Vlada nezainteresovana za Termoelektranu kod Sjenice

Vijesti 2012


Ministarka energetike Zorana Mihajlović izbegla je susret sa češkom privrednom delegacijom koja je zainteresovana za ulaganja u rudnik Štavalj kod Sjenice. Ona smatra da su to raniji dogovori prethodne vlade koji u novim okolnostima, kada su za isti rudnik zainteresovani i Kinezi, nemaju važnost.

Češki privrednici, predvođeni premijerom Petrom Nečasom, zainteresovani su za učešće u rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgrad na železničkom koridoru 10, kao i za izgradnju hirdroelektrana, ali i proširenje rudnika i izgradnju termoelektrane Štavalj, kod Sjenice.

Energetika, saobraćaj i poljoprivreda su oblasti koje su potencijal buduće saradnje između Srbije i Češke i te oblasti je prošle nedelje definisala Mešovita komisija za ekonomsku saradnju, rekao je juče Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija na Poslovnom forumu Srbije i Češke i pozvao investitore da ulažu u Srbiju.

Čitaj još:  Vlada Srbije i dozvola za izgradnju termoelektrane u Štavlju

On je najavio da će država ohrabriti domaće privrednike da nađu mesto na zahtevnom tržištu Češke.

– Srbija je značajna investiciona destinacija koja je prošle godine imala obim ulaganja veći od Hrvatske, Mađarske i Slovenije zajedno – najavio je Ljajić delegaciji od oko 50 čeških privrednika.

Ministar industrije i trgovine Češke Martin Kuba kazao je da je za češke preduzetnike Srbija atraktivan partner navodeći da se to vidi po broju privrednika koji dolaze u Srbiju na sajmove i Poslovni forum.

Ukupna robna razmena Srbije i Češke prošle godine je bila 590,9 miliona dolara, od čega je izvoz Srbije u Češku bio 158,9 milina dolara što je rast od 17,7 odsto. Češka je 2011. zauzela 20. mesto na listi spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Facebook komentari

2 comments

Leave a Reply