Broj telefonskih priklju aka udvostru en

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Sa svega 3.500. telefonskih priključaka, u uoj gradskoj zoni i Mesnoj zajednici Štavalj, sjenička opština je u oblasti telekomunikacija do pre par godina bila najnerazvijenija u Srbiji. Realizacijom projekta telefonizacije, čiji je nosilac Telekom Srbije, od druge polovine 2006. do danas, broj telefonskih priključaka je udvostručen. Kompletna telekomunikacijona infrastruktura u ovoj opštini je u potpunosti digitalizovana, što omogućava pruanje, kako uskopojasnih usluga kao što je prenos govora, tako i širokopojasnih, kao što su ADSL internet i IP televizija. Izgradnjom i postavljanjem baznih stanica, sistemom beične fiksne telefonije, telefonizirano je i kompletno seosko područje, čiji su stanovnici decenijama unazad, u smislu telekomunikacija, bili ''odsečeni'' od sveta. Sada, svaki stanovnik, ma kog dela Sjenice, lako moe dobiti telefonski priključak.

''U smislu telekomunikacionih usluga, u odnosu na period pre 2006.godine, Sjenica je sada na mnogo većem nivou i u toj oblasti se zaista mnogo postiglo. Mi smo u protekle, nepune tri godine, pored rekonstrukcije i izgradnje nove pristupne mree u gradskoj zoni, aktivirali i veći broj novih digitalnih centrala u seoskim mesnim zajednicama. Ono što je preostalo da se uradi jeste aktiviranje još tri telefonske centrale u gradu i jedne u selu Kamešnica'', rekao je za naš sajt glavni asistent Telekoma u Sjenici, diplomirani ininjer elektrotehnike, Elmedin Biberović. Prema njegovim rečima, za uvođenje telefonskih priključaka na celoj teritoriji opštine, trenutno ima 400 zahteva, čija realizacija zavisi samo od povoljnijih vremenskih prilika, dok u delovima grada gde je urađena nova pristupna mrea, postupak od podnošenja zahteva do njegove realizacije, traje samo pola sata.
Od povoljnijih klimatskih uslova zavisi i sanacija kvara u ulici Pešterskoj, zbog čega je oko 180 telefonskih priključaka u ovoj ulici, već nekoliko dana van funkcije. Kvar se dogodio usled prekida provodnika niskonaponske strujne mree, što je uzrokovalo kvar na provodnicima kablovske, podzemne i vazdušne telekomunikacijone pristupne mree.
''Vremenski uslovi i niske temperature, na područjima gde nije urađena nova pristupna mrea, uzrokuju smetnje u telekomunikacijama, jer uređaji za višestruko korišćenje parice, ne rade kvalitetno na temperaturama od –10 i nie. Niske temperature su takođe razlog zbog čega kvar u Pešterskoj ulici nije odmah otklonjen, jer tehničke karakteristike kablova to ne dozvoljavaju. Ipak, ja se nadam da će to vrlo uskoro biti izvodljivo'', kae Biberović.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply