Za grad bez divljih deponija

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Zbog višemesečnog neodvoženja smeća iz grada i opasnosti od nastanka zaraznih bolesti, Opštinski krizni štab u Sjenici je preuzeo odgovornist i doneo Odluku da se pristupi kontinuiranom čišÄ‡enju grada, u skladu sa ranije donetom skupštinskom odlukom. 

Na sednici Kriznog štaba je konstatovano da JKP ''Vrelo'' nije u mogućnosti da odgovori zadatku održavanja gradske čistoće, pa je doneta Odluka da se organizacija čišÄ‡enja grada poveri Javnom preduzeću Direkciji za urbanizam, projektovanje i izgradnju. ÄŒišÄ‡enje grada je počelo proteklog vikenda. Za to vreme je uklonjeno desetak divljih gradskih deponija i iz grada izveženo više stotina kubika smeća. Na poslovima sakupljanja i odvoženja gradskog smeća, pored Direkcije, angažovani su radnici i raspoloživa mehanizacija komunalnog preduzeća, kao i privatni autoprevoznici.
Fahrudin Fijuljanin, predsednik Skupštine opštine Sjenica i Opštinskog kriznog štaba, objašnjava da se u ovom slučaju ne radi o kratkoročnoj akciji, već kontinuiranom i redovnom održavanju gradske čistoće. ''Opštinski krizni štab je, s obzirom na stanje u gradu i u komunalnom preduzeću, preuzeo odgovornost za sakupljanje i odvoženje smeća na duži vremenski period, bez ograničenja'', kazao je Fijuljanin. On je istakao da se od graÄ‘ana očekuje da smeće ne odnose na mesta gde su ranije bile divlje gradske deponije, već da isto odlože ispred svojih dvorišta odakle će, kako je rekao, u što kraćem roku i redovno biti odvoženo.
Odlukom Kriznog štaba opštine Sjenica biće uvedena i služba ekoloških redara, koji će imati zadatak da obilaze i beleže stanje na terenu. Izveštaji o eventualnom formiranju novih gradskih deponija, podnosiće se nadležnoj inspekcijskoj slubi, koja će, na osnovu toga preduzimati odgovarajuće mere protiv identifikovanih počinilaca. A prema planu Direkcije za urbanizam, projektovanje i izgradnju, 65 novih kontejnera, dobijenih od PRO programa, biće rasporeÄ‘eno i postavljeno na odgovarajućim mestima u gradu, nakon sanacije svih divljh gradskih deponija, tvrde nadležni.
Facebook komentari

Leave a Reply