Sjenički proizvođači sira predstavili proizvode na sajmu “Balkan cheese festival” (VIDEO)

Video, Vijesti 2014

Sjenički proizvođači sira predstavili su predhodnog vikenda u Beogradu ovdašnji ovčiji i kravlji sir. Ova dva poljoprivredna proizvoda predstavljena su na sajmu “Balkan cheese festival” koji je ove godine prvi put održan u Beogradu.

Direktor regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela Esad Hodžić rekao je da su opštinu Sjenica, na ovom sajmu, predstavila tri proizvođača sira koji su izložili sjnički ovčiji i kravlji sir.

On je dodao da su učešće, pored sjeničana, uzeli i poljoprivredni proizvođači iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“U predhodnom periodu radili smo na zaštiti geografskog porijekla sira koji smo predstavili na sajmu. Ovčiji sir je prošle godine dobio zaštitu geografskog porijekla dok je ovaj postupak za kravlji sir u završnoj fazi. Zaštita geografskog porijekla je samo jedan korak ka kvalitetnom brendu, a kvalitetan brend jeste naš cilj”, dodaje Hodžić.

On je objasnio da će zaštita geografskog porijekla i brendiranje poljoprivrednih proizvoda doprinijeti da konkurenti na tržištu neće moći da kopiraju tuđ proizvod. Ovo će u dugoročnom smislu doprinijeti da proizvođači dođu do većih profita, naglašava Hodžić.

Podjećamo da je “Balkan cheese festival” manifestacija osnovana sa idejom da se široj javnosti predstavila autohotone vrste sireva sa Balkana sa posebnim naglaskom na sireve iz Srbije.


izvor:radiostoplus

Facebook komentari
Čitaj još:  Igrom do škole, predškolska predstava u Sjenici - VIDEO

Leave a Reply