sjenicki sudzuk - turkovic - www.sjenica.com

Sjenički sudžuk sa oznakom geografskog porekla

Poljoprivreda, Sjenica vesti, Vijesti 2012

U okviru Projekta podrške pravima intelektualne svojine

Sjenički sudžuk, jedan je od tri proizvoda iz Sjenice, koji bi trebalo da dobije oznaku proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Tim povodom, u okviru Projekta podrške pravima intelektualne svojine, koji finansira Vlada Švajcarske, u prostorijama Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici, održan je sastanak sa proizvođačima Sjeničkog sudžuka. Na sastanku je bilo reči o osnovnim elementima elaborata za zaštitu goegrafskog porekla sjeničkog sudžaka. Pored proizvođača, sastanku su prisusavovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ali i Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, koji će taj elaborat, uz zahtev za zaštitu geografskog porekla pomenutog prozivoda, uskoro razmatrati.

Direktorka Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, Branka Totić je rekla da elaboratom mora jasno da se ograniči geografsko područje sa koga su proizvodi koji će smeti da nose oznaku sjenički sudžuk, da treba da budu ustanovljeni standardi proizvodnje i način kontrole. ‘’Bitno je, za sve oznake geografskog porekla, da se radi o kontrolisanim proizvodima, za koje će ovlašćena institucija da garantuje da nose sav kvalitet, sve karakteristike proizvoda koje su označene u elaboratu. To znači da se radi o zdravom proizvodu, proizvedenom na tradicionalan način’’, rekla je Tomić i istakla da očekuje da osim sudžuka iz sjeničkog kraja budu zaštićeni i sjenički sir i sjeničko jagnje. Sjenički proizvođači sudžuka veruju da će zaštitom gegorafskog porekla tog proizvoda unaprediti proizvodnju i plasman sjeničkog sudžuka.

Čitaj još:  Video izveštaj o radovima iz centra grada

– Znači nam puno, zato što do sada nismo mogli da realizujemo kompletnu količinu proizvoda van našeg pordučja’’, kaže Zaim Muhović, vlasnik preduzeća Unirevzal, koji se 25 godina bavi proizvodnjom sjeničkog sudžuka. ‘’Računamo da ćemo povećati kvalitet i potrošnju, a to znači, ne samo nama proizvođačima, već svima, počev od otkupa stoke preko realazicije’’. Muhović takođe ističe da će takva oznaka uticati na prihode i veću zaposlenost kao i na podsticaj proizvodnje zdrave hene ‘’na ovoj našoj Pešterskoj visoravni, koja je prirodni rezervat zdrave hrane’’, kazao je Muhović.

Čitaj još:  Sjenički karatisti drugi na turniru

Autor: S. Ljajić

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply