Počinje nastava na bosanskom u spornim školama

Sjenica vesti, Vijesti 2014

U četiri srednje škole u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu počela pripremna nastava na bosanskom jeziku. Ministarstvo dalo saglasnost da se pripremna nastava sprovede tokom drugog polugodišta u skladu sa zakonom. Iz Bošnjačkog nacionalnog veća tvrde da će nastava biti održana u punom obimu.
Pripremna nastava na bosanskom jeziku ivodi se od ponedeljka u četiri srednje škole u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je saglasnost da se pripremna nastava sprovede tokom drugog polugodišta ove školske godine u skladu sa zakonom, stoji u saopštenju tog ministarstva.
Pripremio Dušan Jemuović

I dok direktor novopazarske gimnazije nije od ministarstva dobio uputstva o načinu sprovođenja nastave na bosanskom jeziku, iz Bošnjačkog nacionalnog veća tvrde da će nastava biti održana u punom obimu.
Kako je od ministarstva prosvete stiglo samo saopštenje o održavanju pripremne nastave, direktor gimnazije Zoran Milosavljević nije mogao da precizira kako će se nastava izvoditi.
“Ako je to ekvivalent pripremnoj nastavi koja je bila prošle godine, onda bi to značilo da će četiri odeljenja u gimnaziji imati nastavu na bosanskom jeziku do kraja školske godine ali zadržavajući četiri časa srpskog jezika s obzirom da sledeće godine neće slušati nastavu na bosankom jeziku”, kaže Milosavljević.
Profesor Elijas Rebronja, koji je zadužen za sprovođenje programa nastave na bosanskom jeziku u gimnaziji kaže da su, kako je naziva, ogledna nastava održana prošle godine i nastava koja je počela u drugom polugodištu drugačije. Udžbenici i nastavno osoblje su obezbeđeni.
Rebronja dodaje da će ukoliko se na vreme pripreme plan i program, čelnici prve godine koji sada slušaju nastavu na bosanskom jeziku to će moći i sledeće školske godine.
U Bošnjačkom nacionalnom veću ističu da će nastava biti održana u punom obimu, i da se termin pripremna nastava više odnosi na administrativne probleme.
“Uopšte ne postoji ni potreba ni način da se ponovo reši pripremna nastava, stvar je termniološke interpretacije u smislu saopštenje iz ministarstva”, kaže Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća.
Za sada je poznato da će pripremna nastava na bosanskom jeziku biti izvođena do kraja ove školske godine. Međutim, niko nije mogao da precizira, kako će se nastava na bosanskom jeziku odvijati od naredne školske godine.

izvor:rts

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  U Sjenici uhapšeni maloletnici zbog teških krađa

Leave a Reply