Fuad Šećović iz Sjenice sprečio čoveka da skoči sa mosta

Sjenica vesti

SPREČIO ČOVEKA DA SKOČI SA MOSTA, PA ZAVRŠIO U GIPSU: Vukao me je ka reci, pravo u smrt, ali smo obojica preživeli! (FOTO)
Humani gest mladog policijskog poručnika iz Sjenice oduševio Srbiju. U ekskluzivnom razgovoru za S media portal, novi „Džejms Bond“ srpske policije prepričava dramatične momente kroz koje je prošao spasavajući potencijalnog samoubicu u srcu Beograda.

Policajac Fuad Šećović (28) nije član Specijalne jedinice MUP-a za pregovaranje sa potencijalnim samoubicama, ali je ipak uspeo da odgovori 35-godišnjeg čoveka da skoči u smrt. U akciji spasavanja hrabi „plavac“, inače poručnik Saobraćajne policije, zadobio je težu povredu noge, zbog koje će biti onemogućen da radi narednih mesec dana.
U razgovoru za S media portal poručnik Šećović prepričava dramatične trenutke zbog kojih će 17. jun ove godine pamtiti do kraja života.
– Zbog dolaska predsednika Grčke juče smo radili saobraćajno obezbeđenje, i ja sam bio u blizini Brankovog mosta – kaže Šećović za S media portal. – Čuo sam da NN lice želi da skoči sa mosta, i pošto sam bio blizu, brzo sam stigao na lice mesta. Zatekao sam muškarca starog od 30 do 35 godina, i lagano smo započeli razgovor. Tražio je dolazak Hitne pomoći, angažovane su sve kolege, Hitna je došla… On, međutim, nije odustajao od svoje namere.

U smrt zbog teškog života

Prisećajući se detalja razgovora sa čovekom koji je poželeo da prekrati svakodnevne porodične i zdravstvene muke skokom u Savu, sagovornik S media portala navodi da je čovek izgledao potrešeno i rastrojeno:

– Tražio je da zapali cigaretu, dodali smo mu cigarete i upaljač. Nismo mu prilazili, jer je insistirao da bude tako. Pokušali da ga odgovorimo da se ubije; pričao sam mu da je mlad, da bi trebalo da nastavi život i da rešava probleme, podsetio sam ga da su tu sve nadležne ustanove koje će mu ukazati pomoć… Slušao je šta mu pričam, ali nije pokazao ni najmanji znak da će to i uvažiti.

Čitaj još:  Bojan Radovanović investira u Sjenici

Borba na ivici mosta

Posle nekoliko minuta, usledila je dramatična scena – potencijalni samoubica popeo se i stao na zaštitnu ogradu mosta. Ubrzo je počeo da gubi ravnotežu i da pada u Savu.

– Iskoristio sam trenutak njegove nepažnje. Bio sam pribran, prisetio sam se svega što sam učio na Policijskoj akademiji, svega što smo imali prilike da vidimo na praktičnim obukama… Uhvatio sam ga oko struka i počeo da vučem ka unutrašnjosti mosta. On je, pak, vukao na drugu stranu, ka reci… Kolege su pritrčale i uspeli smo da ga izvučemo na deo trotoara predviđen za pešake – prepričava poručnik Šećović.

„Ispunio sam svoju ljudsku dužnost“

Prilikom akcije spašavanja, i sam je „zaradio“ tešku povredu noge. Naime, kako je Fuad pritrčao da spreči čoveka da skoči sa mosta, zakačio se nogama za zaštitnu ogradu. Pošto ga je potencijalni samoubica vukao ka reci, policajcu su se zaglavile noge u zaštitnoj ogradi.

Kada je čitava drama završena, lekari su ustanovili da je policajac zadobio distorziju noge i da će morati da nosi gips najmanje dve sedmice, a najverovatnije mesec dana.

– Jesam povređen, ali ne žalim – iskren je Fuad. – U tom trenutku jedino što sam želeo bilo je da mladi život bude spasen. Beskrajno sam srećan što je čovek preživeo; verujem da će mu lekari pomoći da prevaziđe probleme koji su ga naterali da se odluči na najstrašniji čin. Voleo bih da ga vidim nekada, da se uverim da je dobro… Iako nisam specijalizovan za spasavanje potencijalnih samoubica, razgovor i pokušaj da spasim tog čoveka bili su moja ljudska, moralna dužnost.

Čitaj još:  SDP o aktuelnim problemima građana (Video)

Hrabrost na ceni: Čestitke pljušte sa svih strana!
Humani gest poručnika Fuada Šećovića nije ostavio ravnodušnim ni njegove kolege, prijatelje i poznanike, ali ni njegovog šefa, načelnika Policijske uprave Dragana Bogosavca. Svi su, čuvši šta se odigravalo na Brankovom mostu, pozvali Fuada i čestitali mu na profesionalnim i ljudskim kvalitetima koje je po ko zna koji put dokazao.
Na Fuadovom Fejsbuk profilu – samo „lajkovi“ povodom pisanja portala o hrabrom činu. Prijatelji komentarišu da su ponosni što je njihov Fudži postao „novi Džejms Bond“ i veruju da će, hijerarhijski, priča o njegovom hrabrom činu stići i do ministra Dačića koji će nagraditi Šećovića, u skladu sa svojim ovlašćenjima
.

Snežana Moldovan
Foto: Fejsbuk
izvor:Smedia

Facebook komentari

One thought on “Fuad Šećović iz Sjenice sprečio čoveka da skoči sa mosta

Leave a Reply