Staze folklorne bastine

Staze folklorne baštine – Sjenica 2012

Sjenica vesti, Video, Vijesti 2012

Staze folklorne bastine
Vikend iza nas u Sjenici je protekao u znaku šarenila prepoznatljivih folklornih nošnji, igara i dobro poznate etno muzike koja je svim Sjeničanima uljepšala ovo veče. Naime, u ovom gradu je u subotu održana prva smotra folklora pod nazivom „ Stazama folklorne baštine“. U godini zaštite kulturnog naslijeđa, povodom održavanja prve smotre folklornih ansambala, najljepšim bošnjačkim igrama i pjesmama su se predstavili izvođači i grupe iz Izmira, Pendika, Tutina, Novog Pazara i Sjenice. Na samom početku smotre, posjetiocima i učesnicima se obratio predsjednik opštine Sjenica,Hazbo Mujović, kada je pozdravivši sve prisutne se i zahvalio na dolasku , te bio jako ponosan što je i sam dio ovakve kulturne manifestacije.

Ovom prilikom Sjeničanima su se predstavili: Folklorni ansambl, Bosna – Sandžak, Pendik, iz Republike Turske, grupa Sevdah – Istanbul, KUD „Multimedijalni centar“ iz Tutina, potom, Folklorni ansambl iz Izmira, Republika Turska, KUD „Sandžak“ iz Novog Pazara i folklorni ansambl KUD „ Jedinstvo “ iz Sjenice.
Kako je istakao direktor Ustanove za kulturu u Sjenici, Ermedin Kolašinac, ovakva kulturna manifestacija je idealna prilika da se u Sjenici prošire kulturni vidici i da se isticanje kulturnih baština i vrijednosti treba postaviti na visoko zavidno mjesto.

Čitaj još:  Dragi Deda Mraze, popravi nam gradski parkić (Slike)

Šef za kulturu u opštini Pendik I koordinator udruženja “Bosna – Sandžak”, Pendik, Adnan Gulsunaj, je izrazio veliko zadovoljstvo što je upravo ovakva kulturna manifestacija održana u Sjenici, ali i u ostalim gradovima Sandžaka, što je kako je istako idealna prilika da se mladi upoznaju sa svojim porijeklom.
Ovo spektakularno folklorno veče u Sjenici je završeno izlaskom svih folklornih grupa, kada su svi zajedno kao jedan , veselo i razdragano, kako i dolikuje ovom spektaklu , za sve posjetioce odigrali tradicionalnu igru – šota.

Čitaj još:  Put ka Sreći: Bajram Crnovršanin Daruje Zemljište za Bolju Infrastrukturu (Video)

Irma Hodžić

Facebook komentari

Leave a Reply