Bioskop Sjenica

Kultura na čekanju

Arhiva vijesti 2007

 

Bioskop Sjenica
Bioskop Sjenica

Da je sve teklo po planu, stara zgrada Radničkog univerziteta u Sjenici, koja je decenijama korišćena kao višenamenska bioskopska sala, bila bi svečano otvorena u julu tekuće godine kao pozorišno – bioskopska dvorana. Zbog nerealizovanih, iz Nacionalnog investicionog plana obezbeđenih finansijskih sredstava, svečano otvaranje će možda biti u julu ali naredne godine. Umesto da sve bude završeno u planiranom roku, urađena je samo spoljna fasada. I to je nešto! Zgrada sada, barem spolja, izgleda potpuno drugačije. Ali sjenička kultura je dalje na čekanju.

Radovi na adaptaciji i renoviranju zgrade bioskopa, počeli su u septembru prošle godine. Obezbeđenih osam miliona dinara od Ministarstva za kulturu Republike Srbije, u startu je utrošeno za izgradnju potpuno nove krovne konstrukcije, sanitarnih čvorova, novog galerijskog prostora i nove bine. Nacionalni investicioni plan je bio drugi izvor finansiranja odakle je, na osnovu izgrađenog projekta bilo odobreno dodatnih osam miliona dinara. Od odobrene sume međutim, realizovano je svega 1 200 000,oo dinara, što je takođe namenski utrošeno za nabavku informacione i kancelarijske opreme, bioskopskih stolica za galerijski prostor i nabavku sistema za dojavu požara.
”Jedini razlog što se stalo sa radovima je novac. Očekivali smo realizaciju preostalih sredstava iz Nacionalnog investicionog plana, ali do toga nije došlo. U početku su nam govorili da će planirana sredstva sigurno biti realizovana, da bi na kraju dobili informaciju da su ta sredstva propala i da je potrebno, sa novim projektom ponovo konkurisati. Mi smo to naravno učinili u predviđenom roku, s tim što je, našim novim projektom traženi iznos uvećan na 14 052 000,oo dinara, koliko je potrebno za završetak svih radova”, rekla je za naš sajt Indira Tandirović, organizator i urednik programa Ustanove za kulturu u Sjenici.
U međuvremenu, na zgradi bioskopa urađena je fasada iz sredstava opštinskog budžeta. ”Rebalansom budžeta, iz opštinske kase opredeljeno je dodatnih 2,5 miliona dinara što ćemo utrošiti za nabavku neophodne stolarije, kako bi u zimskom periodu zaštitili unutrašnjost zgrade”, rekao je vršilac dužnosti direktora Ustanove za kulturu Mladen Knežević. On je izrazio nadu da će novim projektom, iz Nacionalnog investicionog plana biti obezbeđena i realizovana potrebna finansijska sredstva za završetak započetih radova, odnosno uređenje unutrašnjosti zgrade.
Podsetimo da je pre četiri godine, rešenjem građevinske inspekcije, zgrada bioskopa u Sjenici zabranjena za upotrebu. Od tada su ugašene mnoge kulturne aktivnosti, jer je ova zgrada upotpunjavala nedostatak Doma kulture, koji Sjenica nikada nije imala. Ali je ipak, moglo bi se reći do pre nekoliko godina, Sjenica bila kulturni centar Sandžaka.
Facebook komentari

Leave a Reply