Jelici do škole na konju, maštaju o struji

Vijesti 2013

Porodica Jelić iz zaseoka Janturine u mesnoj zajednici Bare kod Sjenice i dalje bez struje. Mićo, Miloš i Marko maštaju o sijalici i televizoru
Kada smo prošle godine, početkom septembra, objavili priču o porodici Jelić iz zaseoka Janturine, u mesnoj zajednici Bare, udaljenoj od Sjenica oko 30 kilometara, javnost u Srbiji bila je šokirana saznanjem da negde na Pešteru, u 21. veku, trojica dečaka: Mićo, Miloš i Marko, sa roditeljima Svetlanom i Darkom Jelićem, rastu u brvnari bez vode i struje, uče uz svetlo petrolejke, a u školu idu na konju.

Mnogi su tada poželeli da pomognu, među prvima javila se Marija Šerifović koja je mališanina kupila krevete, porodica Damjanović poslala im je skromnu pomoć iz daleke Australije, a bilo je i najava da će Jelići konačno, možda i pre prošle zime, dobiti struju. Ministarka energetike Zorana Mihajlović, prilikom posete Sjenici, kad je čula za nevolje trojice dečaka i njihovih roditelja, rekla da ova i sve druge porodice u Srbiji, koje još žive u mraku, što pre treba da dobiju struju i da država treba i mora da im pomogne.
– Svašta su nam tada obećavali i pričali, a mi, evo, i dalje živimo u bespuću, bez vode i bez struje. Sami ne možemo da postavimo dva kilometra bandera, mali su prihodi od stoke koju gajimo, a pomoći niotkud. Ne verujem da bi za opštinu i državu to bio veliki izdatak, a nama bi struja otvorila oči – priča glava porodice Tomislav Jelić, Darkov otac i Mićov, Milošev i Markov deda.
Žao mi je dece, posebno kad pišu domaći uz petrolejku. Za nas stare možda je već kasno, mada bih i ja voleo da dočekam struju, da ne umrem u mraku kao moja supruga Borka koja nas je napustila prošle jeseni – dodaje Tomislav.
Osim što žive bez vode i struje, Mićo i Miloš do škole u Crvskom putuju osam kilometara. Ne mogu sami, pa ih svakog dana na konju „prevozi“ otac Darko.
Krenemo u deset sati i do škole putujemo dva sata. Čekam da se nastava završi, a to je u tri posle podne i opet dva sata do kuće. Prošle godine Mićo je u školu išao školskom „ladom-nivom“, koja je prevozila decu iz okolnih sela, a sad je, kažu, više dece, pa za moje dečake nema mesta. Već strahujem pri pomisli: kako će biti kad dođe zima. Ovo je najsuroviji deo Peštera, snegovi znaju napadati po po dva-tri metra, nekada smo danima odsečeni od sveta, bude i do 40 ispod nule – priča Darko Jelić, otac mališana.

Mada u mnogo čemu oskudevaju, Jelići ne misle da se sele i raduju se što će uskoro dobiti još jednog člana. Svetlana bi trebalo da se porodi u oktobru, Mićo, Miloš i Marko se raduju bratu ili sestri, deda Tomislav je uveren da će dobiti i četvrtog unuka.
Nije lako u ovoj muci i nedođiji gajiti troje male dece, po ciči zimi vodu donositi sa udaljenog bunara, kupati ih i hraniti po mraku, prati ih sve rukama, učiti ih da pišu uz petrolejku i vaspitavati. Za mnogo toga oni su uskraćeni, ali, sigurna sam, biće dobri ljudi, to nam je, uz zdravlje, najvažnije. – priča majka trojice dečaka Svetlana Jelić.
POMOĆ OPŠTINE Pomoćnik predsednika Opštine Sjenica Mića Kaličanin kaže da ova opština nije u stanju da sama reši probleme Jelićima i da je zatražen prijem kod ministarke Zorane Mihajlović. Nadamo se da će Ministarstvo pomoći da Jelići dobiju struju možda i pre zime, sve bi, ako se obezbede sredstva, moglo da se završi za nekoliko dana. Deca sigurno tokom zime neće pešačiti, opština će im obezbediti neki prevoz – ističe Kaličanin.
Ja sam u školi ranije video svetlo, Miloš tek nedavno, a Marko još ne zna kako izgleda sijalica. Nikada nismo išli dalje od Crvskog i ne znamo kako izgleda grad. Voleli bismo da nam je škola blizu, da ne moramo toliko da pešačimo i da tata ne mora sa nama u školu. Kad porastem voleo bih da budem doktor, da lečim ljude po Pešteru – priča najstariji Mićo.

DOBILI “ZIMSKU OPREMU“
Mada nisu ni gladni, ni žedni, Jelićima bi svaka pomoć puno značila. Poznati humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović već im je odneo jakne, čizme i drugu „zimsku opremu“, a deci puno slatkiša. Skromni su to i ponositi ljudi, pravi gorštaci, kojima ne treba mnogo, apelujem na Opštinu Sjenica, EPS, Ministarstvo energetike, i sve druge, da im pomognemo da konačno dobiju struju – ističe Muratović.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  VIDEO "SDA Sjenica - prijem u čast bosanskog jezika"

Leave a Reply