Drugi sajam zapošljavanja

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Pored brojnih programa Nacionalne službe za zapošljavanje za smanjenje broja nezaposlenih, problem nezaposlenosti u Sjenici je i dalje veoma izražen. Prema evidenciji NSZ, u ovoj opštini ima preko pet hiljada nezaposlenih. Sajam zapošljavanja, kao vid posredovanja izmeÄ‘u poslodavaca i nezaposlenih, ipak daje rezultate. Nakon prvog Sajma, koji je krajem 2006.godine održan u Sjenici, preko pedeset odsto nezaposlenih posetilaca uspelo je da naÄ‘e posao. Ovih dana u restoranu ''Srbija'', organizovan je i drugi Sajam zapošljavanja na kome je učestvovalo dvadesetak poslodavaca, koji su iskazali potrebe za preko 280 slobodnih radnih mesta, uglavnom tekstilne i prehrambene struke. Sajam je posetilo oko 300 nezaposlenih, i očekuju se, i ovaj put, dobri rezultati. 

''Rekli su nam da je ovo najveći prostor za održavanje Sajma, a kako vidim, ovaj prostor je postao tesan, i to je dobro'', rekla je direktorka NSZ filijale u Užicu, Tatjana Kostić. Ona je istakla da su Sjeničani prepoznali važnost Sajma, i izrazila nadu da će drugi Sajam dati još bolje rezultate.
Rukovodilac NSZ u Prijepolju Slobodan Bajković je govorio o izraženom problemu nezaposlenosti u opštinama: Prijepolje, Priboj, Sjenica i Nova Varoš. ''Ako je igde u Srbiji problem nezaposlenosti toliko izražen, a izražen je jer, najznačajnija reč u Srbiji danas je posao, onda je to u ove četiri opštine. Od 37 hiljada nezaposlenih u celom Zlatiborskom okrugu, 21 hiljada nezaposlenih je upravo iz ovih opština'', rekao je Bajković.
Drugi Sajam zapošljavanja u Sjenici, svečano je otvorio državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vladimir Ilić. ''Kada je u pitanju nezaposlenost, Sjenica je jedna od najugroženijih opština u Srbiji i to je ozbiljan problem. Da bi se privukli investitori, potrebna je izgraÄ‘ena infrastruktura, što ovde nije slučaj. Sjenica nije ni na jednom važnijem magistralnom putu, ali sa druge strane Sjenica ima potencijala za razvoj turizma, domaće radinosti, stočarstva i nekih drugih delatnosti'', rekao je Ilić proglašvajući Sajam otvorenim. On je posebno pozdravio poslodavce jer, kako je rekao, oni su ti, a ne političari, koji otvaraju nova radna mesta. Ilić je najavio i novi koncept javnih radova koji se priprema za narednu godinu, i koji ima za cilj da radno angažuje one, teže upošljive kategorije nezaposlenih koji su stariji od 45 godina.
Prisutni poslodavci su, pored iskazanih potreba u oblasti tekstilstva i prehrambene industrije, iskazali potrebe i za radnicima kožarske, saobraćajne, hemijske, tehnološke i pravne struke, kao i potrebe za nekvalifikovanom radnom snagom. Oni su Sajam ocenili vrlo efikasnim i korisnim, a pozitivne ocene dali su i nezaposleni koji smatraju da bi ovakve sajmove trebalo organizovati češÄ‡e.
Nakon Sajma, u prostorijama NSZ, ispostave u Sjenici, održan je okrugli sto na kome je sjeničkim poslodavcima predstavljen projekat ''Otpremninom do posla''. Projekat je zajednički osmišljen i sprovode ga Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Program za razvoj UN i NZS. Sredstva je obezbedila austrijska Agencija za razvoj i značajnim delom Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. ''To je projekat koji je usmeren na ponovno zapošljavanje viškova zaposlenih, kao i radnika koji su, usled stečaja preduzeća ostali bez posla. Realizacija je počela prošle godine, i mogu reći da već imamo dobre rezultate, jer u ovom trenutku imamo 771.korisnika. Od toga je 39 poslodavaca uzelo učešÄ‡e zapošljavajući 149 lica, na način što su talica bila spremna da ulože deo svoje otpremnine u svoje novo zaposlenje. Ostali korisnici predstavljaju viškove zaposlenih i radnike iz stečaja, koji su otvorili svoja sopstvena preduzeća'', rekla je u izjavi za medije, rukovodilac projekta ispred Programa za razvoj UN Ljiljana Džuver, izražavajući nadu da će se za ovakav projekat više zainteresovati i sjenički poslodavci.
Facebook komentari

Leave a Reply