Uvac, stanište Beloglavog supa u Sjenici

Vijesti 2013

Super odmor: Uvac: stanište beloglavog supa

Reka Uvac izvire na travnatim livadama planine Ozren. Nedaleko od Sjenice prihvata vode krivudave reke Vape a potom zalazi u kras Staroga Vlaha. Nepunih deset kilometara od Sjenice, kod visa Molitva, reka je probila porozne stene i napravila neverovatan lavirint. Na nekim mestima je reka napravila skoro pun krug oko stene a potom je usmerila svoj tok na suprotnu stranu. Sa vrha Molitve ta igra reke i kamena pruža nezaboravan prizor.
Dužina rečnog toka iznosi 119 kilometara mada je rastojanje od izvora do ušća u vazdušnoj liniji tri puta kraće. Na svom putu od izvora na Pešteru (1150 metara) do ušća u Lim reka ima značajan pad pa su na njoj napravljene čak tri brane i stvorena tri jezera.

Prvo u nizu je Sjeničko jezero sledeće je Zlatarsko a poslednje je Radoinjsko. Smatra se da je Uvac jedina reka čiji je vodeni potencijal u potpunosti iskorišćen. Nova jezera se, osim za proizvodnju struje, koriste za snabdevanje vodom a značajno su povećali turističku ponudu ovog lepog kraja.

Posebno je zanimljivo Zlatarsko jezero jer je najveće, nalazi se u neposrednoj blizini Nove Varoši i magistralnog puta koji povezuje Beograd sa Jadranskim morem.

Nova Varoš je poznata po čuvenom siru i turizmu koji postaje sve značajnija dohodovna stavka ove opštine. I za jedno i za drugo je zaslužan Zlatar, planina koja nadkriljuje varoš i jezera. Na prostranim livadama još se bele brojna stada a eterična isparenja gustih četinarskih šuma pogoduju bolesnim od kardio-vaskularnih bolesti. Zlatarski visovi i specifična kuhinja prija i zdravima pa su zlatarski hoteli, pre svih Panorama omiljeno odredište posetilaca.

Zlatarski sir je obavezno meze srpske gurmanske kuhinje. Istočno od Zlatarskog jezera, na padinama Čemernice se nalazi malo selo Štitkovo. Okruženo visokim stenama sa izvorom koji izbija iz pećine, naselje ima čvrst odbrambeni položaj. U doba nemanjićke Srbije Štitkovo su držali knezovi Raškovići i u njemu imali jaku manufakturnu radionicu za izradu štitova, po čemu je selo dobilo ime.

Najzanimljivije naselje na obalama Uvca je Gujanička Mala. Nalazi se nedaleko od brane na Sjeničkom jezeru.
Odmah ispod sela, na nepristupačnim stenama kanjona, se gnezde beloglavi supovi. Sup je bliski rodjak orla ali u vazduhu on izgleda veličanstvenije i od kralja ptica.

Beloglavi supovi predstavljaju i najveću atrakciju rezervata, oni su vrsta orla lešinara impozantne veličine, čije je raspon krila do tri metra, što ga čini moćnim letačem.

Osim beloglavog supa, Uvac je i jedino gnezdilište velikog ronca u Srbiji, gde je zabeležena i najveća populacija ove retke vrste ptice na Balkanu.

Više fotografija Sjeničkog jezera možete pogledati klikom OVDE

izvor:superodmor

Facebook komentari
Čitaj još:  Česi i dalje zainteresovani za termoelektranu kod Sjenice

Leave a Reply