PROJEKAT „Štitim sebe, Štitim druge“

Sjenica vesti, Vijesti 2013

Ovaj projekat za unapređenje rodne ravnopravnosti finasijski podržavaju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES

Prvi deo projekta: je usmeren na povećanje broja žena koje će obaviti preventivni sistematski pregled
Opšte zdravlje ženske populacije jeste suštinsko pitanje i elementarni uslov za kvalitet života žena. Žensko zdravlje odražava se na ukupno zdravlje stanovništva i na njegovu dobrobit. Od posebne važnosti je rad na razvijanju programa na nivou lokalne zajednice za prevenciju i smanjivanje faktora rizika, promovisanje zdravih stilova života, rad na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, uključujući i programe za unapređenje i očuvanje mentalnog i emocionalnog zdravlja žena uključujući i adolescentkinje.
Savet za rodnu ravnopravnost opštine Sjenica organizuje opšti sistematski pregled za žene., koji obuhvata ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, pregled dojke, PAPA test i palpaciju dojke..Pregledi će se obavljati od 22. jula 2013. do 15. novembra 2013. godine u službi za zdravstvenu zaštitu žena, Doma zdravlja u Sjenici.
Drugi deo projekta: je usmeren na aktivnosti sa ciljem povećanja broj mladih koji će biti informisani o značaju i ulozi reproduktivnog zdravlja, u saradnji sa srednjim školama opštine Sjenica.

Svrha projekta je da doprinese izgradnji boljeg društva, da utiče na vrednosne odabire mladih koji su budući nosioci društva putem edukacija na teme reproduktivnog zdravlja mladih. Ovaj projekat utiče na podizanje svesti mladih o ozbiljnosti ovih savremenih pitanja i unapređenju sveopšteg stanja društva, istovremeno čineći život mladih kvalitetnijim i boljim.

Ceo projekat je namenjen osobama od 15 do 60 godina (konkretno, prvi deo projekta obuhvata preventivni pregled žena od 19-60 godina, a drugi deo učenike (srednjoškolce) od 15-17god.), s tim što će se praviti izuzeci ukoliko se jave i za preventivni pregled budu zainteresovane osobe koje su drugih uzrasta.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Sjenica ostaje bez ”Solarnog Parka”

Leave a Reply