Okrugli sto

Okrugli sto o nacionalnoj strategiji za mlade

Arhiva vijesti 2007, Sjenica vesti

U prisustvu predstavnika mladih, civilnog društva, udruženja građana, škola, Doma zdravlja, medija i drugih lokalnih ustanova u Sjenici je održan okrugli sto ”Zamisli život… ” Na sastanku se, kroz različite teme razgovaralo o potrebama, problemima i specifičnostima mladih u lokalnoj zajednici.

”Problemi mladih u opštini Sjenica su specifični u odnosu na mnoge sredine u Republici Srbiji, prevashodno zbog ekonomske nerazvijenosti, infrastrukturne neuređenosti i višedecinijske zaostalosti ovog kraja. S obzirom na to, rješavanju istih mora se prići na jedan sasvim poseban način. Cilj lokalne zajednice je da određene specifičnosti i probleme mladih ovog područja integriše u Nacionalnu strategiju, da bi na osnovu toga u budućnosti, i lokalna samouprava i država, posebnim projektima i akcionim planom na lokalnom nivou, poboljšali kvalitet života i položaj mladih u Sjenici”, rekao je za www.sjenica.com , Muhedin Fijuljanin koordinator Lokalnog plana akcije za decu Sjenice i revizor ispred Centra za ljudska prava iz Užica.




Kroz timski rad i konstruktivan dijalog učesnika, za okruglim stolom se došlo do brojnih zaključaka koji karakterišu život mladih Sjeničana. Prema statističkim podacima, preko 30 odsto, od ukupnog broja stanovnika sjeničke opštine, su mladi do devetnaest godina. Međutim, mladi u procesima odlučivanja nigde nisu uključeni, pa je njihovo prisustvo ocenjeno vrlo značajnim. U oblasti zdravstva, konstatovano je da je, na sreću, zavisnost mladih od psihoaktivnih supstanci u Sjenici, na nižem nivou u odnosu na okruženje, ali da bi, prevencije radi, trebalo vise raditi na edukaciji i promociji zdravih stilova života. Što se tiče obrazovanja, mladi su izneli zamerke, koje se odnose na nedostatak školskih učila, praktične nastave, obrazovnih profila kao i na nedovoljnu angažovanost nastavnog kadra kada su u pitanju dodatna nastava i pripremni časovi.

Čitaj još:  Baltić novi predsednik Skupštine Opštine Sjenice

Govorilo se o nedostatku kulturnih i sportskih sadržaja za mlade i o neophodnosti završetka započetih objekata: bioskopa, doma kulture i sportske hale, kao i početak izgradnje dnevnog boravka za decu ometenu u razvoju. Učesnici okruglog stola su se složili da je neophona i bolja saradnja lokalne vlasti i nevladinog sektora, kao i između nadležnih ministarstava i službi za zapošljavanje. U oblasti zaštite životne sredine, uočena je potreba podizanja ekološke svesti i potreba da se razmotri mogućnost za uvođenje ekologije kao obaveznog predmeta.

Čitaj još:  Put ka Sreći: Bajram Crnovršanin Daruje Zemljište za Bolju Infrastrukturu (Video)

Okrugli sto je održan u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje u Sjenici u organizaciji U.G. ”Nova vizija” iz Prijepolja i ekološke organizacije ”Eko-Pešter” iz Sjenice, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Facebook komentari

Leave a Reply