Potpiši za Sjenicu – peticija PSD Zmajevac

Nevladine organizacije, Opstina Sjenica, Vijesti 2013

Godinama smo svedoci maćehinskog odnosa države prema našem gradu.
Centralizam je uništio skoro sve opštine osim Beograda, kojem smo svi podređeni i za kojeg svi radimo.
Sjenicu su izdelili na najsitnije komade. Zdravstvo su predali jednom regionu na upravljanje, sudstvo drugom, policiju trećem, kulturu četvrtom, sport petom, i da ne nabrajamo više ovaj predugačak spisak za tako malo zajednicu.
Složićete se, mnogo je da bi ovo bilo slučajno!
Šta je plan, šta je sledeće čega bi se beogradski vlastodržci mogli setiti i uzeti od nas?
Niju tu kraj.
Još pre 20-ak godina, za vreme Miloševića, setili su se i vode da uzmu.
Da, dobro ste pročitali, podelili su vode.
Pošto nisu uspeli da ratovima promene geo-političke granice u svoju korist, rešili su da promene prirodne granice.
Tako su naše vode tada, u početku, pripale Priboju na upravljanje.
Pošto je to bilo ipak malo previše, dosetili su se da nas ipak daju Novoj Varoši, jer tu smo najbliži, sa njima graničimo teritorijalno, pa neka oni imaju ingerencije nad nama.
Slučajnošću, i pogodnim prirodnim uslovima, na jednom od 2 mesta u Srbiji, kod nas se nastanio “Beloglavi sup” vrsta orla koja je u izumiranju i zakonom je zaštićena.
Usled nefunkcinisanja naše lokalne vlasti, oformili su prirodni rezervat “Uvac” i dali ga na upravljenje opštini Nova Varoš.
Naravno, to je bilo otvaranje još mesta za uhlebljenje Varošaka o državnom trošku a na uštrb drugih, ovoga puta nas Sjeničana.
Kada su od vojske dobili jedan vazdušni čamac, te isti naduvali i krenuli u vožnju našim jezorom, došli su do pećine, za koju do tada možda nisu ni znali da postoji.
I to su se setili da prisvoje.
Istu su ogradili metalnim ogradama i lancima, pokušavaju da promene prirodu.
Možda je ovo jedina pećina koja je “okovana lancima”.
Ako nekoga od njih pitate zašto, odgovoraju da se ne bi uništavala unutrašnjost pećine.
Situacije je mnogo drugačija nego li je oni predstavljaju.
Pod lažnim čuvarima pećine, njenim okivanjem u lance i katance, zabranjuje se pristup svima kojima Varošani ne odobre ulazak u istu.
Sjeničani na svojoj teritoriji postaju robovi, te za prolazak kroz svoje moraju tražiti milost i dopuštanje od Varošaka.
Isti ti čuvari unutrašnjosti pećine, pokazali su intelektualni nivo ispod praistorijskog pećinskog čoveka, koji je ziveći u pećinama čuvao njihovu prirodnu lepotu.
Ovi današnji “kauboji”, ovlašćeni od svojih predstavnika iz Varoši, uništili su dobar deo stalagmita i stalagtita koji se nalazio u pećini milionima godina, lomeći ga i praveći od njega gluposti samo njima znane zašto.
Zar su za to plaćeni, zar se tako čuva priroda?
Svoju drskost pokazuju na svakom koraku, a nekoliko puta su članove sjeničkog planinarsko-speleolosko udruženje “Zmajevac” zaključavali u pećini prilikom njihovog obilaska iste.
Posldenji put čak su dozvali i njihovog predpostavljenog, koji je sa policijom stigao da upozori Sjeničane da se ne mogu šetati svojom teritorijom ako za to ne upitaju Varošane.
PSD “Zmajevac” rešilo je pokreneti stvar sa mrtve tačke pa je ovih dana pokrenulo peticiju kojom žele vratiti svoju teritoriju na upravljanje Sjeničanima.
Svi zainteresovani mogu podržati ovaj napor na štandovima u gradu.

Facebook komentari

One thought on “Potpiši za Sjenicu – peticija PSD Zmajevac

  • Za ovo se nas uvazeni Muftija vec decenijama bori, a narod ga proglasava lopovom.. dobro je da ste se i vi setili toga..Sami se uverite da vlada radi protiv Bosnjaka, i da nam sve otimaju i uzimaju…

Leave a Reply