PredÅ¡kolska ustanova ”jela Jovanović I Emina Bućan”

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Nakon, u planiranom roku, završenih radova na adaptaciji objekta, koji obuhvataju kompletnu rekonstrukciju grejanja, postavljanje novih podova sa termoizolacijom (kojih ranije nije bilo) i krečenje radnih prostorija, dečiji vrtić u Sjenici je počeo sa radom od 1.decembra. Radovi, kojima je obezbeÄ‘en sigurniji boravak dece u zimskoj sezoni, koštali su oko 3,5 miliona dinara. Najveći deo finansijskih sredstava, Ustanova je obezbedila iz fonda za nabavku didaktičkih sredstava i sopstvenom štednjom, dok se za preostali deo neizmirenih obaveza očekuje pomoć lokalne samouprave. Ali, i dalje nema nagoveštaja da će se obezbediti sredstva za neophodno proširenje prostora u jedinom dečijem vrtiću, ili pak za izgradnju novog objekta takve namene u ovom gradu.

U ustanovi, čiji je kapacitet 113 dece, dnevno boravi oko 400 mališana, dok broj zahteva za smeštaj, konstantno raste. U celodnevnom boravku, ove godine je upisano 160 mališana, a na čak 370 zahteva roditelja za takvim smeštajem dece, nije bilo moguće pozitivno odgovoriti. S obzirom da je pripremni četvoročasovni program obavezan, upisuju se sva deca predškolskog uzrasta i za njih se prostor mora obezbediti. Ove godine, do sada je upisano 250 predškolaca u gradu, a proces upisa i dalje traje. U 18 grupa na terenu, pripremni četvoročasovni program za 140 mališana, i pored odreÄ‘enih poteškoća u organizaciji prevoza dece, zbog udaljenosti terena, uspešno se realizuje od septembra u prostorijama lokalnih škola. ''Iskustvo pokazuje da deca sa velikim predznanjem polaze u prvi razred. To znači da, i pored poteškoća, Ustanova uspeva da obezbedi kvalitetan pripremni predškolski program. Rezultate u radu postižemo maksimalnim angažovanjem svih zaposlenih, za koje je, zbog prevelikog broja dece, obim poslova praktično utrostručen'', kaže za naš sajt, Ramiza Kolić, direktorka Predškolske ustanove ''Jela Jovanović i Emina Bučan''. Ona ističe da će i pored opravdanog zakašnjenja, zbog radova na adaptaciji objekta u gradu, kompletan vaspitno obrazovni program biti u potpunosti realizovan.
Predškolska ustanova radi 12 sati dnevno, od 6h i 30 do 18h i 30. Ni uvoÄ‘enje četvrte smene, što je praktično neizvodljivo, ne bi rešilo problem. Sjenica je odavno prerasla kapacitete jedinog dečijeg vrtića u gradu. Ali, sudeći po odbijenim zahtevima za proširenje prostora, odnosno izgradnju novog objekta, izgleda da nadležni i potencijalni donatori, to još uvek nisu shvatili.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply