bajramsko vece 2008

U organizaciji Istambulske opštine Bajrampaša

Arhiva vijesti 2008

U okviru programa ”Ramazan na Balkanu”, istambulska opština Bajrampaša već četiri godine organizuje ramazanske večeri u gradovima balkanskih zemalja

bajramsko vece 2008

Organizatori su i ove godine ramazan doćekali u Bosni, a prve ramazanske večeri organizovane su u Sarajevu, Travniku i Mostaru. Sjenica je jedina opština u Srbiji, koja je obuhvačena programom za ovu godinu, što je, kažu organizatori, rezultat prošlogodišnjeg pozitivnog utiska. Sjeničani su još tada shvatili poruku da bratstvo ne poznaje granice, pa su se ove godine odazvali u još većem broju. Čini se, da je prošlog petka sportski centar u ovom gradu, bio premali da primi sve zainteresovane posetioce. Po nekim procenama, u zabavnom delu programa, kada je održan koncert Hanke Paldum, bilo je prisutno preko četiri hiljade posetilaca, a u vreme iftara, sevirano je dve hiljade obroka.

”Neopisivo sam zadovoljan zbog velike posećenosti, ali istovremeno mi je žao što nismo na vreme procenili da je potrebno obezbediti više obroka. Za sledeće ramazansko veče u Sjenici, bolje ćemo se pripremiti. Darivenje hrane nije najvažniji cilj naše manifestacije, svako danas kod kuće ima i bolje pripremljen iftar, važno je negovati to bratsko druženje, jer, bratstvo ne poznaje granice, i ljudi to prepoznaju. Drago mi je što večeras u Sjenici nisu bili prisutni samo Bošnjaci, i što je, bez obzira na ramazan i iftarski program, bilo i Srba”, rekao je za naš list Sulejman Sandžak, član parlamenta istambulske opštine Bajrampaša.

Pored brojnih gostiju, programu su prisustvovali i opštinski zvaničnici. U ime opštine Sjenica, prisutnima se obratio predsednik Nusret Nuhović. Čestitajući ramazan i zahvalivši se organizatorima, Nuhović je rekao: ”Veoma sam radostan što sam večeras, na ovom veličanstvenom ramazanskom skupu, zajedno sa vama. Očito je da je prošlogodišnji ramazanski susret ostavio obostrano jak utisak. Nadam se da će ovakvi susreti biti dobra osnova za proširenje saradnje između građana Sjenice i istambulske opštine Bajrampaša u svim oblastima života, posebno u oblasti kulture i ekonomije, i nadam se da će to unaprediti i bilateralne odnose između Turske i Srbije.”

Čitaj još:  Svečano otvaranje sportske hale

Miris ramazanskih pitaljki, miris ramazana, pozitivna energija i prijateljsko druženje te večeri, osećali su se svuda. Iako među gostima organizatorima, nisu bili samo oni koji su poreklom iz Sandžaka, jezička barijera nije predstavljala problem. Ekipa turske televizije obezbedila je direktan prenos, pa su deo atmosvere iz Sjenice mogli da dožive i gledaoci u Turskoj. Ramazansko veče u Sjenici, ostavilo je jak utisak i na novinara turskog časopisa ”Balkan” Mustafu Serbesta, koji inače često putuje Balkanom, prikupljajući materijal za dokumentarni televizijski serijal emisija, koje uređuje i vodi, pod nazivom ”Vetrovi Balkana”. Serbest u takvim emisijama prezentuje i analizira kulturu svih balkanskih naroda.

Pozitivna energija u ramazanskom duhu, razbuktala se koncertom Hanke Paldum. ”Pozitivna energija se uvjek reflektira od publike prema meni i obrnuto. Razmena te pozitivne energije u duhu ramazana, ostvarena je večeras i u Sjenici. Malo mi je žao što smo propustili teraviju, ali nadam se da će nam to dragi Allah oprostiti. Ja volim da uživam u ramazanu, da postim, ibadetim, klanjam. Zato nisam baš sa oduševljenjem prihvatila ovu ponudu da pjevam na ramazanskim večerima u organizaciji opštine Bajrampaša, ali u želji da pomognem onima koji zaista ovo od srca i sa najboljim namjerama čine, i ja sam tu. I ja sam od onih, koji pomalo žive u onom prošlom vremenu. Ne volim i ne priznajem granice, a bratstvo ne poznaje granice! Kad sam ja snimila i pjevala pjesme kao što su: Zelene oči, Ja te volim od ljubavi sva gorim i slično, neki se nisu bili ni rodili, a večeras vidim, i drago mi je, što oni i te pjesme znaju. Narod osjeća da pjevam iz duše i zato trajem tolike godine. Jer, kad je nešto pošteno i iskreno, kad je od Boga i u ime Boga, sve se to lijepo poslaže”, rekla je Hanka, nakon koncerta u izjavi za medije.

Čitaj još:  Na 45. MOSI igrama 150 sportista iz Sjenice

Turski putujući karavan će do kraja ramazana, nastaviti da organizuje ramzanske večeri u različitim gradovima Balkana. U njihovom sećanju Sjenica zauzuma posebno mesto, zbog čega se uvek rado vraćaju.

Selma Ljajić
Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply