Intervju: Esad Zornić predsednik opštine Sjenica

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Intervju za prvi broj Sandzackih novina, koje se stampaju ponovo nakon trogodisnje pauze.

 

Kako komentarišete protekle predsedničke izbore?

-Protekli predsednički izbori su, i samom izbornom voljom i rezultatima glasanja, pokazali visoku svijest u sandžačkim opštinama, i uopšte u glasačkom tijelu Bošnjaka. Nisam prihvatio i ne prihvatam, to sam i javno kazao, da je bilo koja politička opcija napravila uticaj na izborni rezultat. Zapravo, ovaj narod je pokazao jedan vrlo visok stepen demokratije i političke zrelosti. Ne postoji dakle politička opcija koja može napraviti uticaj na graÄ‘ane, stanovnike Sandžaka, kada su u pitanju proevropska orijentacija i uopšte evropske integracije. To je moje viÄ‘enje, i ja odgovorno tvrdim da je to pravo merilo demokratije i uopšte izbornog rezultata, koji je zasigurno jedan od neponovljivih na ovim prostorima. Sve druge konotacije, i političke i bilo koje druge, mogu se uzeti u obzir, ali nemaju mnogo mesta u samom sistemu kao izborni rezultat, koji je pokazao koliko graÄ‘ani Bošnjaci, koliko Sandžak želi i hoće jednu proevropsku, demokratsku zajednicu u državi.

Kako Vi ocenjujete položaj Bošnjaka u Sandžaku danas?

-Od statusa uvoÄ‘enja bosanskog jezika u redovnu nastavu, preko kulturnih i svih drugih manifestacija, lično mislim da je položaj Bošnjaka u Sandžaku, u značajnoj meri pomeren u pozitivnom smislu. MeÄ‘utim, treba i dalje raditi. Treba sačuvati sve vrijednosti, koje Bošnjaci odnosno Muslimani Sandžaka imaju u suživotu sa drugim konfesionalnim i verskim zajednicama na prostoru koji je vjekovima takav. Naravno, ne treba biti statičan niti prezadovoljan. Uvijek postoje detalji koji mogu još više i bolje pokazati koliko Bošnjaci Sandžaka imaju sluha prema Republici a i šire, u smislu poboljšanja kvaliteta života i uopšte poboljšanja kvaliteta ''bošnjačkog pitanja'' u svim segmentima. Bošnjaci Sandžaka aktivno učestvuju i u političkoj, i svakoj drugoj sferi života u ovoj državi, i oni jednostavno imaju želju da Srbija krene proevropskim putem. Pozicija je savršeno jasna jer, koliko sama Republika bude uznapredovala, toliko će i naše pitanje, na prostorima Sandžaka, ići naprijed. Citiraću velikog profesora iz Sjenice, rahmetli Emina Zekovića, koji je rekao:''Koliko god mi Bošnjaci, kao većinski narod na ovim prostorima, budemo pazili na naše komšije druge konfesije, odnosno vere, toliko će i Republika Srbija, odnosno država u kojoj živimo, paziti na nas.'' To je maksima koju treba zapamtiti. Što se tiče položaja Bošnjaka, učinjeno je mnogo, ali ne treba biti apsolutno zadovoljan. Treba se boriti za još više i još bolje!

Čitaj još:  Grejna sezona počela

Šta mislite o ponovnom pokretanju Sandžačkih novina?

-Ja sam lično zadovoljan što se, nakon duže pauze, ponovo pokreću Sandžačke novine, za koje se zna koliko su značile u nekim vremenima, na ovim prostorima. Ja sam prihvatio intervju i zahvalan sam što se i neka moja riječ, kao prvog čoveka opštine Sjenica, može pročitati u prvom broju Sandžačkih novina. Nadam se da će to biti novine koje će, i u prvom i u svakom narednom broju, realno prikazivati sliku privrednog, kulturnog i političkog života i miljea na prostorima Sandžaka. U to se iskreno nadam, i da ne bih proveravao kasnije, zato i dajem intervju za prvi broj. Voleo bih da u Sandžačkim novinama, svoje članke i kolumne objavljuju i ''oštra pera'' novinara, koji su politički prozvani, zato što se, primera radi, ne sviÄ‘aju meni ili nekom drugom. Jer, samo tako ćemo saznati punu istinu o životu na našim prostorima. U smislu da Sanžačke novine zažive u pravom svetlu, želim vam mnogo uspeha!

Čitaj još:  Novo hraniliÅ¡te beloglavih supova
Facebook komentari

Leave a Reply