraju” i doslovno prenesu svaku riječ, govori i demanti ovog čoveka na sajtu Novosti…

Nikšić 07. jul 2014. 09:11 #3013583 
“Nije sve tako crno, autor je malo preterao a ponešto i pomešao. Ne živim ja u nikakvom strahu, opreznost je uvek prisutna, ali strah sigurno nije ono što nas krasi. Tekst nisam video do objavljivanja, niti mislim da sam zaslužio prostor u presi. Činjenice su donekle tačne, ali to ipak nisu moje reči, pa ni razmišljanja. Iskreno mislim da će me pre ubiti Novak nego Al-Kaida. A u Srbiju se sigurno vraćam, jednom i zauvek, samo što to moja supruga još ne sme da zna.”

===================================

Izvor: novosti

Facebook komentari

One thought on “Ispovest Ahmeta Nikšića: Živim u paklu Al kaide, na posao idem blindiranim automobilom

Leave a Reply