Lov nije samo lov, lov je druženje

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Povelja o bratimljenju lovačkih udruženja, ''Vrhovi'' iz Sjenice i ''Šumadija'' iz Kragujevca, potpisana je pre više od deset godina. Od tada se pobratimi redovno posećuju i druže, a običaj je da jedanput godišnje organizovano krenu u lov u oba lovišta. Proteklog vikenda domaćini su bili Sjeničani. 

 

U rezervatu Babinjače, delu sjeničkog lovišta, organizovan je lov na divlju svinju. ''Ovo je specifičan lov. Obično ne lovimo na ovakav način, osim kada je otvor lovne sezone i kada nam doÄ‘u pobratimi. Drago mi je što i ove godine meÄ‘u njima vidim i nove likove, što znači da se naša tradicija nastavlja i proširuje'', kazao je za naš sajt , predsednik lovačkog udruženja ''Vrhovi'' Mensur Gičević. Podsetvši na pravila o dozvoljenim vrstama divljači, Gičević je istakao da je najvažnija bezbednost, jer je u pogonu bilo oko osamdeset lovaca, potom dobro druženje i tek na kraju ulov. Iako lovci ne vole zabrane, pravila se ipak poštuju. A bilo je i ulova! Jedna odstreljena divlja svinja bila je sasvim dovoljna da zadovolji lovački nagon svih prisutnih lovaca.
'Na ovaj dan, sve druge obaveze se odlažu. Ovo se ne propušta! A druženje je najvažnije'', kažu lovci. I zaista, zanimljivo je bilo družiti se sa njima i ''loviti'' nestvarno preuveličane lovačke priče, koje umeju da nasmeju do suza. Lovci i ribolovci se izgleda nadmeću u preuveličavanju ličnih doživljaja, uglavnom u pozitivnom smislu. Lovci su neretko i ribolovci. Ali ima i ribolovaca koji krenu u lov sa štapom i udicom, na koju nakače šargarepu, zamahnu i čekaju da ulove zeca.
Lovci pobratimi su se i ovaj put pokazali kao pravi sportski lovci, kojima ulov nije najvažniji, već im je druženje i očuvanje prirode na prvom mestu. Bilo je i onih koji su došli samo zbog toga, iako u lov krenu sa kompletnom lovačkom opremom. Oni su se brinuli za hranu, roštilj, piće, i uživali u prirodi. Jedan od takvih, sjenički lovac Bajo Ćuk je na pitanje, da li bi posegao za puškom u slučaju da pored njega proÄ‘e neka divljač, odgovorio da bi to zadovoljstvo prepustio pobratimima.
Tog predivnog sunčanog dana saznali smo i za lovački običaj, poznat kao ''lovačko vatreno krštenje''. Naime – kako nam je objasnio sekretar lovačkog udruženja u Sjenici Nerko Hadžifejzović – kada neko prvi put odstreli divljač u odreÄ‘enom lovištu, to se tretira kao ''zločin nad nedužnom životinjom'', i njemu se sudi. Formira se sud sa kompletnom porotom, tužiocem, braniocem i ''egzekutorom''. A uobičajena presuda u tom slučaju je, da ''okrivljeni'' primi odreÄ‘eni broj udaraca drvenim štapom po stražnjici. U ovom slučaju, kaznu je hrabro pretrpeo kragujevački lovac dr Zoran Matović, koji je u lov krenuo sa puškom jednocevkom i jedinim metkom kojim je odstrelio divlju svinju. To mu je poslužilo kao olakšavajuća okolnost, pa je izrečena kazna bila blaga. Prema sudskoj presudi, kaznu je podelio sa svojim pobratimom iz Sjenice Metkom Ćućevićem, pa su obojica dobili po 3 hladna i 3 vruća udarca. Po pravilima igre, uloga ''dželata'' pripala je predsedniku udruženja domaćina Mensuru Gičeviću, koji je, čini se bio blaži prema gostu, tek da se potvrdi tradicionalno gostoprimstvo Sjeničana. U prilog tome govori i činjenica da niko od domaćina nije želeo da prihvati ulogu tužioca. I sve to je proteklo u veseloj i opuštenoj drugarskoj atmosveri.Po ustaljenom običaju, sve lovačke priče završavaju, neke pak tek nastaju, uz muziku pesmu i veselje u novoizgraÄ‘enom objektu lovačkog doma u Sjenici, za koji kažu da je jedan od najlepših objekata takve namene u Srbiji. Gosti, pobratimi iz Kragujevca su otišli zadovoljni, potvrÄ‘ujući da lov nije samo lov, već da je lov druženje. Njihovo lovačko druženje je ipak preraslo u nešto mnogo veće, u porodično prijateljstvo koje se neguje duže od jedne decenije.

 

Facebook komentari

Leave a Reply