Rudnik Štavalj

Kinezi i Arapi bi isto da grade

Sjenica vesti, Vijesti 2013

Kako je podizanje termoelektrane na Pešteru postalo energetski prioritet Srbije. Pored već prisutnih Čeha, zainteresovani i – Emirati

Osim kompanije „Alta“ iz Brna u Češkoj, koja je sa prošlom vladom Srbije ozbiljno pregovarala o finansiranju izgradnje termoelektrane „Štavalj“, za učešće u projektu, vrednom između 500 i 700 miliona evra, zainteresovane su i kompanije iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovo je, na nedavno održanom Biznis formu „Kopaonik 2013“, potvrdila i ministarska energetike Zorana Mihajlović, koja je naglasila da je – pored hidroelektrane „Bistrica“ i više manjih, sličnih postrojenja – izgradnja termoelektrane u Štavlju energetski prioritet Srbije.

Ko će dobiti ovaj veliki posao – a nije tajna da su Česi izrazili spremnost da grade i prugu od Raške do Sjenice, dok je njihova vlada sa 700.000 evra finansirala izgradnju vodovoda u Štavlju – i kada bi radovi mogli da počnu još se ne zna, jer konačnu odluku treba da donese Ministarstvo energetike.




U svakom slučaju, termoelektrana „Štavalj“ – predviđene snage oko 350 megavata – trebalo bi da uposli gotovo hiljadu žitelja opštine Sjenica i ekonomski preporodi ovaj deo Srbije. Istovremeno – s obzirom na to da se planira ugradnja najsavremenije opreme, koja ničim neće uticati na životnu sredinu – veoma je važna i procena stručnjaka da podizanje jednog ovakvog postrojenja neće ugroiziti proizvodnju zdrave hrane na Pešterskoj visoravni.

Čitaj još:  JKP "Vrelo": Samo da nam Sjenica bude prohodna (Video)

Podsetimo, otkrivene rezerve uglja na Pešteru premašuju stotinu miliona, a procenjena količina zaliha veća je od milijardu tona. I, dok se u rudniku „Štavalj“ godišnje iskopa do 70.000 tona uglja, na nekim delovima Peštera – poput Mravin polja i Trebinja – ugalj bi se mogao i površinski eksploatisati.

PROJEKAT IZ SFRJ

IZGRADNjA termoelektrane na Pešteru bila je aktuelna još u vreme SFRJ, čak je bio urađen i projekat, ali je onda procenjeno da prioritet treba dati podizanju postrojenja na Kosmetu, jer se verovalo da tamo ima više uglja. Gubitkom „Obilića“ u Kosovom Polju i smanjenjem rezervi uglja u „Kolubari“, izgradnja termoelektrane na Pešteru ponovo je postala aktuelna i tako je već desetak godina.

Facebook komentari

One thought on “Kinezi i Arapi bi isto da grade

Leave a Reply