Termoelektrana u Sjenici sve izvesnija

Vijesti 2012

Termoelektrana za oporavak Sjenice

Za gradnju termoelektrane u Štavlju zainteresovani investitori iz Češke, Rusije i Kine. Izgradnja termoelektrane i otvaranje nove jame u Štavlju, značilo bi posao za oko 1.000 ljudi, rekao direktor Rudnika mrkog uglja Štavalj Mensud Turković.

Investitori iz Češke, Rusije i Kine zainteresovani su za gradnju termoelektrane u Štavlju, na jugu Srbije, i otvaranje nove jame za iskopavanje uglja, izjavio je direktor Rudnika mrkog uglja Štavalj Mensud Turković.


Rudnik Štavalj

Turković je rekao da je Rudnik Štavalj sa 200 miliona tona potvrđenih rezervi najveće ležište uglja za podzemnu eksploataciju u Srbiji.

“Izgradnjom termoelektrane snage od oko 300 megavata i otvaranjem nove jame u Štavlju, moglo bi da se zaposli 1.000 ljudi”, rekao je Turković i podsetio da je planom Vlade Srbije Rudnik Štavalj na ozbiljnom putu da realizuje tu investiciju.

Turković je rekao da Rudnik mrkog uglja Štavalj, koji posluje u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, trenutno zapošljava 460 radnika koji imaju plate u proseku od oko 40.000 dinara.

Čitaj još:  Pesnički konkurs za sjeničke osnovce i srednjoškolce

Kako je istakao Turković, privreda u Opštini Sjenica je u teškom stanju i ima malo prilika za zapošljavanje, tako da se na jedno radno mesto u Rudniku javi po 10 kandidata.

Rudnik Štavalj je ove godine imao problema sa oksidacijom u jami, zbog čega je polje pripremljeno za eksploataciju moralo da se blokira i da se pripremi novo, rekao je Turković.

“Puna eksploatacija u rudniku počela je 1. decembra i nadamo se da nećemo imati nikavih problema”, rekao je on.

U 2011. godini iskopano je 80.000 tona mrkog uglja, a plan za 2013. godinu je da se iskopa 83.000 tona.

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u restukturiranju Vladimir Milošević rekao je da u sastavu tog preduzeća posluje devet rudnika i da trenutno zapošljavaju oko 4.150 radnika.

“Strategija nove vlade je da Resavica ostane u državnom vlasništvu u celosti”, rekao je Milošević i ocenio da je rok za završetak restukturiranja do 30. juna 2014. kratak.

Čitaj još:  Cvetna oaza u sećanje na Amara Garibovića (ispred kafića VaVaZu)

Sistem JP Resavica je veoma glomazan i zbog toga je teško napraviti promene, objasnio je Milošević.

“Novo poslovodstvo Rudnika Resavica trenutno radi na suzbijanju korupcije i na tome da se otvore nova ležišta uglja kako bi se povećala proizvodnja. Radi se i na smanjenju troškva. Sve to sa ciljem da se ostvari što veći profit”, rekao je Milošević

Facebook komentari

Leave a Reply