Tužba za sjeničke škole u kojima nema nastave na bosanskom jeziku

Vijesti 2013

Novi Pazar/Sjenica — Bošnjačko nacionalno veće tuži direktore škola koji ne uvode bosanski jezik, iako je odluka države da se nastava odvija na srpskom, pišu Novosti.

Spisak direktora škola i drugih prosvetara u Raškom okrugu protiv kojih su podignute krivične prijave jer nisu uveli nastavu na bosanskom sve je duži.

Bez obzira na to što je država u poslednji čas donela odluku da nema uslova za uvođenje bosanskog u redovnu nastavu, BNV odučilo je da tuži sve one koji ne učestvuju u projektu uvođenja ovog jezika u učionice osnovnih i srednjih škola.

Poslednji na listi tuženih je Edin Dugopoljac, direktor OŠ “Stefan Nemanja” u Novom Pazaru. Na teret mu stavljaju da je u periodu od 2. septembra do 3. oktobra uskratio učenicima pravo da uče na maternjem jeziku i tako zloupotrebio svoj položaj. Pre njega, ista tužba podignuta je protiv direktora gimnazija u Novom Pazaru, Prijepolju i Sjenici, ali i protiv nadležnih u školskim upravama u Kraljevu i Užicu, kao i protiv šefa Grupe za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru.

BNV ih tuži za opstrukciju nastave na bosanskom, a s druge strane, Ministarstvo prosvete, iako je reklo da nastava treba da bude na srpskom, ne reaguje na uvođenje časova na bosanskom.

Nastave na jeziku Bošnjaka ima više u osnovnim školama, ali i tu manje od očekivanja. Tako u OŠ “Bratstvo” u Novom Pazaru, gde bi moglo da bude formirano pet bošnjačkih odeljenja prvog razreda, nastava se odvija samo u jednom. Ostala bošnjačka deca ipak uče na srpskom.

Od svih srednjih škola, nastava na ovom manjinskom jeziku počela je samo u gimnaziji u Tutinu i Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru.

“U našoj školi nastava na bosanskom odvija se skoro bez problema. Ukupno 105 učenika izjasnilo se za bosanski, na srpskom jeziku nastavu pohađa 13 Bošnjačka i četvoro prvaka srpske nacionalnosti”, kaže Rafet Mehović, direktor Gimnazije u Tutinu i naglašava da jedini problem može biti finansiranje.

On naglašava da kod uvođenja bosanskog nema ničega spornog, jer je to odobrio najpre bivši ministar prosvete, a nedavno, odobravanjem nove čitanke na bosanskom, i novi ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Država je, istina, poštujući manjinska prava, ozakonila časove na ovom jeziku, ali se onda utišala i ostavila direktore škola da na terenu, u hodu, sami rešavaju brojne probleme u uvođenju bosanskog. Jedni su poslušali BNV, drugi školsku upravu, koja je rekla da nema uslova za manjinsku nastavu. Među drugima je Murat Baždarević, direktor sjeničke gimnazije “Jezdimir Lović”, u kojoj su časovi samo na srpskom:

“Da bismo udovoljili željama učenika, neophodno je da se formira jedno odeljenje više od plana upisa. Obratio sam se Školskoj upravi u Novom Pazaru, nisam dobio odgovor, pa sam pisao ministru prosvete, školskoj upravi u Užicu i ponovo školskoj upravi u Novom Pazaru. Nikakav dopis od Ministarstva nemamo do danas, pa se nastava odvija samo na srpskom jeziku. Ako dobijemo neku drugačiju instrukciju ili dopis Ministarstva prosvete, postupićemo kako nam bude naloženo”.

Sličan stav ima i Nusred Murtezić, direktor Tehničke škole u Novom Pazaru. On podseća da je škola deo obrazovnog sistema Srbije i Ministarstva prosvete i da će, kada dobiju plan i program i nalog da počnu nastavu na bosanskom, tako i postupiti. Do tada, u učionicama se govori srpski.

U novopazarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi ipak su odlučili da krenu sa bosanskim, jer su, kako ističe portparol škole profesor Ismihana Murtezić, za to imali prostorne i druge uslove.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Trka beba u Sjenici - VIDEO

Leave a Reply